EPDK'dan akaryakıt fiyatı açıklaması

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz tarafından yapılan çağrıyla akaryakıt sektörünün dağıtım ve bayi dernek temsilcileri bir toplantı yaptı

EPDK'dan akaryakıt fiyatı açıklaması

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz tarafından yapılan çağrıyla akaryakıt sektörünün dağıtım ve bayi dernek temsilcileri bir toplantı yaptı. Yapılan toplantıda akaryakıt sektörünün içerisinde bulunduğu durumu bir süredir gündeme getiren bir marj paylaşımı konusunu değerlendirdi. Yapılan toplantı sonrası: 

Öncelikle bir kez daha vurgulamak isteriz ki akaryakıt fiyatları serbest piyasa koşullarında oluşmaktadır. Bu oluşumda en önemli pay; petrol fiyatları ve dövizdeki hareketlerdir. Bunun yanı sıra vergiler ve dağıtıcı artı bayi payı ile fiyatlar son şeklini alır.

EPDK'nın Tavan Fiyat Uygulaması Devam Ediyor!

Fiyat oluşumunu sürekli denetleme görevi olan EPDK'nın bu fiyatlara doğrudan bir müdahalesi söz konusu değildir. Ancak dağıtıcı artı bayi marjlarında formülasyona aykırı hareketlerin tespit edilmesi halinde tüketicilerin mağdur edilmesinin engellenmesi için EPDK'nın tavan fiyat uygulama yetkisi kanunen bulunmaktadır.

EPDK
Gün gün, bayi bayi akaryakıt fiyatlarına ise kurumumuz internet sitesinden ulaşmak mümkündür. Bugünkü toplantıda EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıt sektörünün serbest ve rekabetçi yapısının korunmasının Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun önceliği olduğunu vurgulamış, dağıtıcı – bayi arasındaki marj bölüşümü sorununun taraflar arasında adil bir şekilde çözülmesi gerektiğinin altını çizmiştir. Kamuoyumuz bilmelidir ki halen akaryakıt fiyatları içerisindeki dağıtıcı ve bayi marjları makul bir seviyededir. Bu tutarlar iddia edildiği gibi bayilerin iflasına ve kapanmasına sebep olacak hatta ülkemizi akaryakıt sıkıntısına sokacak düzeyde kesinlikle değildir. İçinden geçtiğimiz süreçte büyük bir kar beklentisi içine girmek de sektörümüz için gerçekçi bir yaklaşım olarak görülmemelidir. Bugünkü toplantıda fiyat oluşumlarında bayi ve dağıtıcı oranlarına ilişkin son verileri de değerlendiren Yılmaz; petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen satış fiyatlarında makul olmayan kar artışları tespit etmeleri halinde ‘tavan fiyat’ uygulamasının yeniden gündeme gelebileceğini hatırlatmıştır. denildi.