En Yüksek Getiriyi Sağlayan Yatırım Araçları

Yatırımcılara en büyük reel getiriyi sunan yatırım araçları; aylık bazda altın ve yıllık olarak ise hisse senetleri oldu.

En Yüksek Getiriyi Sağlayan Yatırım Araçları

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, yatırımcılara en yüksek reel getiriyi sunan yatırım aracı Borsa İstanbul (BIST 100) endeksi oldu. Aylık, üç aylık ve altı aylık dönemlerde değerlendirilen yatırım araçlarına göre BIST 100 endeksi, hem yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) hem de tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde en yüksek reel getiriyi sağladı.

Borsa İstanbul Yatırımcısına En Yüksek Reel Getiriyi Sağlıyor

Aylık bazda, külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %2,36 reel getiri sağlarken, Amerikan Doları %1,23, Euro %0,08 ve mevduat faizi (brüt) %0,06 oranlarında yatırımcısına reel getiri sundu. Ancak BIST 100 endeksi %2,87 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %6,88 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile değerlendirildiğinde, Amerikan Doları %0,23, Euro %1,36, mevduat faizi (brüt) %1,38, BIST 100 endeksi %4,27 ve DİBS %8,22 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

Üç Aylık ve Altı Aylık Performans

Üç aylık dönemde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %10,76 ve TÜFE ile indirgendiğinde %4,59 reel getiri sağlayarak en yüksek kazancı elde eden yatırım aracı oldu. Diğer yatırım araçlarına göre daha yüksek performans sergiledi. Altı aylık dönemde ise yine BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %24,70 ve TÜFE ile indirgendiğinde %20,02 oranlarında yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu.

Yıllık Bazda Değerlendirme: BIST 100 Zirvede

Yıllık bazda BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %54,15 ve TÜFE ile indirgendiğinde %33,16 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olarak öne çıktı. Külçe altın, Euro ve Amerikan Doları da yıllık bazda reel getiri sağlayan yatırım araçları arasında yer alırken, mevduat faizi (brüt) ve DİBS yatırımcısına kaybettiren araçlar olarak öne çıktı.

Etiketler