Elon Musk Tesla'yı Nasıl Geliştirdi?

Tesla, evrendeki en önemli elektrikli otomobil üreticilerinden biridir. Ve 2021'de GM'nin 6.291.000'ine sadece 936.000 araç satarken, Tesla'nın 1 trilyon dolarlık piyasa değeri, GM, Honda, Ford ve Toyota'nın toplam piyasa değerini gölgede bırakıyor.

Elon Musk Tesla'yı Nasıl Geliştirdi?

Ancak şirketin bu noktaya gelmesi kolay olmadı. Tesla, 2003 yılında mühendisler Martin Eberhard ve Marc Tarpenning tarafından kuruldu. Ve CEO Elon Musk'ın otomobil üreticisinin tartışmasız yüzü olmasına rağmen, orijinal bir kurucu değildi.

Musk aslında Tesla'ya 2004 yılında katıldı ve şirketin ilk 6,5 milyon dolarlık A Serisi finansmanının 6.35 milyon dolarını sağladı. Bu yatırımla Musk Tesla'nın başkanı olurken, Eberhard CEO olarak görev yaptı.

Eberhard, Musk ile perde arkası güç mücadelesinin ardından Ağustos 2007'de istifa etti. İlk Tesla yatırımcısı olan Michael Marks, daha sonra, Monolitik Memories'in kurucusu Ze'ev Drori'nin görevi üstlendiği Kasım ayına kadar geçici CEO olarak atandı.

Elon Musk Tesla'yı Nasıl Geliştirdi? - Resim : 1

Bu arada Tarpenning, Tesla'nın ilk arabası Roadster'ın üretime geçtiği aynı yıl 2008'de ayrıldı. Ekim 2008'de Elon Musk CEO oldu.

Durgunluktan etkilenen Tesla, %10 hissesini Daimler'e sattı ve 2009'da 465 milyon dolarlık devlet kredisi aldı. Yine de aynı yıl bir Model S prototipini piyasaya sürmeyi başardı. CEO draması henüz bitmemişti. Haziran 2009'da Eberhard, Musk'a dava açtı. Dava, Musk'ın Eberhard'ı devirdiğini ve Tesla'yı kurmuş gibi görünmesi için tarihi yeniden yazmaya çalıştığını iddia etti.

Ancak garip bir şekilde, ikisi Eylül 2009'da Eberhard ve Musk'ın kurucu ortak unvanını Tarpenning dahil üç kişiyle paylaşmayı kabul etmesiyle anlaştılar. Tesla'nın Musk'ın resmi biyografisi de ona CEO ve kurucu ortak diyor.

2010 yılında, elektrikli otomobil üreticisi hisse başına 17 dolardan halka açıldı ve 2012'de Model S resmi olarak satışa çıktı. O yılın ilerleyen saatlerinde Musk, şirketin üçüncü arabası olan Model X'i ortaya çıkardı. Martı kanatlı kapılarla tamamlanan Model X, Tesla'nın büyüyen serisine geniş bir SUV ekledi.

2014 yılında Musk, Tesla'nın en tartışmalı özelliklerinden birini duyurdu: Otopilot olarak bilinen sürücü yardım yetenekleri. Ancak eleştirmenler, Autopilot markasının teknolojiyi sanki sürücü girişi olmadan bir aracı çalıştırabilirmiş gibi seslendirdiğine dikkat çekti. Tesla, Autopilot'ta bile sürücülerin ellerini direksiyonda tutmasını gerektirirken, bu özellik kazalarla ilişkilendirildi. Yahoo Finance'ten Rick Newman'ın geçen yıl bildirdiği gibi, buna en az 11 ölümcül kaza dahildir.

Bu arada Model X, 2015'te yola çıktı ve 2016'da Musk, Tesla'nın giriş seviyesi Model 3'ü ortaya çıkardı. Nispeten düşük maliyetli bir elektrikli araç olan Model 3, ortalama tüketicilerin bir EV'ye sahip olmasının yolunu açtı.

Model 3'ün nakliye ve üretim gecikmeleri, Tesla'nın her çeyrekte yaktığı milyarlarca dolar ile birleştiğinde, şirketin hisselerinin çökmesine neden oldu.

Musk, bu süre zarfında Tesla'yı teknoloji devine satmak için Apple CEO'su Tim Cook'a ulaştığını iddia ediyor. Musk, Cook'a ulaşamadığını söylüyor.

 Elon Musk Tesla'yı Nasıl Geliştirdi? - Resim : 2

Ağustos 2018'de Musk, Tesla'yı hisse başına 420 $ 'a almak için fon sağladığını iddia ederek, o zamanlar önemli bir prim olan şu anda rezil tweet'ini sildi. Ancak Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Musk'ın hareket için sıralanmış fonu olmadığını iddia etti ve CEO'yu dolandırıcılıkla suçladı.

Musk, iddiayı Eylül 2018'de çözerek 20 milyon dolar, Tesla ise 20 milyon dolar para cezası ödedi. Musk'a Tesla'nın başkanlığından da istifa etmesi emredildi. O zamandan beri SEC ile sert bir ilişkisi var.

SEC ile olan bu fırçalama, Musk'ın sosyal medya hesabı aracılığıyla tartışmalara yol açmasını engellemedi ve bir mağarada mahsur kalan Taylandlı bir çocuk futbol takımının üyelerini Kongre üyelerine kurtarmaya çalışan bir dalgıçtan herkesi iğneledi.

2019'da Musk, Model Y ve Cybertruck'ın prototiplerini ortaya çıkardı. Model Y 2020'de üretime girdi, ancak Cybertruck önemli gecikmelerle karşılaştı ve şimdi 2023'te üretime geçmesi bekleniyor.

ABD ve Çin'deki fabrikaları ve Almanya'daki yeni fabrikasıyla Tesla, dünyadaki en büyük EV üreticisi olarak kesinlikle lider durumda. Ancak Rivian ve Lucid gibi büyüyen bir rakip alanıyla, EV alanına giren eski otomobil üreticilerinden bahsetmiyorum bile, Tesla'nın gelecekte bu tacı elinde tuttuğundan emin olmak için geçmişte olduğu gibi yenilik yapmaya devam etmesi gerekecek.

Etiketler
Yorumlar