ECB Başkanı Lagarde'den Delta varyantı açıklaması

ECB Başkanı Lagarde: Koronavirüsün delta varyantı, risk dengesini sürüncemede bırakıyor.

ECB Başkanı Lagarde'den Delta varyantı açıklaması

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, bugünkü ekonomik risklerin hemen hemen dengede olduğunu belirterek, ''Koronavirüsün delta varyantı, risk dengesini sürüncemede bırakıyor.'' dedi.

Fransa'da önümüzdeki 5 yılın zorluklarının konuşulduğu The Rencontres Economiques in Aix-en-Provence forumunda soruları cevaplayan Lagarde, ekonomik riskleri ve küresel vergi anlaşmasını değerlendirdi.

ECB olarak Kovid-19 pandemisi başladığından bu yana oldukça hızlı bir destek programı oluşturduklarını söyleyen Lagarde, banka olarak ekonomiyi desteklemek için gereken şeyleri yapmayı sürdüreceklerinin altını çizdi.

Avrupa ülkelerinde koronavirüs sonrasındaki ekonomik toparlanma ve tedarik dar boğazı ile artan enflasyon oranlarına değinen Lagarde, ''Daha düşük enflasyon oranlarına geri dönülecek.'' ifadelerine yer verdi.

''Küresel vergilendirme anlaşmasında yakaladığımız ivmeyi kaybetmemeliyiz''

OECD'nin açıkladığı 130 ülkenin çok uluslu şirketlerin faaliyete geçtikleri ülkelerde minimum yüzde 15 oranında vergilendirilmeleri hakkında anlaşmaya varmasına yönelik Lagarde, ''Küresel vergilendirme anlaşmasında yakaladığımız ivmeyi kaybetmemeliyiz.'' dedi.

Lagarde, bugünkü ekonomik risklerin hemen hemen dengede olduğunu belirterek, ''Koronavirüsün delta varyantı, risk dengesini sürüncemede bırakıyor.'' ifadelerine yer verdi.

Bunun yanında, La Provence Gazetesine açıklamalarda bulunan ECB Başkanı Lagarde, Avrupa'da ekonomik toparlanma döneminin sürdüğünü fakat sürecin hâlâ kırılgan göründüğünü aktarmıştı.

Lagarde, ECB'nin ana misyonunun fiyat istikrarını devam ettirmek olduğunu vurgulayarak, ''Fiyatlarda istikrarlı ve kademeli yükselişi sağlamamız lazım. Bunun için de istikrarlı ekonomik toparlanmaya ihtiyacımız var. Henüz o aşamaya gelmedi.'' şeklinde konuştu.

Euro Bölgesinde enflasyonun 2021 yılında 8 yıldan beri ilk kez yüzde 2 düzeyine yükselmesini öngördüklerini de belirten Lagarde, ''Bununla beraber rakamın önümüzdeki yıl yüzde 1,5; 2023 yılında ise yüzde 1,4 seviyesine inmesini bekliyoruz.'' değerlendirmesini de yaptı.

Etiketler