Döviz kurlarındaki artış otomobil ve ev satışlarını durma noktasına getirdi...

Özellikle son dönemde kurlarda yaşanan artıştan dolayı evini veya arabasını satmayı düşünenler, fiyatların daha fazla yükseleceğini düşünerek beklemeye başladılar. Otomotivde satıştaki yaklaşık 10 bin aracın ilanlardan geri çekilmesi de dikkatleri çekti...

Döviz kurlarındaki artış otomobil ve ev satışlarını durma noktasına getirdi...

Döviz kurlarındaki özellikle Kasım ayının ortalarına doğru iyice kendisini hissettiren oynaklık nedeniyle, emlak ve otomobil sektörleri başta olmak üzere piyasalardaki düzeni adeta alt üst etti desek yeridir. Sahip oldukları gayrimenkulleri ve otomobilleri satmak isteyen satıcılar, fiyatların daha da artacağı beklentisine girerek satış işlemlerinden gün ve gün vazgeçmekte. 

Gayrimenkul ticareti tarafında tapu dairelerinden son anda çıkan anlaşmazlıklardan dolayı dönenler olurken, otomotiv sektörü tarafına göz gezdirdiğimiz zaman yaklaşık olarak 10 bin adet aracın ilanlardan çekilmesi de dikkatleri üzerine çeken bir başka unsur olarak öne çıktı. Döviz kurlarında yaşanmakta olan artış gayrimenkulde son yıllardaki ay bazında bakıldığında en yüksek fiyat artışına sebebiyet verirken, fiyatların artacağı konusunda önceden bir fikri bulunmayan satıcıların fiyatları aniden arttıramamaları nedeniyle ilanlarını geri çektiği ya da tapu dairelerindeki satışlardan geri döndüğü belirtildi.

Döviz kurlarındaki artış otomobil ve ev satışlarını durma noktasına getirdi... - Resim : 1

Döviz kurlarında yaşanmakta olan artışın gayrimenkul piyasasını da vurduğunu yaptığı açıklamalarda belirten Era Real Estate Türkiye Ülke Müdürü Alphan Manas, “Süreç belirsizlik yarattı. ‘Önümüzü görelim ona göre fiyatları artıralım’ düşüncesiyle, çok fazla ilanımız satıştan kalktı. Ayrıca son anda satışı iptal edip tapudan dönenler oldu” şeklinde ifadeler kullandı.

Bu sebepten dolayı son faiz indirimi ile birlikte 300 bin liralık bir konutta 10 yıllık vade süresi içerisinde alıcıya 50 bin Türk Lirası kazanç sağlasa dahi genel olarak piyasada gözle görülür bir etki yaratmadığını ifade eden Manas, “Dolar kuru daha da artarsa faizlerin daha da fazla düşürülmesi söz konusu olabilir. Ancak faizin getireceği fiyat avantajı özellikle birinci el konutlarda kur kaynaklı olarak inşaat maliyetlerini daha da yukarı çekecek. Bu da sattığı fiyatla malını yerine koyamama endişesi ortaya çıkarıyor” açıklamasını yaptı.

Sıfır araç piyasasında da satışlar durma noktasına geldi...

Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu'nun yapmış olduğu açıklamaada;

Döviz kurlarındaki aşırı dalgalanma nedeniyle sıfır araç fiyatları henüz tam oturmadı. Bireysel kullanıcılar bu nedenle önlerini göremiyor. Tüketicinin ellerindeki araçları satmaktan vaz geçip beklemeye çekildiklerini söyleyebiliriz” ifadelerine yer verdi. Otomist Otomotiv Genel Müdürü Savaş Açıkgöz ise  “Bugün herkes satışları durdurdu” şeklindeki ifadeleri ile sektörde yaşanan sıkıntıların altını çizen bir başka isim oldu.

Etiketler