Dolar/TL'nin kaderi Fed ve TCMB Toplantılarına bağlı

Acar Menkul Değerler Tarafından Hazırlanan Analizde Dolar/TL'nin kaderi Fed ve TCMB Toplantılarına bağlı olduğunu vurguladı.

Dolar/TL'nin kaderi Fed ve TCMB Toplantılarına bağlı

Acar Menkul Değerler Tarafından Hazırlanan Analizde; Dolar/TL fiyatlarına baktığımızda 17 Mart Fed faiz kararı ve 18 Mart TCMB faiz kararlarının etkili olabileceğini söyleyebiliriz.

Kısa vadede USD/TRY'de yeni bir düşüş eğilimi başlayabilir. Bunun nedenlerini anlatmaya çalışalım 

"ABD'de 1.9 trilyonluk teşvik paketinin onaylanmasıyla piyasaların desteklenecek olması,

"ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin 1-96-1.36 makasına gelmesiyle kısa vadeli daha fazla yükselişlerde ekonomiler üzerinde enflasyonist endişeyi tetiklemesi, pandemi süreci bitmeden ülkelerin parasal gevşeme kararlarını gözden geçirmeleri, küresel borçlanma maliyetlerinin yukarı çekilmesi gelişmekte olan ülkelerden hızla para çıkışlarına sebep olmsıyla küresel finansmanda bozukluk yaratması gibi sebeplerden ötürü kısa vadede bir geri çekilme beklentimizin olması,

"Dolar endeksinde (dxy) kısa vadede geri çekilme beklentimizin olması,

"Fed'in 17 Mart'ta alacağı kararlarda doları aşağı yönlü baskılama beklentisi, muhtemelen projeksiyonlarda 2022'de faiz artırım beklentileri sabit kalacaktır. 5 üyeye yeni üye eklenip eklenmeyeceğini takip edeceğiz.

Önümüzdeki süreçte dikkat edeceğimiz unsurlardan bir tanesi de TCMB'nın 18 Nisan'da alacağı faiz kararı olacaktır. Merkez Bankası son 2 toplantıdır faizleri pas geçti. Buda yurtiçinde enflasyonun ve küresel tahvil faizlerinin de borçlanma maliyetlerini yükseltmesi ile reel faizlerin azalmasını sağlayarak yurtiçinden yabancı çıkışlarının gelmesini sağladı. Özellikle son 6 haftadır borsadan yabancı çıkışı yaşanıyor. Yabancı çıkışı kur talebini artırdığından kurlarda yükseliş eğilimi arttı.

Önümüzdeki dönemde yurtiçinde enflasyonun petrol fiyatlarının hala yüksek olması, kurun birikimli etkilerinin devam ediyor olması, küresel gıda fiyatlarındaki yükseliş gibi etmenlerle yükselecek olması reel faizleri tekrardan yüzde 0'a yaklaştıracağından MART veya NİSAN ayında TCMB'den bir faiz artışı gelmesi sürpriz olmayacaktır.

Teknik olarak USD/TRY'ye baktığımızda TCMB'nin faiz artması halinde orta vadede 6.4000'lara doğru bir geri çekilme yaşanabilir.

Kısa vadede 7.75-8.00 bandının geçileceğini düşünmüyoruz. Burada belirleyecek unsur TCMB olacaktır. Şayet bu bandın üzerine çıkılırsa alım eğilimi kuvvetlenebilir. Ama bu seviyenin altında kaldığımız sürece kademeli bir şekilde 7.51-7.20-6.90-6.40 şeklinde geri çekilmeler izlenebilir."

USD/TRL Amerikan Doları
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.5133
Satış 32.5187
Değişim -0.0307%
Son Değer 32.516
En yüksek 32.5881
En düşük 32.4062
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler