Dolar 25 TL olacak iddiası güçleniyor!

Dolar fiyatı uzun süredir yükselişine devam ediyor. Dolardaki artış piyasalara nasıl yansıyor? Dolar yükselmeye devam edecek mi? Gibi birçok soru vatandaşlar tarafından sorulmaya devam ediyor. Ünlü analistten dolar 25 TL olacak yorumu ise giderek güçleniyor.

Dolar 25 TL olacak iddiası güçleniyor!

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 18,21 seviyesinin etrafında işlem görmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günü son aylarda olduğu gibi yükseliş trendine uygun şekilde devam eden dolar/TL, günü önceki kapanışına nazaran yüzde 0,1 üzerinde 18,2048'den tamamlamıştı. 

2 Eylül 2022 dolar fiyatları

Dolar/TL, yeni güne de yükselişle başlamasının ardından saat 12:00 itibarıyla yüzde 0,13 değer kazanarak 18,2216'dan işleme konu olmaya devam ediyor. Bu bölgede hafif bir sıkışma gözlemlense bile hala alıcı tarafın baskın olduğunu görmek mümkün. Dolarda yaşanan bu gelişmelerin yanında avro/TL paritesinde ise yüzde 0,3 yükselişle 18,1620'den, sterlin/TL ise yüzde 0,2 değer kaybederek 21,0320'den alım satıma konu oluyor.

Geçtiğimiz yılın sonunda ve bu yıl içerisinde sık sık başvurulan döviz satışı ile kur fiyatlarını baskılama durumu ise bugünlerde pek gündemde değil. Bunun gerekçesi olarak ise bu fiyat baskılama politikalarının sadece hazinedeki döviz miktarını düşürdüğü fark edilmiş olması.

Dolar endeksinde rekor giderek büyüyor

Dolar endeksi geçtiğimiz dün 109,98 ile son 20 yılın tarihi zirvesine çıkış yapmasının hemen ardından, haberin yapıldığı esnada önceki kapanışına nazaran çok küçük bir kayıpla 109,5 seviyesinde bulunurken, avro/dolar paritesi yüzde 0,3 artışla 0,9971'den işleme konu olmaya devam ediyor.

Ekonomist Selçuk Geçer, sosyal medya hesabından yayınladığı yeni analizinde dolar kurunun yeniden yükselişe geçeceğini ve hızlı bir tırmanış yaşanacağını iddia etti.

Dolar kurunda yaşanacak gelişmeleri kendi analizinde anlatan Selçuk Geçer, dolar kurunun 18 bandını geçeceğini bunun ardından ABD'nin faiz artışları ile birlikte Eylül ayı içerisinde 20 lira seviyesine çıkabileceğini iddia etti. 

ABD'nin en az 3 faiz artışı yapacağını söyleyen Geçer,  Avrupa Merkez Bankası bir artış yapmazsa, Türkiye'de doların, avrodan daha değerli kalmaya devam edeceğini belirtti.  Eylül ayında 20 lirayı bulması halinde yükselişin daha da hız kazanacağını dile getiren Geçer, Kasım 2022'de dolar 25 TL olacağını dile getirdi.

Geçer, ayrıca yükselen mazot fiyatlarına ilişkin "Bu ülkede benzin 27 liraysa anlayın ki döviz de oraya gidecek. Türkiye'deki fiyatlara bakınca aslında doların 20 liranın üzerine çıktığını gösteriyor" dedi.

FED ne kadar faiz artıracak?

Para piyasalarında ve dünya ekonomisinde en çok sorulan soruların başında Eylül ayında FED faizi ne kadar artıracak yer alıyor... bugünkü fiyatlamalardan anlaşılan o ki ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bu ayki toplantılarında 75 baz puan faiz artırması tüm piyasa tarafından öngörülmeye başladı.

FED'in 75 baz faiz artırmasının ardından Avrupa Merkez Bankasının da 75 baz puan artırması yeterli olmayabilir. Bu yüzden FED'den 25 baz fazla puan artırımı yapma ihtimali olan Avrupa Merkez Bankası'nın yetkilileri konuya ilişkin biraz daha temkinli davranışlar sergiliyor.

USD/TRL Amerikan Doları
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 32.5133
Satış 32.5187
Değişim -0.0307%
Son Değer 32.516
En yüksek 32.5881
En düşük 32.4062
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler
Yorumlar