Doğru yatırım nasıl yapılır? I Doğru yatırım yapma yolları nelerdir?

Eğer bir iş kurmayı düşünüyorsanız veya iş hayatından bağımsız bir şekilde geleceğinizi güvene almak istiyorsanız, yatırımınızı doğru bir şekilde gerçekleştirmeniz büyük bir öneme sahiptir. Doğru bir yatırım nasıl yapılır? sorusuna gelin birlikte cevap arayalım! Hazırsanız başlıyoruz!

Doğru yatırım nasıl yapılır? I Doğru yatırım yapma yolları nelerdir?

 

Eğer bir iş kurmayı düşünüyorsanız veya iş hayatından bağımsız bir şekilde geleceğinizi güvene almak istiyorsanız, yatırımınızı doğru bir şekilde gerçekleştirmeniz büyük bir öneme sahiptir. Öyleyse, elinizdeki kaynağı en iyi şekilde nasıl kullanabilirsiniz? Doğru bir yatırım nasıl yapılır? Kendinize koyduğunuz finansal hedeflere nasıl başarılı bir şekilde ulaşabilirsiniz? Birborsa.com tarafından sizler için hazırlanan, doğru yatırım yapma rehberimizle birlikte aklınızdaki bu soruları cevaplamaya çalışalım.

Doğru Yatırım Yapma Rehberi Adım Bir: Yatırım Nedir?

Yatırım, finansal kaynağın ya da değerin, gelir elde etmek amacıyla kalıcı bir biçimde kullanılmasıdır.

İnsanlığın gelişimine en çok katkı sağlayan etmenlerden birisi, yatırım ve birikim yaparak insanlığın sahip olduğu kaynakları geliştirmektir. Doğru bir bakış açısıyla ve kaynakların doğru yönetimiyle yapılan yatırımlar, yakın geleceği de istenilen noktaya taşımanın yollarındandır.

Yatırım, finansal kaynağın ya da değerin, gelir elde etmek amacıyla kalıcı bir biçimde kullanılmasıdır.

Tüketimden farkı ise, yatırım amacıyla kullanılan kaynak ya da değerlerin gerçekleştirilen işlemler sonucunda tükenmemesidir. Gerçekleştirilen yatırım işlemlerinin sonucunda ortaya çıkan birikim, orta ve uzun vadede gelir sağlamaya devam etmektedir.

Doğru Yatırım Yapma Rehberi Adım İki: Yatırım Seçeneklerinizi İyi Değerlendirin

Yatırım yapabileceğiniz alanlar ve yöntemleri hakkında derin bir araştırma yapmak, sizlere rekabet ortamında büyük bir avantaj sağlayacaktır.

 21. yüzyılla birlikte hayatımıza giren dev teknoloji olanakları, yatırım yapacağınız alanların çeşitlenmesini sağladı. Bu durum, yatırımını doğru kaynaklara yapmak isteyenler için geniş bir seçim alanı yarattı. Bu geniş skalada ise yatırımcıların en çok dikkat etmesi gereken şey, karşınıza çıkan ilk yatırım seçeneğini tercih etmemek. Bunun yerine yatırım yapabileceğiniz alanlar ve yöntemleri hakkında derin bir araştırma yapmak sizlere rekabet ortamında büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Bununla birlikte her geçen gün yatırım alanlarının çoğalma göstermesi, yatırım alanlarının değişkenliği ve teknolojinin sonsuz bir hızla gelişimi, yatırım sektörünü yakından takip eden kişilerin fırsatlar dünyasına adım atmalarını sağlamaktadır.

Doğru Yatırım Yapma Rehberi Adım Üç: Yatırım Alanlarınızı Çeşitlendirin

Yatırım alanlarınızı tek bir alan ile sınırlı tutmayın!

 Eğer yatırım alanında tecrübe sahibiyseniz, yatırım alanlarınızı tek bir alan ile sınırlı tutmamak size kaynaklarınızı arttırmanız için fırsat sağlayacaktır. Örnek vermek gerekirse, eğer gayrimenkul yatırımlarına yöneliyorsanız; yatırım yaptığınız gayrimenkullerin sayısını ve değerini arttırmak ciddi manada kar elde etmenizi sağlayacaktır.

Yatırım alanlarınızı çeşitlendirerek, risk oranları değişken olan yatırım türlerine yönelmek, daha düşük bir risk almanızı ve kar oranınızı artırmanızı sağlayacaktır. Geleceğinizi gözeterek risk almak ve kazanç sağlamak dengesini kendi lehinize çevirebilirseniz iyi bir yatırımcı olma yolunda gelişme sağlamışsınız demektir.

Doğru Yatırım Yapma Rehberi Adım Dört: Risk Oranlarınızı İyi Belirleyin

Gerçekleştireceğiniz bir yatırımda ne kadar risk alacağınız tamamen size bağlıdır.

 Yatırım sektörü herkesin farkında olduğu üzere riskli bir sektördür. Yatırım yapmayı düşündüğünüz alanları ve araçları, risk aralığınız üzerinde çok etkilidir. Genel bağlamda ise düşük riskli yatırımların getirileri de düşük olacaktır. Bu nedenle risk-kazanç dengesini iyi oturtabilen yatırımcılar, genelde daha riskli yatırımları tercih etmektedir. Ancak bir yatırımda ne kadar risk alacağınız tamamen size bağlıdır.

Risk oranlarını doğru tayin etmek, yatırım sürecinde nasıl daha fazla kar elde edebileceğinizi anlamanızı sağlayacaktır. Bu da bol bol araştırma, piyasa takibi, yatırım araçlarınıın doğru kullanımıyla doğru orantıda olacaktır.

Doğru Yatırım Yapma Rehberi Adım Beş: Yatırım Planınızı Yapın

Yatırım planınızı doğru bir şekilde yapmak, aynı zamanda beklenmedik risklere karşı kendinizi koruma altınıza almanızı sağlayacaktır.

 Geleceğe dönük yatırımlarınızı planlarken doğru bir strateji izlemek, iyi bir yatırımcı olabilmek için hayati bir öneme sahiptir. Bu sayede yatırımınızın süresi, yatırım yöntemi ve yatırım riski gibi pek çok konuya netlik kazandırabilirsiniz.

Yatırım planınızı doğru bir şekilde yapmak, aynı zamanda beklenmedik risklere karşı kendinizi koruma altınıza almanızı sağlayacaktır. Gerçekleştireceğiniz yatırımlarda risk yapılandırmanızı yapmak; yatırım için biçtiğiniz sürede meydana gelebilecek dalgalanmaları, yatırımın geleceğini ve değerini garanti altına alabilmenizi sağlayacaktır.

Doğru Yatırım Yapma Rehberi Adım Altı: Yatırım Süresine Uygun Araçlar Seçin

Borsa ya da hisse senedi gibi yatırım yöntemlerinde, kısa sürede yüksek dalgalanmalar yaşandığı için uzun süreli yatırımlarınızda tercih edebileceğiniz daha uygun yöntemler mutlaka vardır.

 Doğru bir yatırım yapmanın bir diğer altın kuralı da, yatırıma biçtiğiniz sürece ve zamanına uygun yatırım araçları seçmenizdir. Örneğin, borsa ya da hisse senedi gibi yatırım yöntemlerinde, kısa sürede yüksek dalgalanmalar yaşandığı için uzun süreli yatırımlarınızda tercih edebileceğiniz daha uygun yöntemler olacaktır.

Bir yatırıma ne kadar süre biçtiğiniz, yatırım aracınızı doğru belirlemeniz açısından size çok yarar sağlayacaktır. Örnek vermek gerekirse; düşük riskli bir yatırımla yüksek gelir elde etmek istiyorsanız, gerçekleştireceğiniz yatırıma ayıracağınız zamanın fazla olması gerekecektir.

Doğru Yatırım Yapma Rehberi Adım Yedi: Tecrübenize Göre Risk Basamaklarını İzleyin

Eğer yatırım alanında yeterli bilgi birikimi ve tecrübeye sahip değilseniz, mutlaka bir uzmandan yardım almalı veya kendi deneyim ve tecrübelerinizle doğru orantılı yatırımlar yapmalısınız.

 Yatırım, tecrübeyle öngörü kazanılan bir alandır. Bu ayrıntı inanın ki çok önemli! Eğer yatırım alanında yeterli bilgi birikimi ve tecrübeye sahip değilseniz, mutlaka bir uzmandan yardım almalı veya kendinizi bir yatırımcı olarak geliştirmek istiyorsanız da kendi deneyim ve tecrübelerinizle doğru orantılı yatırımlar yapmalısınız. Aksi halde gerçekleştireceğiniz yatırım, size bir hüsrandan fazlasını getirmeyecektir!

Her alanda olduğu gibi yatırım alanında da tecrübesiz birisinin yüksek risk alması, çoğu zaman başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Böyle bir tablo karşısında demoralize olmak istemiyorsanız, risk basamaklarını sırasıyla takip etmelisiniz.

Örneklendirmek gerekirse, yatırım sektörüne yeni adım atıyorsanız, hazine bonosu gibi düşük riskli yatırımlara yönelmenizi öneririz. Orta riskli bono, hisse senedi gibi yatırım araçlarına daha sonraki zaman dilimlerinde yönelmeniz daha uygun olacaktır.

Yüksek risk içeren Forex piyasası gibi yatırım alanlarına ise sektörde belirli bir tecrübeye ulaştıktan sonra tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

Doğru Yatırım Yapma Rehberi Adım Sekiz: Yatırım Masraflarını Hesaplayın

Yatırımınız için ödeyeceğiniz ücretleri önceden öngörerek yatırım yapmalısınız.

Bir önemli husus da tercih edeceğiniz yatırım araçları ve yöntemlerinden bağımsız olarak yatırımınız için çeşitli masrafları üstlenmeniz gerektiğidir.

Örneğin borsada yatırım yapmak istiyorsanız; öncelikle borsa hesabı açma, alış/satış komisyon işlemleri gibi hizmet bedellerini ödemeniz gerekecektir. Ödeyeceğiniz bu ücretleri önceden öngörerek yatırımlarınızı yapmanız size yardımcı olacaktır. Bu sayede üstleneceğiniz masrafları da hesaba katarak bir yatırım yapmanız, yatırımınızın geleceğini öngörmenizde yarar sağlayacaktır.

Doğru Yatırım Yapma Rehberi Adım Dokuz: Mevzuat ve Değişiklikleri Yakından Takip Edin

Yatırım yapacağınız ülkenin mevzuatını bilmeniz çok önemlidir!

 Yatırım yaparken gözetmeniz gereken bir diğer husus da, yatırım yapacağınız ülkenin mevzuatını iyi bilmektir.

Böylelikle olası kanun değişiklikleri, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve diğer iç düzenlemelerle yatırımınızı nasıl şekillendireceğiniz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Doğru Yatırım Yapma Rehberi Adım On: Saygın kurumlarla iş yapın

Yatırım yapacağınız kişi, araç ve yöntemleri seçerken saygınlığa ve güven skorlarına dikkat etmelisiniz!

Yatırım yapacağınız kişi, araç ve yöntemleri seçerken saygınlığa ve güven skorlarına dikkat etmelisiniz! 

Yatırım amacıyla ortak bir paydada buluştuğunuz bir kişinin kim olduğunu iyi bilmelisiniz!

Yatırım amacıyla herhangi bir gayrimenkulü size satan kişi veya kurumun ne kadar güvenli olduğuna dikkat etmelisiniz. Bu sektörde deneyimli kişilerin yorumlarına kulak vermek ve ön araştırmanızı iyi yapmak da buna katkı sağlayacaktır. Unutmayın! Birçok kişi size değerli bir yatırım sözü verebilir ama bu iş yaptığınız kişi sözlerinize riayet etmeyince yatırımınızın geleceği anında değişebilir. Bu nedenle yatırım için tüm tercihlerinizi saygınlık gözeterek yapmayı unutmayın.

BirBorsa / Ayşete Yavaş

Etiketler
Yorumlar