Çin'in aşılama planı GSYH büyümesini yüzde 9,3'e çıkarabilir

Çin'in aşılama planı GSYH büyümesini yüzde 9,3'e çıkarabilir

Çin'in aşılama planı GSYH büyümesini yüzde 9,3'e çıkarabilir

Oxford Economics, Çin’in Haziran ayı sonuna kadar nüfusunun yüzde 40’ını aşılamaya yönelik iddialı planının, ekonominin büyüme oranını bu yıl yüzde 9,3’e çıkarmanın yolunu açabileceğini beklediğini bildirdi.

Oxford Economics'in tahminine göre günde 10 milyon insanı aşılamayı hedefleyen Çin, hedeflenen orana ulaşabilirse iş güveni ve tüketici harcamaları artacak.

Pekin'in, Eylül ayına kadar olan çeyrekte de bu oranı koruyabilirse, bu, nüfusun yüzde 60 ila yüzde 70'i aşılanarak bir tür sürü bağışıklığına dönüşebileceği belirtildi.

Yayımlanan rapora göre, bu, Oxford Economics’in günde beş ila altı milyon doz uygulandığını varsayan yüzde 8,9 temel senaryosuna göre gayri safi yurtiçi hasıla büyüme oranında yüzde 0,4 puanlık bir artış anlamına gelecek.

Bu haberler ışığında aşılamanın ülkelerin ekonomisine ne kadar faydalı olacağını görmek mümkün dünya ekonomisinin sürekliliği ve büyümesi içinse adeta bir mecburiyet haline geldiği bir açık. 

Bir çok şirket ve yatırımcı global ekonominin daha geriye gitmemesi için aşılamanın şart olduğunu ve büyük kayıplarla devam eden Covid-19 sürecinin geri dönüşünün hızlanması için pandeminin bir an önce bitmesi gerektiğine bunun içinde tüm dünyanın aşılanmasına gerek duyduğunu bildirdi.

Etiketler