Çin'den gelen ekonomik veriler toparlanmayı gösterdi

Çin'den gelen konut fiyatları, işsizlik ve sanayi üretim rakamları toparlanmaya işaret etti.

Çin'den gelen ekonomik veriler toparlanmayı gösterdi

Çin'de yeni konut fiyatlarında artış hızlandı

Çin'de yeni konut fiyatlarında artış Şubat ayında hızlandı. Gayrimenkul sektöründe balon ve konut fiyatlarında spekülasyon endişelerine rağmen Şubat ayında yeni konut fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 4,06 arttı. Ocak ayında fiyatlar ortalama yüzde 3,70 yükselmişti. Şubat ayında ortalama fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 0,36 yükseldi. Ocak ayında fiyatlar bir önceki aya göre sadece yüzde 0,28 artış göstermişti. Çin'in önde gelen 70 kentini baz alarak yapılan bu araştırmada Şubat ayında 70 kentin 65'inde fiyatlar yıllık bazda artış gösterdi. Fiyatların bir önceki aya göre arttığı kent sayısı ise 56 oldu. Ocak ayında fiyatların yıllık bazda arttığı kent sayısı 59, aylık bazda arttığı kent sayısı ise 53 olmuştu.

Çin'in sanayi üretimi yüzde 35 büyüdü

Çin'in sanayi üretim yılın ilk iki ayında geçen yılın aynı dönemine göre çok güçlü bir büyüme gösterdi. Aralık ayında yıllık bazda yüzde 7,3 olan sanayi üretimi artışı, 2021'in Ocak-Şubat döneminde yüzde 35,1 seviyesinde gerçekleşti. Ekonomistler ise ilk 2 ayda sanayi üretiminin yützde 30,0 büyümesini bekliyorlardı. Ocak-Şubat döneminde perakende satışlar geçen yılın aynı dönemine göre, analistlerin yüzde 32 olan beklentilerinin üzerinde yüzde 33,8 arttı. Aralık ayında satışlar yüzde 4,6 artış göstermişti. 2020'nin ilk 2 ayında ise satışlar yüzde 20,5 daralmıştı. Sabit varlık yatırımları da Ocak-Şubat 2021'de 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 35 arttı. Beklenti yüzde 40 artış olacağı yönündeydi. 2020'nin ilk 2 ayında sabit varlık yatırımları yüzde 24,5 azalmıştı.

Çin MB 100 milyar yuan orta vadeli krediyi çevirdi, faiz oranını değiştirmedi

Çin Merkez Bankası bankacılık sistemine verdiği ve vadesi gelen 100 milyar yuan tutarında orta vadeli krediyi çevirdi. Orta vadeli kredi faizi 11 aydır değişmedi. Bir yıl vadeli 100 milyar yuan kredinin faiz oranı yüzde 2,95 oldu. Çin MB ayrıca, 7 gün ters repo ile bankacılık sistemine 10 milyar yuan verdi.

Çin'de anket bazlı işsizlik oranı yükseldi

Çin'de anket bazlı işsizlik oranı Şubat ayında yüzde 5,5 oldu. Bu oran ocak ayında yüzde 5,4 seviyesindeydi. Anket bazlı işsizlik oranı Çin'in önde gelen 31 kentinde işsizliğin
Şubat'ta yüzde 5.5 olduğunu da gösterdi. Ocak-Şubat döneminde Çin kentlerinde 1,48 milyon yeni istihdam yaratıldı.

Çin ekonomisi ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemi göre keskin toparlanma gösterebilir

Çin Ulusal İstatistik Bürosu bugün yayınlanan sanayi üretimi, perakende satış, sabit varlık yatırımları verileri sonrasında yaptığı değerlendirmede, Çin ekonomisinin 2021'in ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre keskin bir toparlanma gösterebileceğini bildirdi.
İstatistik Bürosu Sözcüsü Liu Aihua yaptığı açıklamada, ekonomik toparlanmada hala dengesizlikler olduğunu ve Çin'iin tüketim için desteği artırmasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Çin'de istihdamın Şubat ayında işsizlik oranında yaşanan artışa rağmen genel olarak istikrarlı olmaya devam ettiğini belirten Liu, küçük şirketlerin hala birçok zorlukla karşı karşıya olduklarını ifade etti. Liu, "Çin ekonomisi hala toparlanma sürecinde. İmalat yatırımlarında toparlanma görmek için zamana ihtiyaç var" diye konuştu.

Etiketler