Çelik vadeli işlemleri, üretimde kısılma endişeleriyle artışını sürdürdü

Çin'de çelik vadeli işlemleri, üretim kısılması endişeleriyle artışını sürdürdü.

Çelik vadeli işlemleri, üretimde kısılma endişeleriyle artışını sürdürdü

Çin'de inşaat demiri ve sıcak haddelenmiş rulo vadeli işlemleri, üretim kısılması endişeleri ve pik sezonda talebin artacağı beklentisi ile yüzde 6'dan fazla arttı.

Devlet planlama kurumu, yerel hükümetleri, haziran ve temmuz aylarında yerinde kontroller yapmadan önce, çelik projeleri ve tüm yıl üretim kesintisi planlarını mayıs ortasına kadar tamamlamaları için çağrı yaptı.

Analistler, inşaat malzemeleri için mevcut talebin hala güçlü olduğunu, yerli sıcak haddelenmiş rulo fiyatlarının da yurt dışı piyasaların artışının desteği ile yükseldiğini belirtiyor.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda ekim vadeli inşaat demiri, yüzde 6,7 artarak 6.208 yuan/tona (966 dolar) kadar çıktı. Kontrat, TSİ 06.30'da yüzde 3,4 artışla 6.015 yuan/tondan işlem gördü.

Sıcak haddelenmiş rulo yüzde 4 arışla açıldıktan sonra yüzde 7,3 artarak 6.568 yuan/tona kadar tırmandı.

Dalian Emtia Borsası'nda eylül vadeli demir cevheri yüzde 0,4 artarak 1.291 yuan/tona çıktı. Kontrat dün yüzde 10 artışla üst sınırdan işlem görmüştü.

Çoğu piyasa katılımcısının dünkü keskin artışı spekülatif gördüğü belirtildi. Ancak destekleyici politika ve güçlü talep üzerinde iyimserlik demir cevheri piyasasını destekliyor.