Borsa İstanbul'da ürün gamı genişlemeye devam edecek

BİST Genel Müdürü Ergun, Borsada yeni ürünler yeni endeksler ve halka arzlara yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Detaylar haberimizde.

Borsa İstanbul'da ürün gamı genişlemeye devam edecek

Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdürü Korkmaz Ergun, Borsa İstanbul’un son zamanlarda devreye aldığı yeni finansal ürün ile hizmetlere ve önümüzdeki dönem amaçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sermaye sektörünün arz ve talep tarafında ciddi bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu belirten Ergun sözlerine şunu ekledi: 

“Bu potansiyelin daha etkin bir şekilde kanalize edilmesiyle, ülke ekonomimiz açısından çok önemli mesafeler kat edeceğimize inanıyoruz. Bunu sağlamak için, daha fazla şirketin çeşitli kaynak temini imkânına kavuştuğu, daha geniş ve sağlıklı bir yatırımcı tabanına ulaşıldığı, piyasa ihtiyaçlarına göre yeni finansal ürün ve hizmetlerin geliştirildiği, piyasaların büyümesine odaklı bir hedef öngörüyor ve bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için Borsa İstanbul olarak elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz.” 

ÜÇ YENİ ENDEKS GELİYOR!

Borsa İstanbul için birçok yeni hedefleri olduğunu dile getiren Ergun hayata geçirilen planlardan ve hayata geçireceği planlardan da bahsettiği konuşmalarda şunları söyledi:

Borsa olarak bugünden itibaren BIST Spot Altın Endeksi, BIST Altın Tahvil Endeksi ve BIST Altına Dayalı Kira Sertifikası Endeksi olmak üzere altına dayalı üç yeni endeks hesaplamaya başladık. Bu üç endekste, uluslararası piyasalarda gerçekleşen spot altın fiyatları ve döviz kurları eş anlı olarak kullanılacaktır. Endeksler, gün içerisinde 10 saniyede bir hesaplanacaktır. BIST Spot Altın Endeksi altın fiyatlarındaki değişimleri yansıtacak, fiziki altına yatırım yapan yatırım fonları, dayanak varlık veya karşılaştırma ölçütü olarak bu endeksi kullanabilecektir. Diğer iki endeks ise altın fiyatlarındaki değişimlerin yanı sıra, altına dayalı kira sertifikalarının kira getirilerini ve altın tahvillerinin faiz getirilerini de yansıtacaktır. Böylece, Hazine tarafından ihraç edilen altına dayalı kira sertifikaları ve altın tahvillerine yatırım yapan fonların dayanak varlık veya karşılaştırma ölçütü olarak kullanabilecekleri endeks ihtiyacı karşılanmış olacaktır. İfadelerini kullandı.

Halka Arzlar Devam Edecek

Ergun, halka arzlarla ilgili olarak şunları söyledi:

Şirketlerin Borsa İstanbul’a ilgisi artarak devam ediyor. Bu sene, 26 şirketimizin halka arzından yaklaşık 12 milyar TL kaynak sağlandı. Yıl sonuna kadar bu sayının daha da artmasını bekliyoruz. Geçen sene 8 adet halka arz ile 1,1 milyar TL kaynak sağlanmıştı. Ülkemizin büyümesinin dinamosu olan sanayi ve ticaret şirketlerini ziyaret ederek gerçekleştirdiğimiz görüşmelerimiz devam etmektedir. Şirketlerimizin faaliyet kârlarını finansal gider olarak bankalarla paylaşması yerine, halka arz ve farklı sermaye piyasası araçlarından faydalanılarak, kârlarının bir kısmını halkla paylaşmasını, kalan kârları ile şirketlerin öz sermayelerini güçlendirmesini sağlamayı hedefliyoruz.

Borsa İstanbul'un gelişmesi ve daha güçlü bir endeks olması için çok fazla kaynak ayrıldığı düşünülen piyasa için halka arzların sürekli olarak devam etmesinin ne kadar doğru olduğu konusunda piyasa analistleri ikiye ayrılmış durumda. Halka arzların piyasadan para çıkartması dolayısıyla bir kesim analist piyasaya zarar veriyor düşüncesi hakim.

Alış
Satış
Değişim 47.6999%
Son Değer 9692.72
En yüksek 9766.89
En düşük 9667.55
Haftalık Değişim 0%
Aylık Değişim 0%
Yıllık Değişim 0%
Etiketler