Boğa piyasası nedir?

Boğa piyasası nedir?

Boğa piyasası nedir?

Boğa piyasası nedir?

Boğa piyasası (veya boğa trendi), fiyatların yükseldiği bir finans piyasası durumudur. Boğa piyasası terimi genelde hisse senedi sektöründe kullanılır. Fakat bu kavramı, Forex, bono, emtia, emlak ve kripto para dahil herhangi bir finans sektöründe kullanmak da mümkündür. Bunun beraberinde boğa piyasası, Bitcoin, Ethereum veya BNB gibi belirli varlıkları ifade etmek için de kullanmak mümkündür. Hizmet tokenları, gizlilik tokenları veya biotek hisse senetleri gibi sektörler için bile kullanmak mümkündür.
Wall Street yatırımcılarının “boğa yönlü” ve “ayı yönlü” terimlerini kullandığını duymuş olabilirsiniz. Bir yatırımcı piyasada boğa yönlü olduğunu söylüyorsa, fiyatların yükselmesini beklediği manasına gelir. Ayı yönlü olduğunda ise fiyatlarda bir düşüş beklentisi söz konusudur.

BOĞA PİYASASINDA KİMLER NE YAPAR?

Boğa yönlü olmaları çoğunlukla, piyasada uzun pozisyon aldıkları manasına da gelir, ancak bu durum daima geçerli olmayabilir. Boğa yönlü olmak, bir uzun pozisyon fırsatının şu an için mevcut olduğu manasına gelmek mecburiyetinde değildir, sadece fiyatların yükseldiğini veya yükselmesinin beklendiğini ifade eder.
Boğa sektörünün, fiyatların düşmediği veya dalgalanmadığı manasına gelmeyeceğini de belirtmek önemlidir. Boğa piyasalarını geniş zaman aralıkları üzerinden değerlendirmek bu sebeple daha mantıklıdır. Bu bağlamda boğa piyasaları, asıl piyasa trendini değiştirmeden düşüş veya konsolidasyon dönemlerinden geçebilir. Aşağıdaki Bitcoin grafiğinde bunu görebilirsiniz. Düşüş dönemleri ve birkaç şiddetli piyasa çöküşü yaşanmış olsa da ilk günden bu yana Bitcoin'de bir yükseliş trendi mevcuttur.

BirBorsa / Cem Arslan

Etiketler