Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) nedir?

Günümüzde bir çoğumuz emekli olduktan sonraki dönemde, emekli olmadığımız dönemdeki yaşam standartlarımızı nasıl sağlayabileceğimizi sıkça düşünürüz. Gelin buna olanak sağlayan Bireysel Emeklilik Sistemi'ne yakından bakalım.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), emekli olmadan önce elde etmiş olduğunuz kazanımlara katkı sağlayarak, emekli olduğunuz zaman da yaşam standardınızı muhafaza edebileceğiniz bir gelir elde etmenizi hedefleyen bir emeklilik sistemidir. Aktif olarak çalıştığınız zamanlarda mevcut bulunan refah seviyenizi, emeklilikte yalnızca Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan almış olduğunuz maaşın yetmeyeceğini düşünen bireylerin eski yaşam standartlarıyla devam etmek üzere yararlanabileceği bir sistem olarak göze çarpmaktadır. Bu ihtiyacınızı karşılayabilmek için Bireysel emeklilik sistemi (BES) devreye girmektedir. Zorunlu tutulan sosyal güvenlik sisteminin alternatifi olarak değil de destekçisi olarak görülmesi gereken bireysel emeklilik sistemleri; emeklilik döneminizde size ek gelir sağlayarak refah seviyenizi artırmayı amaç edinmektedir.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) nedir? - Resim : 1

Bireysel Emeklilik Sisteminden kimler yararlanabilir?

18 yaşını doldurmuş olan ve hukuken fiil ehliyetine sahip herkes Bireysel Emeklilik Sistemi’ne başvurarak geleceği için ek gelir yaratabileceği birikime sahip olabilmektedir. Düzenli bir geliriniz bulunmasa dahi Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dahil olarak geleceğiniz için birikim yapmaya başlayabilirsiniz. Farklı ihtiyaçlara uygun olarak sunulan bireysel emeklilik ürünleri ülkemizde bankalar ve sigorta şirketleri tarafından sunulmaktadır. Emekliliğe hak kazanabilmek için bireysel emeklilik koşulları ise en az 10 yıl sistemde kalmak ve 56 yaşını doldurmak olarak belirlenmiştir.

 Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) nedir? - Resim : 2

Bireysel Emeklilik Sistemi'nin avantajları nelerdir?

Bireysel Emeklilik Sistemi'nin en önemli avantajlarından birisi içerisinde devlet katkısının da bulunmasıdır ve şahsi birikiminize ilave olarak kümülatif bir artış sağlaması olarak göze çarpmaktadır. Kendi tasarrufunuzun beraberinde yüzde 25 oranında devlet tarafından sağlanmakta olan BES devlet katkısı birikimlerinizin daha da büyümesine olanak sağlamaktadır. Örnek vermemiz gerekirse eğer sizin 100 TL katılım payı yatırmakta olduğunuzu düşünelim, devlet katkısıyla birlikte birikiminiz 125 TL miktarında artacaktır. Bu katkının yanında sunulmakta olan emeklilik yatırım fonları ise temel birikiminize eklenmektedir ve bu durum birikiminizin daha da çok değerlenmesini avantajını sağlayacaktır. 

Bireysel Emeklilikte ortak katılım nedir?

Ortak katılım, Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu kapsamında işverenler tarafından çalışanlarının dahil olduğu sistem olarak nitelendirebileceğimiz  Otomatik Katılım Sistemi (OKS) olarak adlandırılan bireysel emeklilik sisteminin bir uzantısıdır. Emeklilik yasası kapsamında Otomatik Katılım Sistemi’ne Türk vatandaşı olan ya da 29 Mayıs 2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 28. Maddesi kapsamına girmekte olan bütün bireyler, işyerinin otomatik katılıma dahil olduğu tarih boyunca 45 yaşını doldurmamış çalışanlar ve yeni işe başlayanlar dahil olabilmektedir.

Etiketler