Beklenen Uniswap V3, Ethereum ağında yayınlandı

Beklenen Uniswap V3, Ethereum ağında yayınlandı.

Beklenen Uniswap V3, Ethereum ağında yayınlandı

Uniswap (UNI) Nedir?

Uniswap, merkeziyetsiz bir değişim sistemidir. DeFi projeleri arasında bilinen merkeziyetsiz borsa yapılarından birisidir. Uniswap temelde ERC-20 tokenlarının değişimini akıllı sözleşmeler üzerinden bir merkez veya yönetici bulundurmadan yapılabilen bir protokoldür.

Uniswap sisteminde bulunan havuzlarda tokenlerin alışverişine imkan sağlamakta olan akıllı sözleşmeler kullanmaktadır. Bu havuzlarda herhangi ERC-20 uyumlu bir token ile değişim yapılabilmektedir.

Unswap sistemi kullanıcılarının direk şekilde cüzdanları üzerinden bu değişimleri yapabilmelerine imkan sağlamaktadır. Merkezi borsalardan ayrılan en önemli olan özelliği işlemlerin borsaya aktarımı sonrasında takası gibi işlemleri egale ederek direk takası cüzdanınız ile yapabilmenizi sağlıyor.

Merkezi olmayan borsa Uniswap’ın gelişmiş özellikler taşıyan üçüncü versiyonu Uniswap V3 yayına alındı. Yayına girer girmez yoğun bir ilgiyle karşılaşan platforma ilk dakikalarda ulaşılamadı.

Uniswap’ın üçüncü versiyonuyla beraber platforma pek çok yenilik kazandırılıyor. Bir sene boyunca ikinci versiyon ile yola devam etmekte olan Uniswap’ta son güncellemeyle beraber neler değişti?

İlk versiyonu 2018’in Kasım ayında piyasaya sürülen Uniswap, üçüncü versiyonunun tanıtımını 5 Mayıs’ta gerçekleştirmeyi düşünüyor. Popüler bir AMM (Otomatik Market Yapıcı) olan Uniswap, güncellemesini Ethereum en temel ağı üstünde aktifleştirecek. Platforma, likidite ve işlem ücretini kapsayan iki büyük yenilik ve pek çok ayrıcalık geliyor. Yaklaşık son bir senedir V2’yi kullen temeln Uniswap bu değişimden nasıl etkilenecek? Uniswap V3 hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık.

Öncelikle Uniswap, merkeziyetsiz bir biçimde token alışverişi yapılabilen ve Ethereum blokzinciri üstünde çalışan bir platformdur. Kısaca açıklamak gerekirse, Uniswap, DeFi (merkeziyetsiz finans) sözleşmesi ve borsasıdır. Merkezi borsaların tam tersine, Aynı zamanda DeFi token’larının rahatlıkla çalışabildiği bir otomatik piyasa yapıcıdır. Uniswap kullanıcıları, aracılar olmaksızın, finansal hizmetlerden yararlen temelbilirler. Değişmezlik, karşı taraf riskinin azaltılması ve yüksek güvenlik ile merkeziyetsizliğin ideal özelliklerin taşıyan Uniswap, geride bıraktığımız sene DeFi sektörünün revaçta olduğu dönemde bir hayli ilgi gördü.

Etiketler