Altın neden değerlidir?

Altının neden belirli bir değere sahip olduğunu anlamak, alınıp satılabileceği miktarı belirleyebilmek için çok önemlidir.

Altın neden değerlidir?

Bir şeye verilen herhangi bir değer, psikolojik ve kültürel öğelere olduğu kadar nesnel öğelere de bağlıdır.

Altın bir istisna değildir, tam tersine. Kıymetli metal, hiç şüphesiz bir şeye değer ve kıymet atfetme şeklimizin tam bir örneğidir.

Nadir olan her şey pahalı mıdır…?

Bu kesinlikle en yaygın ve yine de en hatalı iddialardan biridir. Yüksek maliyet, her zaman bir şeyin kıtlığı ile ilişkili değildir. Bir nesnenin fiyatı her şeyden önce bir alıcının mali edinme isteğine bağlıdır.

Bu nedenle, bir taş benzersiz olabilir, ancak kimseyi ilgilendirmiyorsa, değeri olmayacaktır. Öte yandan, ilgi duyulursa değeri artabilir. Arz ve talebin kuralıdır.

Ya altın?


Altın talebi hala orada. Altın ihtiyacının büyük çoğunluğu mücevherlerden gelir. Altın dayanıklıdır, altın oksitlenmez, altınla çalışmak kolaydır, altın diğer metallere iyi bağlanır ve uzun zamandır mücevher imalatında kullanılan en yaygın malzeme olmuştur. Dünya Altın Konseyi'ne göre, dünya altının yaklaşık yüzde 47'si buna harcanıyor. Altının yaklaşık yüzde 14'ü endüstriyel ve tıbbi kullanımlar için harcanmaktadır ve geri kalan yüzde 39'u şu anda külçe ve madeni para şeklinde bankaların veya şahısların elindedir.

Bahsedilen özellikler çok kullanışlı ve istenen bir metali yapmak için yeterlidir; bu yüzden çok değerli. Ayrıca, altının oldukça az olduğunu bilmek de önemlidir. Gezegendeki tüm altınların toplam 168.180 ton veya 5.407.112.558 ons'a eşit olduğu tahmin edilmektedir.

Bununla birlikte, altın değerliyse, bunun nedeni kıtlığından çok arzından kaynaklanmaktadır. Nitekim, dünyanın her yerinde bulunsa da, altın çıkarmak için gerekli yatırımlar genellikle ağır ve önemlidir.

Etiketler