Ağbal'ın mesajı sonrası gerileyen dolar, tarım dışı istihdam ile 7,54 seviyelerinde

Ağbal'ın mesajı sonrası gerileyen dolar, tarım dışı istihdam ile 7,54 seviyelerinde işlem görüyor.

Ağbal'ın mesajı sonrası gerileyen dolar, tarım dışı istihdam ile 7,54 seviyelerinde

En son Aralık ayı toplantısında faizi 200 bp artışla yüzde 17’ye çıkaran TCMB, Ocak ve Şubat toplantılarında faiz oranını sabit tuttu. Kurul, faiz oranlarını sabit tutmasına karşın sıkı para politikasının uzun süre devam edeceğini belirterek sözlü yönlendirmeye devam etti. Bu noktada fiyat istikrarının en belirleyici unsur olması ve enflasyonun Şubat’ta da yükselmesiyle merkezin bu yılın en az 3 çeyreğinde sıkı duruşu koruması bekleniyor.

TCMB Başkanı Ağbal, bugün ise bir mesaj yayınlayarak “Sermaye girişlerinin istikrarlı ve güçlü bir hale gelmesi, yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon eğiliminin tersine dönmesi ile birlikte döviz alım ihaleleri yoluyla rezervlerimizi artıracağız. Şartlar oluştuğunda, buna yönelik planımızı da açık ve şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşacağız.” ifadesiyle de rezervleri artırmak için döviz alım ihalelerine başlanacağını belirtti.

Ağbal’ın fiyat istikrarına vurgu yapan blog yazısının döviz kurunun ve enflasyonun yükseldiği dönemde olması faiz artışı beklentilerini de artırdı. Yılın ilk iki ayında faizi sabit tutan merkezin gelecek toplantısı 18 Mart'ta yapılacak.

JP Morgan, Mart toplantısında faiz artışı beklediğini açıklarken piyasalarda da minimum 100 baz puanlık bir faiz artışı fiyatlanıyor.

Ağbal’ın açıklamaları öncesi 7,53 seviyesinde işlem gören dolar/TL kuru, açıklama sonrası 7,4750’ye geriledi, son saatte ise 7,54’den işlem görüyor.

ABD'de Şubatta tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde arttı

ABD'de Şubat ayında tarım dışı istihdamda artış beklentilerin üzerinde açıklandı.

ABD Çalışma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, tarım dışı istihdam Şubat ayında 49 bin arttı. Ekonomistlerin beklentisi istihdamın 210 bin artacağı yönündeydi.

Ocak ayı tarım dışı istihdam artışı ise 49 binden 166 bine revize edildi. Aynı ayda işsizlik oranı yüzde 6,2'ye geriledi. Piyasa beklentisi ise işsizlik oranının yüzde 6,3'ten değişmeyeceği yönündeydi.

Aynı dönemde özel sektörde istihdam 465 bin artarken tahmin 210 bin artıştı. Dönem içinde ortalama saatlik kazançlar aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 5,3 artarak aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 5,3 olan tahminlerle uyumlu  gerçekleşti.

Etiketler