AG Anadolu Grubu Holding 2020 yılı satışlarını açıkladı

AG Anadolu Grubu Holding konsolide satışları 2020 yılında yüzde 21,5 artışla 62,1 milyar TL seviyesinde gerçekleşti

AG Anadolu Grubu Holding 2020 yılı satışlarını açıkladı

AG Anadolu Grubu Holding konsolide satışları 2020 yılında geçen yıla göre yüzde 21,5 artışla 62,1 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.

AG Anadolu Grubu Holding İcra Başkanı Hurşit Zorlu, "Başlıca operasyonlarımızda, satış gelirleri yüzde 25,9 artan Migros’u, yüzde 19,8  yükselen Meşrubat segmenti ve yüzde 11,6 büyüyen Bira segmenti takip etmektedir. Otomotiv segmenti satış gelirleri ise filo optimizasyonu neticesinde artan ikinci el araç satışlarının katkısıyla geçen yıla göre yüzde 37,9 yükselmiştir. Enerji ve Sanayi segmenti net satış gelirleri geçen sene aynı döneme göre yüzde 10,9 daralmış olup, portföyde nispeten düşük paya sahip Diğer segmentin net satış gelirleri ise yıllık yüzde 12,1 artmıştır." dedi.

Zorlu yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"2020 yılı, tüm hedeflerimizi yeniden gözden geçirdiğimiz ve hepimizin özverili çalışmaları sayesinde büyümemizi sürdürdüğümüz bir yıl oldu. Yılın ilk çeyreğinde hızla dünyaya yayılan pandemi nedeniyle kısa sürede tüm dünya harekete geçerek toplumsal ve ekonomik önlemler alındı.

Anadolu Grubu olarak 70. yılımıza denk gelen bu süreçte, her şeyden önce tüm çalışanlarımızın sağlığı ve faaliyetlerimizin sürdürülebilirliği için gerekli önlemleri pandeminin en başında aldık.

Buna ek olarak, her zaman altını çizdiğimiz gibi yıl boyunca proaktif bilanço ve risk yönetimi finansal önceliklerimizin başında her zaman yer almaya devam etti.

2020 yılında dengeli ülke ve sektör dağılımımız ve başarılı operasyonel performansımız sayesinde satış gelirlerimizi konsolide bazda senelik yüzde 21,5, FAVÖK’ümüzü ise satış gelirlerimize paralel olarak yüzde 21,4 artırmış olmaktan mutluluk duyuyoruz. Migros’un sene  boyunca kaydettigi güçlü satış performansına, Meşrubat, Bira ve Otomotiv segmentleri de pozitif katkı yapmış ve ciro büyümesinde önemli rol oynamışlardır. Pandeminin beraberinde getirdiği zorluklara rağmen ciro ve operasyonel kârlılığımızdaki olumlu neticeler bu zorlu  dönemde proaktif yönetim anlayışımızın sonucunda gerçekleşmiştir.

2020 senesi için başlıca operasyonlarımızdaki performanslarımızı değerlendirirsek  Bira segmenti güçlü serbest nakit akımı yaratmış ve özellikle Rusya’da kuvvetli bir büyüme kaydetmiştir. Meşrubat segmenti ise net satış gelirlerini satış hacimlerinden, FAVÖK’ü ise net satış gelirlerinden fazla artırarak içinde bulunduğumuz belirsiz ortamda önemli bir başarıya imza atmıştır.

Migros satış gelirlerini güçlü bir şekilde artırmış, sanal market uygulamalarına olan yatırımlarını sürdürmüş ve borçluluk oranlarını düşürmeye devam etmiştir.

Güçlü operasyonel performasımızın yanında konservatif ve proaktif bilanço yönetimi, pozitif serbest nakit akım yaratma, verimlilik ve sıkı işletme sermayesi yönetimi gibi öncelikler sayesinde 2020 yılında gerek hızlanan kur artışlarına gerekse pandemi sürecinin getirdiği  belirsizliklerin borçluluk rasyolarındaki etkilerini kontrol altında tutmayı başardık.

Konsolide net borç/FAVÖK rasyomuz kurdaki artışa rağmen 2019 yıl sonunda 2,1x’den 2020 yıl sonu sonu itibariyle 1,5x seviyesine gerilemiştir. Bu rasyo son yılların en düşük seviyesi olmakla beraber,

2018 yıl sonunda ise 3,1x seviyesindeydi. Kârlılığın artırılması, güçlü serbest nakit akımı, yerel para cinsinden finansmana odaklanılması, atıl varlıkların satışı, aktif bir şekilde türev  enstrümanları kullanılarak borç yapısındaki yabancı para riskinin ve döviz açık pozisyonlarının azaltılması, Holding ve grup  şirketlerindeki borçluluk oranlarının düşmesini sağlamıştır. Bu  çerçevede toplam solo Holding yabancı para kredilerin kur riskinin yüzde 87’si koruma altına alınmıştır. Bu oran 2018 yıl sonunda yüzde 16, 2019 yıl sonunda ise yüzde 53 seviyesinde bulunmaktaydı. Bu alınan önlemler net kâr performansına da olumlu katkı yapmıştır.

Anadolu Grubu olarak önümüzdeki dönemde, tüketici odağımızdan vazgeçmeden, borç azaltmaya, operasyonel kârlılık ve serbest nakit akım yaratmaya, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme alanlarına odaklanmaya, ayrıca yenilikçi ve öncü çalışmalar gerçekleştirmeye  devam edeceğiz. Aşı çalışmaları ile ilgili olumlu gelişmeler ve  önlemlere uyum sayesinde daha iyi sonuçların da gelmesini ve belirsizliklerin ortadan kalkmasını umuyoruz."

AGHOL AG ANADOLU GRUBU HOLDING A.S.
Daha fazla detay için tıklayınız
Alış 306.25
Satış 306.5
Değişim 6.25%
Son Değer 306.75
En yüksek 307.25
En düşük 298.75
Haftalık Değişim -0.2439%
Aylık Değişim 12.2598%
Yıllık Değişim 52.6879%
Etiketler