21. Yüzyılda en çok kazandıran yatırım araçları

21. yüzyılın özellikle son dönemlerinde paradan para kazanmak oldukça revaçta. İnsanlar çeşitli yatırım araçlarıyla ellerindeki parayı değerlendirmek için yatırımlar yapmakta

21. Yüzyılda en çok kazandıran yatırım araçları

İnsanlar her zaman için yatırım araçlarında değerlendirdikleri paralarının çok para kazandırmasını beklerler. Paradan para kazanma yolu diyebileceğimiz bu yolla insanlar çok para kazanma isteğini karşılayabileceği düşünmektedirler. Ancak bu isteğin doğurduğu en büyük soru hangi yatırım araçlarının daha çok kazandıracağıdır. Bir çok yatırım aracından son 20 yılın en çok kazandıran yatırım araçlarına gelin hep beraber göz atalım. Bilindiği üzere yatırım araçları; altın, döviz, menkul (Hisse senedi, hazine bonosu vb.) ve gayrımenkul (arsa, konut, dükkan, tarla vd) Mal ve Emtia Piyasaları ve son zamanlarda adını sıkça duyuran Kripto Paraların gerçek para gibi alınıp satıldığı Kripto Para Borsaları (Binance, Coinbase Exchange, FTX vb.) göze çarpmaktadır. Ancak burada gerçek anlamda bir yatırım bir üretim söz konusu değildir. Gerçek anlamda paradan para kazanabilmek için ülkenin ve/veya ülkelerin üretim yapan, istihdam sağlayan, katma değer oluşturan Sanayi Şirketlerine yatırım yapması daha doğru olacaktır.

21. Yüzyılda en çok kazandıran yatırım araçları - Resim : 1

Sanayileşmiş ülkelerde küçük ve büyük tasarruf sahipleri kurumsallaşmış, istihdam sağlayan, yeni yatırımlar yapan, ihracat yoluyla ülkeye döviz girişi sağlayan şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapması gerekmektedir. Şöyle ki; ülkemizde son 20 yılda 500 kata varan kazanç sağlayan şirketler bulunmaktadır. Borsa İstanbul (BİST)'da 40 dan fazla şirket gerçek anlamda hem büyük yatırımlar yapmakta hem de hisse sahiplerine büyük paralar kazandırmaktadır. Üretim arıtıcı enstrümanlara yönlendirilen bu tasarruflar şirketlerin daha sağlam bir zeminde gelişmelerini sağlayacaktır. Bu tür yatırımlar gelmediği zaman hem şirketler hem de devletler uluslararası piyasalara çıkmakta sermaye gereksinimini bu kanallarla sağlamak zorunda kalmaktadır. Bu da paranın bir maliyeti olduğundan hem şirket hem de ülke için ülke kaynaklarının dışarı gitmesine sebep olmaktadır. IMF gibi kurumlara başvurmak zorunda kalan şirketlerin kar payı dağıtımları paranın maliyeti sebebiyle düşmektedir. Gelişmiş ve sanayileşmiş ülkelerde tasarrufların büyük bölümü menkul kıymet denen şirketlerin pay senetlerine yatırılmaktadır. Bu yolla tasarruf sahipleri şirketlere ortak olmakta ve şirketlerin verdiği kar payından kazanç sağlamaktadır. Bu bağlamda son 20 yılda Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetlerinin en çok kazandıranlarını listelememiz yanıltıcı olabilmektedir ancak Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri arasında en çok kazandıran senetler açıkça gözlemlenebilmektedir.

Etiketler