Ekonomik takvim

Ekonomik takvim; bir ülke ya da bölgenin ekonomik aktivitesine odaklı belirli tarihteki etkinliklerin, veri yayınlarının ve rapor açıklamalarının bir listesidir. Yerel ve küresel piyasalar için büyük önem arz eder.

Ekonomik takvim; devlet kurumları ya da diğer araştırma kurumlarının belirli aralıklarla yayınladığı ekonomik rapor ve verileri, merkez bankası toplantıları ile faaliyet ve politikaları konusunda basın açıklamalarını, kamu fonlama aktivitelerini ve açıklamalarını içerir.

Takvimde aynı zamanda meclis duruşmaları, politika belirleyicilerin yapacağı konuşmalar ve ülke liderleri arasındaki görüşmeler gibi düzenli olarak gerçekleşmese de piyasaları etkileyebilecek gelişmeler ve seçimler gibi siyasi olaylar da bulunur.

Bu tür gelişmeler riske maruz kalma ihtimalini artıracak dalgalanmalar yaratabilir. Tacirler bu tarz önemli ekonomik gelişmelerin tarihlerini bilerek portföylerini yatırım hedeflerine ulaşacak şekilde düzenleyebilir. Döviz ve endüstriyel emtia gibi bazı varlıklar da belirli yayınlara göre hareket eder.

Takvimdeki bazı kalemler düzenli aralıklarla gerçekleşir--haftalık, aylık, çeyreklik ya da yıllık--ve piyasaya edecekleri etki konusunda değişken potansiyellere sahip olurlar. Yatırımcılar ve profesyoneller bu gelişmeleri piyasaya ve ekonomik koşullara dair bir işaret elde edebilmek için yakından takip eder.

Düzenli aralıklarla yaşanan gelişmelerden bazıları istihdam ve enflasyon raporları, kamu fonlama aktiviteleri ve açıklamaları ve merkez bankası toplantılarıdır.

Takvimdeki diğer kalemler mevcu gelişmelere ve daha büyük periyodik koşullara bağlıdır. Merkez bankası başkanlığına yapılacak atamanın görüşmeleri, merkez bankası yetkililerinin yaptığı konuşmalar ve ülke liderlerinin bir araya gelmeleri bunlara örnektir. Ekonomik koşulları ya da piyasa aktivitesini etkileyebilecek her gelişme ekonomik takvimin bir parçası olarak değerlendirilir.

Sermaye Kaybı ve Kur Farkı Zararlarının Uzatılması: Yeni Düzenlemeler
Hazine, Enflasyon ile Mücadele Kararı Aldı! CB Yardımcısı Yılmaz, 2024 Yılı Bütçe Tasarısını Meclise Sundu!
Kira Zammı Oranları Resmi Olarak Açıklandı Türk lirası yatırım fon gelirlerinde stopaj teşvikinin süresi uzatıldı İngiltere'de küresel enerji krizinin etkileri hissedilmeye başlandı! 2022 Ocak ayı enflasyon rakamlarının ne zaman açıklanacağı belli oldu Gözler merkez bankası faiz kararında, Türkiye'yi yarın ne bekliyor? Çalışma Bakanı Vedat Bilgin asgari ücret açıklaması yaptı! Gelecek hafta piyasalar için 'faiz haftası' olacak Bugün TCMB Reel Kur Endeksi ve Almanya fabrika siparişleri izlenecek Bu hafta piyasalar iş gücü verilerine ve ABD enflasyonuna odaklanacak Memur Maaşı Zam Oranları 2022 Bugün piyasaların odağında enflasyon verileri olacak Bugün piyasaların odağında TCMB Yatırımcı Toplantısı olacak Bugün piyasaların odağında PMI verileri olacak Günün odağında Ekonomik Güven Endeksi olacak Bugün piyasaların odağında TCMB "Finansal İstikrar Raporu" olacak Bugün TCMB PPK özeti ve Kavcıoğlu ile bankacıların görüşmesi izlenecek Bugün piyasaların odağında kapasite kullanım oranı olacak Bugün piyasalar Hazine ihaleleri ve PMI verilerine odaklanacak Önümüzdeki hafta TCMB ve Fed tutanakları takip edilecek Bugün Almanya'da ÜFE, İngiltere'de perakende satışları takip edilecek TCMB faiz kararı günün en önemli gündem maddesi olacak Bugün piyasaların odağında İngiltere ve Euro Bölgesi enflasyonu olacak Bugün piyasalar Elvan'ın konuşması ile ABD verilerine odaklanacak Bugün piyasaların odağında konut satışları ve bütçe rakamları olacak Gelecek hafta piyasaların odağında Merkez Bankası faiz kararı olacak Piyasalar bugün hangi verileri takip edecek? Piyasaların odağında bugün hangi veriler olacak?