Borsa nasıl oynanır? Para kazanma yöntemleri nelerdir?

Borsa hakkında yavaş yavaş içeriklerimizi hızlandırmaya devam ederken, borsanın temel bilgilerinin ardından "Borsa nasıl oynanır? Para kazanma yöntemleri nelerdir?" konumuzu geçiyoruz. Borsadan para kazanmak mümkün mü? Borsa yöntemleri nelerdir?

Borsa nasıl oynanır? Para kazanma yöntemleri nelerdir?

İlk yazılarımızda sizlere merak edilen borsanın ne olduğundan ve borsanın nasıl öğrenileceğinden bahsetmiştik, şimdi ise biraz daha borsaya yaklaşalım: Borsa nasıl oynanır? Borsadan para kazanmak mümkün mü?


"Borsa nasıl oynanır?" sorusunun cevabı aslında çok basit! Borsa piyasalarında yer alan aktif bir hesap aracılığıyla aynı şekilde aktif olarak alış satış işlemi gerçekleştirerek borsa oynayabilirsiniz. Geçtiğimiz yazımızda belirttiğimiz gibi borsa, gerek güncel fiyatları gerekse mekanizmasıyla alış satışın daimi olduğu organize bir piyasadır. Peki borsanın temel mantığı nedir?


Borsa ya da bir başka adıyla sermaye piyasasının değişimi, temelinde düşük fiyattan alınan varlığın yüksek fiyattan satılarak kazanç sağlamasını hedef alır. Basit bir anlamda ilk günden bugüne hayatımızda yer alan ticaretin, grafikler ve kağıtlar üzerinden yapıldığını düşünebilirsiniz. Bu işlemlerin ne derece faydalı, ne derece zararlı olduğunu ise kişisel bilginizle ve tecrübeniz ile yanıtlayabilirsiniz. İlk dersimizde borsanın nasıl öğrenileceğinden bahsetmiştik... Tekrar etmemiz gerekirse borsa sürekli bilgiye ve tecrübeye dayalı bir yorum ve analiz piyasasıdır.


"Borsa nasıl oynanır?" sorusuna dönersek ise ülkemizde borsa adı altında yapılan tüm işlemler Borsa İstanbul aracılığıyla gerçekleşmektedir. Borsa çatısı altında yapılan tüm işlemleri yapan ve yöneten kurum olan Borsa İstanbul, belirlenen ve uyulan yönetmeliklere göre hareket etmektedir. Borsa İstanbul'un denetleyicisi olan kurum ise Sermaye Piyasası Kurulu olmaktadır. Peki borsada hareket etmek için ne gerekiyor? Kişisel olarak hareket alanınızı kendinizi belirleyeceğiniz gibi, aynı şekilde bankalar ve çeşitli yatırım kurumları aracılığıyla da işlem yapabilirsiniz. Vereceğiniz yetki doğrultusunda borsada yer alabilirsiniz. Özet olarak açacağınız bir hesap ile borsaya girebilir, kişisel araştırmalarınız ve bilgileriniz ışığında borsadan para kazanabilirsiniz.

Borsa hesabı nasıl açılır?

Yukarıda belirttiğimiz gibi sadece bir hesap hareketiyle borsaya dahil olabilirsiniz. Peki bu hesap nereden açılır? Borsa hesabı nasıl açılır? Bu soruları sürekli sorduğunuzu biliyoruz, ancak artık bilmelisiniz ki borsa hesap açma adımı zannedildiğinden daha kolay bir adımdır. SPK yani Sermaye Piyasası Kurulu lisansına sahip olan bankalar ya da kuruluşlar aracılığıyla borsa hesabınızı hayata sokabilirsiniz. Unutmayınız! Çeşitli dolandırıcılıklardan kaçmak ve çeşitli yasal olmayan organizasyonlara dahil olmamak için SPK'nın sitesinden güncel bankaları ve kuruluşları kontrol edebilirsiniz.


Hesabınızı açmak istediğiniz bankalar ya da kuruluşların özelinde ise bakmanız gereken detaylar şunlardır: Komisyon ücretleri, komisyon yüzdeleri, aracılık hizmet koşulları, hizmet politikaları, işlem ücretleri ve diğer masraflar.


Borsa hesabı açma işlemleriniz için tercihinize yönelik gerekli görülen banka ya da kurum seçildikten sonra size yöneltilen adımlarla hesabınızı aktifleştirebilirsiniz. Adınıza düzenlenen formlarda ve başvurularda hata payınızın olmadığını da vurgulamak isteriz. Peki hesabı açtık, borsada yer alıyoruz ama nasıl para kazanabiliriz?


Borsada para kazanmak için etkili yöntemler neler? Borsada hata yapanlar nelere uymuyor?
İlk yazımızda da bolca vurguladığımız gibi piyasaya ait tüm bilgileri edinmiş olmanız sizlere büyük bir artı yazacaktır. Borsa denilince ve başarılı olmak istenilince ilk temel madde olarak gözüken bilgi gereksinimi, para kazanma yöntemlerinin de başında geliyor. Büyük ya da küçük ne boyutta planlarınız ya da hayalleriniz olursa olsun ayrıntıları gözünüzden kaçırmayın!


Teknolojinin her alanda hayatımızda dahil olduğu bu günlerde mobil uygulamaların ne derece etkili olduğunu da unutmayalım. Bu fırsatı bir avantaja çevirmek için çevrimiçi alanlar yaratın. Borsaya dahil olduğunuz andan itibaren sık sık mobil cihazlarınızdan da destek alacağınız gibi kendiniz için en uygun uygulamalarla da bilgilerinizi ve pratiğinizi tazelemekten korkmayın!


Yatırım araçları? Yatırım araçlarını sadece birer hisse senedi olarak düşünmekten bir an önce vazgeçmelisiniz. Elinizin altında olacak birçok yatırım aracını doğru ve kaliteli kullanmak için öncelikle onları tanımalısınız. Bu nedenle yatırım yapmadan önce elinizin altında olan ya da potansiyel olarak dahil olabileceğiniz yatırımların da ötesinde tüm yatırım çeşitlerini inceleyebilirsiniz!


Borsada analiz kavramı pek yabancı gelmiyor değil mi? Gelecek yazılarımızda borsada analizin ne demek olduğunu uzun uzun sizlere anlatacağız, ancak bu konumda ondan da bahsetmezsek olmaz. Analizin hem teknik hem temel açıdan bakmak üzere genel analiz kavramını kavrayın. Temel analiz; makroekonominin piyasalara etkisini ifade ederken, teknik analiz ise daha çok tahmin ettiğiniz üzere grafikler ve veriler sayesinde fiyat hareketliliklerini temsil etmektedir. Bu detayları gözünüzden kaçırmayın!

İlk dersimizde de bahsettiğimiz bir başka detay; piyasa takibi yapmaktan uzaklaşmayın! Piyasaları sürekli olarak güncel bir şekilde takip ederek, gelecek adımlarınıza yön verebilir ve uzaktan baktığınız bir çok alan hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ülke ekonomisini, uluslararası piyasaları, dış ilişkileri gözden kaçırmayın! İsterseniz "Makroekonomi ne demek?" sorusunu sizler sormadan sizlerin önünüze getirelim:

Psikoloji! Biraz garip gelebilir ama içinde olacağınız yoğun ve hareketli dünya için hazırlıklı olmalısınız! Bir yatırımcının psikolojisi adeta buz gibi olmalıdır. Yaşayacağınız olumlu ya da olumsuz hareketlilikler karşısında kontrolü hiçbir zaman elden bırakmamalısınız. Yaşanılacak olan kontrol kayıplarını ne kadar aza indirebilirseniz, gelecek kararlarınızda daha objektif ve daha emin adımlar atabilirsiniz.


Portföy kelimesine yabancı olmadığınızı biliyoruz, aslında bir bakıma hem kendinizi güvende tutmaya hem de yatırım kazançlarınızı çoğaltmaya yönelik bu yöntemi asla görmemezlikten gelmemelisiniz. Biliyoruz, "Portföy nasıl oluşturulur, portföy tam olarak nedir?" gibi sorular şimdiden sorulmaya başlandı ama sizler için bir bağlantı linki bırakıyoruz:

Bir başka yöntem ise belki de en çok kabul gören yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Küçük adımlar atmaktan çekinmemenizi söyleyebiliriz. Bu şekilde hem manevra alanı elde ederken hem de büyük risklerden uzaklaşma şansı bulabilirsiniz. Biliyoruz, herkes gibi çok paraları hedefliyoruz ama küçükten başlayarak ilerlemek, herkes için en doğru başlangıç olarak gözüküyor. Sadece başlangıç değil aynı şekilde uzun vadede bu tarz yatırımlarla kişisel borsa geleceğinizi belirleyebilirsiniz. Bu anlamda en önemli bilgi ise: Daha büyük kazançlar için bir anda tüm paranızı kaybetmeyin!


Kişisel analizlerinizi doğru ve kendinizden emin olarak sürdürürseniz kişisel planlarınızdan da taviz vermemiş olursunuz. Kişisel planlarınızı oluşturarak daha emin adımlarla yatırımlar yapabilirsiniz. Sürekli unutmamalısınız diyoruz, ancak gerçekten bunu da unutmamalısınız! Kendiniz için en uygun ve kendinize özel planlar yaparak, hem bütçenizi hem gelecek yatırımlarınızı daha doğru bir şekilde kontrol edebilirsiniz.


Sürekli işlem yapmak doğru mu? Sürekli işlem yapmak zorunda değilsiniz, zaman zaman ara vermeyi ve planlarınızı kontrol etmeyi unutmayın! Bir süre ortalarda olmamak ya da doğru anı kovalamak sizlere eksi yazmayacaktır. Hata payınızı en aza indirmek için aynı psikoloji detayında söylediğimiz gibi bazen durmak ve dinlemek en önemli adımdır.


Birçok yöntem, birçok fikir hakkında düşünüyoruz. Peki çoğunluğun ne yaptığı bizim için ne kadar önemli? Çoğunluk yani sürü psikolojisine kapılmaktan kaçınmanız en doğru bakış açısı olacaktır, herkes satıyor diye satmak ya da herkes alıyor diye almak, emin olun size yarardan çok zarar getirecektir. Kendi portföyünüzü, kendi yatırımlarınızı, kendi tercihlerinizi kişisel analizleriniz ve bilginiz ışığında sürdürmek her zaman sizlere daha çok fayda getirecektir.

Zamanla borsada ilerlediniz ve artık büyük denizlere açılmak istiyorsunuz. O zaman düşük seviye hesaplamalar sizlere yarar sağlamaz! Potansiyel bir yatırım olarak gördüğünüz hisselerin daha çok düşmesi için bekleyerek zaman kaybetmeyin, küçük hesaplarla büyük karlılıktan olmayın! Eğer alım yapmak istediğiniz bir yatırım potansiyeliniz varsa bunu kaçırmayın! Küçük hesapların içinden çıkamayacak kadar dip seviyelere düşmemeniz size daha çok olumlu adımlarla dönecektir.


Son olarak tepe ve dip noktalardan uzak durmalısınız! En büyük yapılan hatalarda biri destek ve direnç noktalarından işlem yapmak olarak gösterilir, nedeni ise çok büyük risklere sahip olması olarak yorumlanır. Örnek vererek pekiştirmemiz gerekirse, dibi gördüğünü düşündüğünüz bir hisse, daha da düşerek sizleri tahmin etmediğiniz zararlara itebilir. Bundan dolayı kademeli olarak işlem yapmak hem yatırımlarınız hem cebiniz için çok daha değerlidir.

ABD'de Republic First Bank Battı: Finans Sektöründe Kriz PatisWiss Yeni CEO’su, KAREL’de 4 Milyon Hisse Satışı Yaptı SPK, Koton Halka Arzını Onayladı Lila Kağıt San. ve Tic. A.Ş. Halka Arz Oluyor. Ecogreen Enerji Halka Arz Edecek Mehmet Şimşek Katı Kurallar Uygulanacak dedi