Portföy nedir ve portföy yönetimi nasıl yapılır?

Özellikle yatırımcıları yakından ilgilendiren ''portföy'' kavramının anlamına ve portföy yönetiminin nasıl yapılacağına kısaca göz atalım.

Portföy nedir ve portföy yönetimi nasıl yapılır?

Portföy, herhangi bir yatırımcının yatırım yapmak ve bu yatırım sayesinde kazanç sağlamak için elinde tutmakta olduğu ve istediği şekilde tasarruf ettiği döviz, altın, tahvil, hazine bonosu, hisse senedi ve mevduat gibi yatırım araçlarının tümünün birlikte oluşturduğu toplam değer olarak tanımlanabilmektedir.

Yatırım portföyü:

Genel olarak yatırım portföyü denbildiği zaman akıllara yatırımcıların risk ve kazanç beklentileri esas alınarak hazırlanan yatırım önergesi gelmelidir. Bu yaşanan süreç, Portföy Yönetimi olarak isimlendirilirken aracı kuruluşalar tarafından yapılmaları önem arz etmektedir. Bu işlemlerin yapılabilmesi için aracı kurum ile yatırımcı arasında bir portföy yönetimi sözleşmesi imzalanması gerekmektedir.

Portföy nedir ve portföy yönetimi nasıl yapılır? - Resim : 1

Portföy yönetimi nasıl yapılır?

Bir yatırım portföyünü, her biri farklı bir varlık sınıfını veya farklı bir yatırım türünü temsil etmekte olan, ufak parçalara bölünmüş bir pasta olarak düşünebilirsiniz. Yatırımcıların büyük bir kısmı, risk tolerans seviyelerine uygun gelen bir risk-getiri portföy yaratabilme amacıyla mümkün oldukça çok çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturmayı hedefler . Her ne kadar hisse senetleri, tahviller ve nakit genel olarak bir portföyün temel yapı taşları olarak görülse de, gayrimenkul, altın hisse senetleri , çeşitli tahvil türleri, resimler ve diğer sanat koleksiyonları da içerisine dahil olmak üzere farklı varlık türleriyle bir portföy üretmeniz mümkün olacaktır.

Portföy nedir ve portföy yönetimi nasıl yapılır? - Resim : 2

Portföy türleri nelerdir?

Hibrit Portföy:

Karma bir portföy yaklaşımı ile hazırlanmakta olan portföylere verilmekte olan isimdir. İçerisinde bulunan varlıklar kendi aralarında çeşitlilik göstermektedir. Karma bir portföy oluşturmak, tahviller, emtialar, gayrimenkul ve hatta sanat gibi diğer yatırımlara girişilmesi zorunluluğunu beraberinde getirmektedir.

Yatırım Portföyü:

Bir portföyü yatırım amacıyla kullandığınızda, hisse senedinin, tahvilin veya başka bir finansal varlığın zaman içinde getiri veya değerinin artmasını veya her ikisini birden elde etmesini beklersiniz.Yatırım amacıyla oluşturulan portföylere yatırım portföyü denilmektedir.

Savunma portföyü:

Savunmaya yönelik bir portföy türü olan savunma portföyü gerilemelere karşı dayanıklı olan tüketici temellerine odaklanma eğiliminde olan değerlere yatırım yapılan portföy türüdür. Savunma hisselerinin hem iyi getiriler olduğu zamanda hem de kötü dönemlerde fayda sağlaması beklenmektedir.

Gelir Portföyü:

Bu portföy türü, paydaşlara temettü ödeyen hisse senetlerinden veya diğer dağıtım türlerinden para kazandırmakta olan portföylere verilen isimdir. Gelir portföyündeki bazı hisse senetleri de savunma portföyüne sığabilir, ancak burada öncelikle yüksek getirileri için seçilirler.

Etiketler