Makroekonomi nedir, neden takip edilir?

Markoekonomi nedir? Makroekonomi neyi inceler? Makroekonomi ve mikroekonomi arasında ne gibi farklar vardır? Makroekonomi piyasaları nasıl etkiler? Makroekonomi yatırımcılar için ne anlama gelir? Makroekonomi ders notları! İşte karşınızda ekonominin bel kemiği makroekonomi!

Makroekonomi nedir, neden takip edilir?

Makroekonomi, bilindiği üzere ekonomi alanının içinde yer alan; piyasa veya yüksek ölçekli sistemlerin genel işleyişlerini inceleyen ve tahmin edilmemesine rağmen hayatımızın birçok alanında görülen önemli bir bilim dalıdır.

Makroekonomi ne inceler? Makroekonominin alanları nelerdir? Yüksek ölçekli ve yüksek değerli piyasa verileri üstünde çalışan makroekonomi; enflasyon, büyüme oranları, milli gelir, gayri safi yurtiçi gelir, işsizlik değişkenleri gibi yabancı olmadığımız birçok konunun araştırılmasında ve değerlendirilmesinde aktif bir rol üstlenir. Günümüzde duyduğumuz birçok kelimenin arka planını araştıran ve inceleyen makroekonomi, ekonomik anlamda karşımıza çıkan terimlerin olayları üzerinde durur.

mikroekonomi nedir?

Makroekonominin farkı nedir? Basit anlamda makroekonomi ders notları!

Genel olarak bir ekonomi dalının veya alanının ne derece verimli çalıştığını inceleyen makroekonomi, ayrıca ekonomiyi etkileyen ve hareketliliğini sağlayan faktörleri de anlamaya çalışır. Peki makroekonomi ile mikroekonomi arasındaki fark nedir? Makroekonomiyi mikroekonomiden ayıran şeyler nelerdir? Makroekonomi mikroekonominin aksine daha geniş ve büyük çaplı; yani ekonominin bütün performansını, genelini, yapısını ve davranışlarını hedef alır. Mikroekonomi ise adından da tahmin edileceği üzere daha çok hane, birey, küçük işletme, endüstri alanları gibi daha dar ve küçük boyutlarda çalışmalar yapar. Özet olarak ders notlarında da vurgulanan makroekonomiyi mikroekonomiden ayıran en önemli gerçeklik, incelenen varlığın büyüklüğü ve genel yapısı olarak gösterilir. Her ne kadar farkı boyutlarda incelemeler yapıyor olmalarına rağmen bu iki farklı ekonomi bilim dalı, her anlamda birbirini etkilemektedir.

Makroekonomi tam olarak nasıl anlaşılır?

Makroekonomi ders notlarında neler anlatılıyor? Yukarıda belirttiğimiz gibi ekonomik alanların ve varlıkların daha büyük paydalarıyla işleyiş sürdüren makroekonomi, genele ve genelin bağlarıyla ortak çalışarak önemli sonuçlara varır. Basit anlamda bir sektör üzerinde odaklanmayan bilim dalı, birçok sektörün kendi arasındaki etkenlerine ve genel olarak ekonomiye etkisine odaklanır. Genel işleyiş ve faktörlere göre analizler ortaya çıkaran makroekonomi iktisatçıları, yaşanılan ve takip edilen süreçlere göre teoriler ortaya koyar. Bu şekilde belirlenen teoriler ile genelin nasıl işlediği ve ne yönde gittiği anlamlandırılır.

Bu teoriler sonucunda ise devletlerin, piyasaların, endüstri alanlarının ve genel olarak büyük çapta ön plana çıkan değerlerin kısa ya da uzun vadeli planları oluşturulur. Planlanan stratejiler dahilinde çeşitli ekonomi alanlarında hareketlenmeler ve uygulamalar gerçekleşir. Örnek vermemiz istenirse, milli gelir ve kişi başına düşen gelir arasındaki bağın uzun vadede planlamaları örnek olarak gösterilebilir.

 Belirttiğimiz gibi makroekonomik veriler ekonomin birçok dalını özel olarak etkilemektedir. Belirlenen teoriler ve yapılan analizlere ekstra olarak ise süreçlerin dahil olduğu piyasayı etkileyen olaylar ve gelişmeler vardır. Bunlar ise uluslararası anlaşmazlıklar, uluslararası problemler, devlet ilişkileri, merkez bankasına ait kararlar, savaşlar, doğal afetler... Piyasaları etkileyen makroekonomik veriler nelerdir? Faiz Oranları, Enflasyon oranları, tarım dışında kalan istihdam oranları, işsizlik oranları, tüketici fiyat endeksi, üretici fiyat endeksi, perakende satışlar, endüstriyel üretim, gayri safi yurt içi hasıla...

Faiz, Enflasyon, İşsizlik, Üretim...

Piyasaları etkileyen birçok makroekonomik veriler bulunmaktadır. Bu veriler ise hemen hemen her gün karşımıza çıkarak herkes tarafından bilinmektedir. Faiz ve enflasyon oranlarında yaşanılan değişkenlikler bizzat parayı etkilediği için makroekonominin en önemli verilerinden biri olarak gözükmektedir. Enflasyonun artması ya da düşmesi gibi arz talep ilişkisi de birçok nedenden dolayı makroekonominin altında karşımıza gelmektedir. Faiz ve enflasyon oranlarında olduğu gibi birçok kez karşımıza çıkan bir başka şey ise üretici ve tüketici fiyat endeksleridir. Ekonomik anlamda arz ve talebi tekrar başa alan bu başlık, genel piyasadaki tutumu ve parayı etkilemektedir. Aynı şekilde enflasyonla direk bağlantılı olarak elde edilen veriler, makroekonominin birçok alanla ortak çalışmasını ve geneli takip ettiğini bir kez daha ortaya koymaktadır. Temelinde paranın olduğu birçok başlık makroekonominin analizleri doğrultusunda hareketliliğini sürdürmektedir.

makroekonomi nedir?

Markoekonomik veriler piyasaları nasıl etkiler? Verileri takip etmek önemli midir?

Yukarıda belirttiğimiz birçok başlık tahmin ettiğiniz üzere birçok piyasanın en önemli etkenleri olarak gösterilmektedir. Son saydığımız başlıkların ötesinde de birçok alt başlığın olduğunu da unutmamalısınız: Savaşlar, anlaşmazlıklar, doğal afetler... Piyasalarda başarılı olmak istiyorsanız takip etmekten asla vazgeçmemeniz gereken bu başlıklar, makroekonomi çatısı altında piyasalara etki göstermektedir, fakat analiz anlamında ise farklılıklar mevcuttur. Forex ve borsa piyasalarında görülen iki farklı analiz yöntemi ise temel ve teknik olarak ayrılmaktadır. Temel olarak ele alınan analizler doğrudan piyasaları ele alırken, teknik analizler ise piyasaların dalgalanmalarını incelemektedir. Temel verileri ulaşılabilir kaynaklardan yorumlama şansınız varken, teknik verileri ise deneme yanılma ve derin araştırmalar sonucu anlayabilirsiniz. Peki verileri incelemek neden önemlidir?

makroekonomi ders notlarıHali hazırda yatırım yapan ya da yatırım dünyasına girmek isteyen herkesin en temel hedefi kazanç sağlamak olarak bilinmektedir. Kazanç ve karlılık sağlamak içinse günün koşulları ve piyasaların durumlarının incelenmesi en doğal beklenti olarak yorumlanmaktadır. Bunların özetinde yaşanılacak çeşitli hareketlilikler, etkiler ve faktörler yatırımcının en basit hedefi; yani kazancını doğrudan etkilenmektedirler. Bundan dolayı yaşanılacak veya yaşanması beklenen olayların bütününü incelemek, aynı zamanda analizlerden destek almak yatırımlarınızın geleceği ve karlılığı için büyük bir önem ifade etmektedir. Öngörülmesi epey zor olan yükseliş ve düşüş hareketlerini biraz olsun yorumlamaya ve değerlendirmeye açan makroekonomi, birçok yatırımcı tarafından en önemli unsurlardan biri olarak gösterilmektedir. Gelecekte atılacak adımları veya atılan adımların analiz sonuçlarını ifade eden makroekonomi, yatırımcılar için her daim takip edilecek bir bilim dalı olacaktır.

Etiketler