Hisse Analizi Nedir? Hisse Senedi Analizi Nasıl Yapılır?

Hisse Analizi Nedir? Hisse Analizi Nasıl Yapılır? Son zamanların hisse senedi teknik analiz ve hisse senedi temel analizleri üzerinde durulmaktadır. Borsada şirket analizi ve hangi hisse senedine yatırım yapılır? Sorusu da sıkça merak edilenler arasında yer almaktadır.

Hisse Analizi Nedir? Hisse Senedi Analizi Nasıl Yapılır?

Hisse Analizi Nedir? Hisse Analizi Nasıl Yapılır? Son zamanların hisse senedi teknik analiz ve hisse senedi temel analizleri üzerinde durulmaktadır. Borsada şirket analizi ve hangi hisse senedine yatırım yapılır? Sorusu da sıkça merak edilenler arasında yer almaktadır.

Hisse analizi konusu ile birlikte pek çok kişinin hisse senedi grafik tahminleri ve hisse senedi yorumları ile ilgili bilgilerin nereden alındığı ve nasıl yapıldığını araştırdığını görmek mümkündür.

Hisse analizi çeşitli teknik yöntemler kullanılarak temel analizler üzerinde yapılan değerlendirme sonucunda oluşturulmaktadır. Bu analiz kendi içerisinde birçok kola ayrılmakta ve çeşitli etkenleri içerisinde barındırmaktadır. Ayrıca hisse senedi üzerinde geçerli olan analizlerin aynı zamanda döviz ve altın fiyatları üzerinden de yapıldığını söylemek mümkündür.

Hisse Analizi Nedir? Hisse Senedi Analizi Nasıl Yapılır?

Hisse analizi, çeşitli teknik yöntemler ve temel analizler üzerinde gerçekleştirilmektedir. Global şartlar, ülke ekonomisi analizi, endüstri analizi ve firma analizi gibi pek çok değer göz önünde bulundurulmaktadır. Yapılan bu analizler neticesinde ise hisse senedi tahmini değeri ortaya konularak hisse senedi yorumu yapılmaktadır. Hisse analizi nasıl yapılır? Gelin, aşama aşama teknik ve temel analizlere birlikte bakalım.

Hisse senedi

Hisse Senedi Nedir?

Hisse senedi analizi üzerinde teknik ve temel analiz yöntemleri ile ilgili olarak bilgi vermeden önce hisse senedini tanımlayalım.

Hisse senedi; herhangi bir şirketin ana para üzerinden ortaklarına sağladığı paydır. Bir şirkete ait hisse senedi satın alan kişi şirketin ortakları arasına katılarak bunu belgelemiş olmaktadır. Hisse senedi aynı zamanda borsa üzerinde en çok işlem gören yatırım aracıdır. Bundan dolayı hem yatırımcılar hem de şirketler tarafından oldukça büyük bir öneme sahiptir.  

Hisse Senedi Teknik Analizi Nedir?

Hisse senedi teknik analizi, hisse senedinin olması gereken gerçek değerin çeşitli yöntemler kullanılarak araştırılmasıdır. Borsa üzerinde halka arz edilen ve işlem gören birçok hisse senedi üzerinde analistler tarafından teknik analiz gerçekleştirilmektedir. Bu teknik analizler neticesinde hisse senedinin geleceği hakkında yorum yapılmaktadır. Hisse senedi teknik analiz amacı, borsa üzerinde işlem yapanların riskten uzaklaşarak kazanç elde edebilmesidir. Hisse senedi teknik analiz sonucunun temel mantığı şudur;

Piyasa fiyatı <  Gerçek Hisse Senedi Değeri – Alım Fırsatı

Piyasa fiyatı >  Gerçek Hisse Senedi Değeri – Satış Noktası

Borsada Şirket Nasıl Analiz Edilir? 

Borsada şirket analizi, teknik ve temel analiz kullanılarak sağlanmaktadır. Şirket değeri belirlenirken bazı yöntemlerden faydalanılmaktadır. Özellikle Borsa İstanbul üzerinden ve yurtdışı piyasalardan işlem gören şirketlerin çarpanlara göre değerleme yöntemi ile analizi gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra değerleme ve analizde kullanılan iki adet daha yöntem bulunmaktadır. Kullanılan temel analizleri liste halinde verecek olursak;

·         Çarpanlarına Göre Değerleme Yöntemi

·         İndirgenmiş Nakit Akımları Yöntemi

·         Net Aktif Değer Analiz Yöntemi

Temel Analiz Yöntemleri

Temel analiz yöntemleri, çarpanlarına göre değerleme yöntemi, indirgenmiş nakit akımları yöntemi ve net aktif değer analiz yöntemi olarak 3 ana başlıkta incelenmektedir. Temel analiz yöntemleri de birbirinden ayrı bir şekilde analiz unsurlarını içerisinde barındırmaktadır. Bu analiz yöntemleri kendi içerisinde şu şekilde analiz edilmektedir;

temel analiz nasıl yapılır

Çarpanlarına Göre Değerleme Yöntemi

·         Fiyat / Kazanç Oranı (F/K)

·         Piyasa Değeri / Defter Değeri

·         Firma Değeri / FAVÖK

·         Piyasa Değeri / Satışlar

·         Firma Değeri / Satışlar

·         Sektörsel Oranlar Analizi

İndirgenmiş Nakit Akımları Yöntemi

·         5 Yıllık Satış Oranı

·         Kar Marjları

·         Yatırım Olanakları

·         Projeksiyon Döneminde Yatırılan Nakit

·         Şirket Sonsuz Değeri

·         Bugünkü Değeri

Net Aktif Değer Analiz Yöntemi

·         Şirket Ticari Mallar Değeri

·         Tasfiye Değeri

·         Borçlar Değeri

·         Tasfiye Değeri ile Borç Değeri Farkı

Hisse Senedi Teknik Analiz Piramidi

Hisse senedi teknik analiz piramidi, global şartlar, ülke ekonomisi analizi, endüstri analizi ve firma analizi üzerinde oluşmaktadır. Piramidin en altında ise hisse senedi değer tahmini yer almaktadır. Bu değerler ve etkenler göz önünde bulundurularak hisse senedi üzerinde yatırım yapılıp yapılamayacağı belirlenmektedir. Hisse senedi teknik analiz piramidi sırasıyla şu şekildedir;

·         Global Şartlar ve Ülke Ekonomisi Analizi

·         Endüstri ve Sektör Analizi

·         Firma ve Değer Analizi

·         Hisse Senedi Değer Tahmini

Hisse senedi yatırımı üzerinde ilk olarak global şartlar daha sonra ülke ekonomisi analizi yapılmaktadır. Bu analizden sonra endüstri ve sektör analizi yapılarak sektöre ilişkin olarak değerlendirme gerçekleştirilmektedir. Son olarak ise firmanın sektördeki değeri analiz edilmekte ve hisse senedi değer tahmini otaya çıkmaktadır.

Hisse senedi analizi üzerinde temel amaç düşük fiyattan alıp yüksek fiyata satmaktır. Hisse senedi yorumları ya da değeri üzerinde sonuç olarak; Piyasa fiyatı, hisse senedi değerinden az ise bu bir alım fırsatı sunmaktadır. Tam tersi durumda piyasa fiyatı, hisse senedi değerinden büyükse bu da satış fırsatı sunmaktadır.

Hisse Senedi Önerileri ve Tüyoları

Hisse senedi önerileri ve tüyoları, borsada analiz yapılarak oluşturulmaktadır. Bu analiz sağlanırken hisse senedi üzerinde teknik ve temel yöntemler kullanılmaktadır. Borsada analiz yapmak isteyenlerin sıklıkla temel analiz üzerine yoğunlaştığı, daha derine inerek hisse senedinin geleceğini yorumlamak isteyenlerin ise teknik analizlerden sıklıkla faydalandığını söyleyebiliriz.

Tüm hisse analizleri, hisse yorumları ve hisselere ait teknik grafikler ile ilgili bilgilere Hisse Analiz Haberleri bağlantımıza tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Borsa Grafik Okuma Nasıl Yapılır?

Borsa grafik okuma, teknik analiz programı ve coin grafik analiz gibi pek çok yatırım aracı ve ticari mal üzerinde analizler gerçekleştirilmektedir. Özellikle kullanılan bazı terimler ve dikkat edilmesi gerek özellikle bulunmaktadır. Son dönemlere bu analizlerin kripto para grafik analizleri olarak da sıkça aratıldığını bilmekteyiz.  Grafik okuma ve grafik analiz terimleri ile ilgili olarak bilgileri sizlere başlıklar halinde sunalım.

Grafikte Trend Nedir?

Grafikte trend analizi, fiyatların zaman içerisindeki artış, azalış ve durağan eğilimlerini göstermektedir. Artış trendine giren hisseler, düşüş trendine giren hisseler ve durağan trenddeki hisseler gibi kavramlar bu tanımdan yola çıkılarak yapılmaktadır. Borsa üzerinde bir ticari mal ya da kıymetli evrakın genel eğilimine ve grafikteki analizine trend analizi denilmektedir.

Borsa üzerinde bir ticari mal veya kıymetli evrakın onu duraksatan, durduran ve yükselten fiyat seviyeleri oldukça önemlidir. Grafik fiyat seviyeleri tam ve doğru bir analiz gerçekleştirilmesi adına borsa yatırımcılarının oldukça sık takibinde yer alır. Bu kavram üzerinde ise karşımıza destek ve direnç grafikleri çıkmaktadır.

Grafikte Destek Noktası Analizi Nedir?

Grafikte destek analizi, borsa üzerinde yer alan bir ticari mal ya da kıymetli evrakın fiyatının alçalışı esnasında karşılaşacağı engele verilen isimdir. Destek noktasının kırılması durumunda genellikle fiyatlar için yeni bir durağan dönem başlamakta sonrasında ise yeni destek ve direnç noktaları belirlenmektedir.

destek ve direnç nedir?

Grafikte Direnç Noktası Analizi Nedir?

Grafikte direnç noktası, borsa üzerinde yer alan bir ticari mal ya da kıymetli evrakın fiyatının yükselişi esnasında karşılaşacağı engele verilen isimdir. Direnç noktasının kırılması durumunda genellikle fiyatlar için bir artışın başlayacağı ve yeni bir direnç noktası oluşturulacağı öngörülmektedir. Direnç noktasının kırılmasından sonra düşüş ve yükseliş mevcudiyeti olacağı gibi kırılan direnç noktasında durağan bir dönem görülebilmesi de mümkündür.

Grafikte Eğilim Çizgileri Nedir?

Grafikte eğilim çizgileri, borsa üzerinde yer alan bir ticari mal ya da kıymetli evrakın fiyatının kısa dönemde ilerleme ve düşüş eğilimini gösteren çizgi grafiğidir. Düşen fiyatın tepe noktası ya da yükselen fiyatın dip noktasının analizi açısından sıklıkla çizgi grafiği kullanılmaktadır. Herhangi bir ticari mal ya da kıymetli evrakın dip ve tepe noktası üzerinde eğilim çizgileri belirlemek ilerleyen dönemlerde nasıl hareket edileceğine ilişkin bilgi edinilmesini sağlamaktadır.

Grafikte Fiyat Kanalları Nedir?

Grafikte fiyat kanalları, borsa üzerinde yer alan bir ticari mal ya da kıymetli evrakın fiyatının dip ve tepe noktalarının birleştirilmesi ile yapılan analize verilen isimdir. Fiyatların belirli dönemlerdeki dip ve tepe seviyesinden çizimi yapılarak oluşturulmaktadır. Bu ticari mal veya kıymetli evrakın dönem içerisinde sağlamış olduğu fiyat istikrarını bizlere sunmaktadır. Sağlanan bu analiz ile birlikte dönemsel olarak fiyatlar üzerinde öneri ve tahminde bulunulabilmektedir.

Borsa, Hisse Senedi, Coin ve Kripto Para Grafik Analizi

Borsa, Hisse Senedi, Coin ve Kripto Para Grafik Analizi ile ilgili olarak temel ve teknik analizlerin nasıl gerçekleştirileceği hakkında sizlere bilgiler sunduk. Hisse önerileri, yorumları ve tüyoları bu analizler neticesinde oluşturulmaktadır. Borsada analiz yapmak isteyen ya da coin grafik analizi gerçekleştirmek isteyen birçok kişi temel analiz ve teknik analiz yöntemleri üzerinde bir araştırma yapmaktadır. Özellikle hisse senedi analizi ile ilgili olarak doğru ve sağlıklı bir tahminde bulunmak çoğu yatırımcının güzel kazançlar elde etmesini sağlamıştır.

Tüm dünya borsalarına ilişkin olarak değerlere anlık bakabilmek için Tüm Dünya Borsaları bağlantısına tıklamanız yeterli olacaktır. 

Etiketler