Kripto Borsalarda Yapılan Hatalar!

Gündemden düşmeyen ve birçok kişi tarafından ilgi odağı olan kripto borsalarda yapılan hatalar neler? Potansiyel bir yatırmcı nelere dikkat etmeli? Doğru yatırım nasıl yapılır? Yatırım tavsiyeleri para kazandırır mı?

Geçtiğimiz yazımızın sonlarında hafif hafif kapıyı aralayarak göz kırptığımız "Kripto Borsalarda Yapılan Hatalar" başlıklı konumuza şimdi hep birlikte göz atalım. Birçok potansiyel yatımcının kripto dünyasına adım atmadan önce kesinlikle okuması gereken bu yazıda; bir bakıma sadece potansiyel adaylara değil, halihazırda kripto borsalarda yer alan yatırımcılara da hatırlatmalarda bulunacağız. O zaman daha çok uzatmadan sorumuzu sorarak başlayalım: Kripto borsalarda yapılan hatalar nelerdir?


Kripto kavramının hayatımızda uzun yıllardır olmadığını düşünürsek her yeni yatırım aracında olduğu gibi bu alanda da hata yapmanın bir hayli yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Belki de küçük gibi gözüken fakat büyük kazanç kayıplarına neden olan birçok hatayı çevrenizden ya da sosyal medya kanalları üzerinden duymuş olabilirsiniz. Peki hatanın en yaygın olduğu alanlardan biri olan kripto dünyasında ne gibi hatalar yapılıyor?


Her zaman olduğu gibi, işte karşımıza gelen başlıklar: Pump and Dump'tan uzak durun! Acele etmenin anlamı yok! All-In yapmaktan vazgeçin! Duygusal olmayın! Piyasaları gözden kaçırmayın! Özgüveninizi yanlış yorumlamayın! Yanlış tavsiyelerden uzak durun! Açgözlülük yapmayın! Sakin kalmayı bilin! Reklamlara kanmayın!


Pump and Dump'tan uzak durun!


Terimlerden bahsettiğimiz içeriğimizde birkaç manipülasyon tanımından ve sizleri zarara uğratacak birçok kavramdan söz etmiştik. Pump and Dump kavramı son zamanlarda sık sık karşımıza gelirken, birçok kişinin basit bir şekilde dahil olup büyük zararlar etmesiyle popülerleşmeye devam ediyor. Pump and Dump nedir? Bu kavramı en basit anlamıyla planlı bir şekilde alım ve satım işlemleri olarak düşünebiliriz. Birçok kişinin dahil olduğu organize gruplar tarafından pazarda yer alan kripto varlıkların planlı bir şekilde toplu alım veya satım yapmasıyla gerçekleşen bu olumsuz süreç, sizleri de bu sürünün içine çekerek tahmin etmediğiniz pozisyonlara itebilir. Örnek vermemiz gerekirse 1000 liraya aldığınız bir coini 300 liraya satmak zorunda kalabilirsiniz! Genel olarak bu süreçlerden uzak durmak sizlere artı yazacaktır. Farkında olmadan erkenden aldığınızı düşündüğünüz bir coin, çoktan satılmış, çoktan değer kaybetmiş olabilir! Daha dikkatli bir şekilde piyasaları kontrol etmeniz gerektiğini söyleyebiliriz.


Acele etmenin anlamı yok!


Birçok yatırım kanalında olduğu gibi kripto borsalarda da zaman zaman çok hızlı olmamız gerektiğini biliyoruz, bu nedenle zamanla yarışırken hata yapma şansımızın da bir hayli yükselişe geçtiğini görmezden gelemeyiz. Her zaman olduğu gibi basit bir şekilde örneklendirmemiz gerekirse, yapacağınız işlemleri kontrol etmekten asla vazgeçmemelisiniz. Bir işlem yaparken göndereceğiniz varlığın doğru adrese, doğru bir şekilde gittiğinden emin olmanız; sizi affı olmayacak büyük zararlardan koruyabilir. Eğer zamanla yarışırken basit gibi gözüken ama büyük bir hata yaparsanız, belki de işleme aldığınız varlığı boşluğa iterek bir daha ondan yararlanamamaya kadar gidebilirsiniz. Bu nedenle 7/24 çalışan kripto borsalarda her zaman dikkatli olmalı ve önceliklerinizden vazgeçmeden zamanı kontrol etmeniz sizler için hata riskinizi en aza indirecektir!


All-In yapmaktan vazgeçin!


Birçok yatırımcının sıklıkla yaptığı en büyük hata olarak gösterilen All-in eylemi, yani basit bir şekilde ifade edersek; tüm kaynağınızı bir varlığa bağlamak, olası düşüşlerde sizleri derin kayıplarla karşı karşıya bırakır. Duygusallık yaklaşımıyla hemen hemen aynı olan bu eylem, elde ettiğiniz kaynakları sadece bir varlığa sabitleyerek bir bakıma yatırımlarınızın geleceğini riske atmaktadır. Bu nedenle kripto portföy uygulamanız sizler için daha yararlı olacaktır. Kripto Portföy nedir? Kripto portföy, adından da yola çıkarsak kaynaklarımızı doğru ve farklı yatırımlarla çeşitlendirmek olarak tanımlayabiliriz. Kripto Portföy hakkında daha çok bilgiye ihtiyaç duyarsanız:

Duygusal olmayın!


Birçok yatırımcının çeşitli varlıklara istemsizce bağlılık göstermesi ve bir zamanlar elde ettikleri gelirleri süreklilik gözüyle yanlış yorumlaması istemsizce zarara yol açmaktadır. Bu nedenle karar alırken geçtiğimiz yazımızda da belirttiğimiz gibi duygusallıktan uzaklaşmak sizlere daha net adımlar atmanız için imkan tanıyacaktır. Duygusal kararlardan uzaklaşmanın ise en özel yolu olarak hedeflerinizi güncel tutmanızı söyleyebiliriz. Kripto borsalara girmeden önce belirlemeniz gereken hedeflerden uzaklaşmadan, kişisel planlarınızı bu doğrultuda yönetmeniz en doğru hamle olacaktır.


Piyasaları gözden kaçırmayın!


Kripto borsalarda unutulmaması gereken en önemli gerçeklerden biri de sattığınız bir varlığın her zaman bir alıcısı olduğudur. Aslında elinizden çıkardığınız bir varlık, bir başka kişinin cüzdanıyla piyasada yer almaya devam etmektedir. Bu nedenle ucuz olarak nitelendirdiğiniz ve alıp hemen kara geçmek istediğiniz bir varlığa alıcı bulmakta zorlanabilirsiniz. Hamlelerinizi piyasaları ve arz talep eğrilerini düşünerek yorumlamanız sizlerin gelecek hamlelerinizi rahatlatacaktır. Büyük hayallerle alım yaptığınız bir kripto varlık, zarar etmemek için düşük karlılık amacıyla elinizde kalabilir! Belirli limitler doğrultusunda pazarı takip edebilirsiniz!


Özgüveninizi yanlış yorumlamayın!


Her zaman belirttiğimiz gibi hatta sık sık vurguladığımız gibi "Ben oldum!" cümlesini asla kullanmamalısınız. Basit anlamda borsa olarak tanımladığımız oysa günlük hayatımızdan bildiğimiz ve temelinde ticaret anlamı taşıyan kripto borsalar, sizleri beklenmedik hayallere ve istemsizce altında kaldığınız zararlara itebilir. Özgüveninizi doğru kullanarak kendinizi sürekli gelişiminize yöneltmek sizlere hem yatırımlarınızda hem de kişisel planlarınızda büyük bir artı yazacaktır!


Yanlış tavsiyelerden uzak durun!


Ekonominin her dalında sürekli vurguladığımız bu başlık, özellikle potansiyel yatırımcıları daha hiçbir şeye başlamadan büyük zararlara uğratmaktadır. Sosyal medyada sık sık trend olan ve birçok yalancı uzmanın boy gösterdiği kanallardan uzak durmalısınız. Sizleri ikna etmek için dile getirdikleri vaatlerden ve onların uzman görüşlerinden her ne kadar uzak durmak isteseniz bile sizleri bir şekilde içlerine çekmek için uğraş vermeye devam edeceklerdir. Bu nedenle kime nasıl ve nereden güveneceğinizi doğru seçmelisiniz. Örnek vermemiz gerekirse elinizde 500 liralık bir yatırım ürünü bulunuyor diyelim, sözde bir uzman yatırımcının sizden hesap bilgilerinizi alarak bu varlıktan kar yapacağını söylemesine asla kanmamalısınız. Ya da ilk başlığımızda olduğu gibi sizleri manipüle ederek sizleri sömürmek isteyen sistemlerden uzak durmalısınız. Uzman görüşlerini ve tavsiyelerini doğru kaynaklardan ve doğru kanallardan dinlemeniz, takip etmeniz sizlere farklı bir bakış açısı kazandıracakken her zaman son sözü siz söylemelisiniz!


Açgözlülük yapmayın! Sakin kalmayı bilin!


Kripto borsalarda kazançlarınız da kayıplarınız da tahmin etmediğiniz gibi olabilir. Hedeflediğiniz kazançların sınırlarını esnetirken durmayı bilmelisiniz, yoksa daha çok diyerek atacağınız her adım sizleri daha çok geriye iterek anlık olmasa dahi uzun vadede hüsrana uğratacaktır. Sakinliğinizi koruyarak hedefleriniz doğrultusunda ilerlemek sizleri gerek kazançlarınız gerekse kayıplarınız karşısında daha da sağlam yapacaktır. Sürekli kazanmak ya da sürekli kaybetmek gibi değersiz düşüncelere kapılmaktan uzak durmalısınız! Sürü psikolojisi ile hareket ederek herkes satıyor siz de satmalısınız ya da herkes alıyor siz de almalısınız gibi fikirlere pek aldırış etmemelisiniz. En doğrusunu, en iyisini, en mantıklısını kendinizi ve yatırımlarınızı düşünerek tartmalı, bu şekilde kendinizi belirlediğiniz sınıflarda konumlandırmalısınız!


Bitcoin yükseldi diye diğer coinler de yükselmeyecek!


Toplum tarafından en büyük yanlış anlaşılmalardan biri olarak gösterilen bu durum fazlasıyla yanlış yatırımlara da imkan vermektedir. Her ne kadar tüm kripto paraların başı gibi gözüken Bitcoin, tüm kripto dünyasının en büyük yapı taşı olmasına rağmen her zaman aynı etkiyi yaratmıyor. Özellikle yatırımcıların yatırım yaparken sadece coin piyasasını değil aynı zamanda döviz piyasasını takip etmesi gerektiği gibi bir yandan da farklı piyasaları da belirttiğimiz gibi takip etmesi gerekmektedir. Altcoinler ile Bitcoin arasındaki bağları ya da grafikleri detaylı takip etmeniz söylemek istediğimiz şeye daha net sizleri ulaştırabilir. Örnek vermek gerekirse 2017 yılında oluşan grafik verilerine göre Litecoin yükseliş gösterirken Bitcoin düşüş grafiğinde bulunmaktadır. Bu nedenler makroekonomi ve mikroekonomi bilgilerinin ötesinde teknik analiz raporlarıyla da bu sürece hakim olabilirsiniz. Arz ve talebin bir o kadar ön plana çıktığı bu alanda, her hareketliliği Bitcoin ile özdeşleştirmek büyük bir yanlıştır!


Reklamlara kanmayın!


Kripto piyasaların her geçen saniye değer kazanması ve sürekli ön plana gelmesi nedeniyle birçok yapay reklamlar ortaya çıkmaktadır. Sizleri yukarıda belirttiğimiz gibi olumsuz süreçlere çekmek için saçma sapan vaatler sunan, sadece başarılı hikayelerden bahseden, kazançlarını sizleri ikna etmek için vurgulayan birçok asılsız reklamdan ve kaynaktan uzak durmalısınız. Yazımızın başlarında sizlere bir şeyden bahsetmiştik: Unutmayın! Sizin sattığınız coin bir başka alıcı tarafından tekrar piyasada yer alıyor. Arz ve talebin kabul gördüğü bu borsalarda sizleri daha fazla kazanç uğruna kandıran reklam içeriklerden, sizlerin sahip olduğu varlığı değersizleştiren manipülasyonlardan her ne olursa olsun uzak kalmak için kendinizi korumalısınız. İstenilen ya da tavsiye edilen reklam içeriklerle elinizdeki varlıklardan olmayın! Değersiz olan bir varlığınız varsa neden size ulaşmaktan çekinmiyorlar! Kazanan bir yatırımcı, arz ve talebin olduğu bir piyasada neden başkalarına yol açsın? Doğru soruları, doğru zamanlarda sorarak yukarıda saydığımız hatalardan uzak durmak sizlerin elinizde. Bilgiye ve kendiniz için en doğrusuna inanarak hata yapmaktan uzak durabilirsiniz!


Kripto para ve piyasaları hakkında devam set içeriklerimizin birinin daha sonuna geldik, gelecek yazımızda ise "altcoin" başlıklı yazımızla sizlere biraz olsun kripto piyasaların sadece Bitcoin özelinde olmadığını ve piyasalar için altcoin kavramının ne anlama geldiğine bakalım.

Mayıs Ayı SED Ödemeleri Hesaplara Aktarıldı Altınay Halka Arz Sonuçları Açıklandı: Yatırımcılar İçin Önemli Detay Türkiye İhracat Zirvesi ve 2028 Ekonomi Hedefleri ABD Senatosu, Kripto Düzenlemesini Değiştiren Yeni Yasayı Onayladı Dursunbey'e Yeni Doğal Gaz Boru Hattı TCMB'nin Faiz Kararı Piyasaları Nasıl Etkileyecek?