Altcoin nedir? Avantajları ve Dezavantajları!

Kimisine göre daha güvenilir kimisine göre ise çeşitlilik anlamına gelen "Altcoin" tam olarak nedir? Altcoin adı nereden geliyor? Altcoin nasıl ortaya çıktı? Bitcoin ve Altcoin arasındaki farklar neler? Altcoin avantajları ve dezavantajları!

Altcoin nedir? Avantajları ve Dezavantajları!

Hemen hemen herkes tarafından Bitcoin kadar ciddiye alınan hatta son zamanlarda yatırım kaynaklı adımların başını çeken Altcoin piyasaları tam olarak neyi ifade etmekte? Birçok soru işareti yaratan bu çeşitlilik içinde sizler için altcoini incelemek istiyoruz. Her zaman olduğu gibi en basitten başlayalım. Altcoin nedir?

 

Altcoin nedir? Avantajları ve Dezavantajları! - Resim : 1


Altcoin nedir?


Adını alternatif kelimesinden alan ve piyasalarda Altcoin olarak adlandırılan kripto paralar, bir bakıma Bitcoin çevresinde dönen kripto dünyasında adından da tahmin ettiğimiz gibi alternatifler yaratmaktadır. Ethereum, Litecoin gibi birçok coin neredeyse Bitcoin kadar değerli olmamalarına rağmen ün kazanırken, Bitcoin dışında piyasada yer alan tüm coinler "Altcoin" olarak adlandırılmaktadır. Birçoğunun Bitcoin örneği ile hayatımıza girmesi ve piyasanın lideri olarak tanımlanan Bitcoin'i taklit etmelerinden dolayı genel olarak hareketliliklerinde de benzerlik aramaktadırlar; ancak tekrarlayalım, altcoinler kesin olarak Bitcoin dalgalanmalarına göre hareket etmemektedirler. Altcoin nasıl üretildi? Neden üretildi?


Basit olarak bakarsak ve daha iyi anlaşılmak istersek, kripto dünyasının büyümesi ve gelişmesi için ortaya çıkan Altcoin'ler temelinde bir başka fark olarak daha hızlı işlem özgürlüğünü de baz almaktadırlar. Kripto piyasalarında bir hayli öneme sahip olan mining yani madencilik işlemi de Bitcoin özelinde kripto dünyasında daha da kolay gerçekleşmektedir. Bu amaçlar aracılığıyla dijital dünyada var olan ve yatırım fırsatları sağlayan Altcoin'ler hayatımıza girdiği ilk günden bugüne piyasaları hareketlendirerek yatırımcılar tarafından oldukça ciddiye alınmaktadır. Gerek farklılıkları, gerek hızı ve gerekse ulaşılabilir olmalarından dolayı Altcoin'lere olan ilgi her geçen gün daha da artmaktadır. Bitcoin ile Altcoin arasındaki farklar nelerdir?

 

Altcoin nedir? Avantajları ve Dezavantajları! - Resim : 2


Bitcoin ile Altcoin arasındaki fark nedir?


Bitcoin başlı başına bir kripto paranın temellerini atma ve ilk kripto para birimi olma özelliğine sahiptir. Altcoinler ise belirttiğimiz gibi Bitcoin'e alternatifler yaratmak ve onu taklit ederek hayatımızda var olmak isteyen kripto para birimidir. Hem örnek hem bilgi vererek açıklamamız gerekirse: Bitcoin'in kripto piyasalarda duruşu gelecek adına bir yol ve gelişim unsuru olarak dikkat çekerken, altcoinler ise bu yolda ona destek olmak isteyen, dijital para birimleri geliştirmek ve desteklemek isteyen ara sokaklar olarak gözükmektedir. Tüm dünyada daha çok ses çıkarmak isteyen ve kendisi kabul ettirmek için yoğun çalışmalar içinde olan dijital kripto dünyası, altcoinler aracılığıyla daha geniş kitlelere ulaşabilmektedir. Bu nedenle altcoinlerin piyasadaki rolleri tam olarak bir Bitcoin kadar değerli ve anlamlı olmamasına rağmen oldukça önemlidir. Altcoinler rekabet avantajı sağlarken Bitcoin ise kendi piyasasında pazarın hakimi olarak pozisyon almaktadır. Daha ideal ve daha özgün temellere dayanan altcoin piyasaları, aynı şekilde Bitcoin'den farklı olarak yatırımcılara daha çok hareketlilik alanı ve cazibe sunmaktadır. En çok bilinen altcoin ise Ethereum olarak dikkat çekmektedir. Bitcoin'in yolundan giderek ve Bitcoin'i örnek alarak hayatımıza giren Ethereum, kendi için yarattığı dünya ve diğer coinler arasındaki aracılık pozisyonu nedeniyle değerine değer katmaktadır. Önemini ve ilgisini her saniye artıran kripto dünyasında ise Altcoin'ler kendi pazarlarını yaratarak yatırımcılar tarafından daha da ilgi çekmeye devam etmektedir. Altcoin piyasalarının avantajları ve dezavantajları nelerdir?


Altcoin'in avantajları ve dezavantajları!


Her varlığın olduğu gibi altcoin piyasasında kendisine has avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Son zamanlarda avantajların dezavantajlara ağır bastığı bu piyasalarda, öncelikli olarak en büyük ve en değerli avantaj likidite imkanlarının yüksek olmasıdır. Yüksek likidite sayesinde hız ve sürdürebilirlikte kazanan altcoin piyasaları, aynı zamanda daha fazla kullanıcı ve bir o kadar da daha özel bir gizlilik alanı sunarak dikkatleri üzerine çekmektedir. Belirttiğimiz gibi yüksek hız oranları nedeniyle fazlasıyla dikkat çeken altcoin piyasaları, bir o kadar da madencilik için daha elverişli bir ortama sahiptir. Sürekli olarak madenciliğin geliştirilmesi için hız çalışmaları içinde olan altcoin piyasaları, pazarda daha etkili olmak ve daha çok tercih edilmek için daha fazla yatırım imkanı bulundurmaktadır. Yaşadığı güçlü dalgalanmalar ve yüksek hareketlilikler nedeniyle bir yandan da kazançların daha da hızlı ve net artmasını hedefleyen piyasalar, hemen hemen her anlamda her türlü işleme imkan sağlamaktadır. Peki dezavantajları yok mudur? En büyük eksisi olarak altcoin piyasalarının, yaşadığı güçlü dalgalanmalarla yükseliş sağladığı gibi aynı zamanda bu hareketlilikler nedeniyle düşüş gösterme eğilimi de taşıması büyük bir soru işareti yaratmaktadır. Bunun ötesinde piyasada yer almasına rağmen kendisini henüz kanıtlayamamış birçok altcoin de karşımıza çıkmaktadır. Yatırımcılar için güven sorununa neden olan bu altcoinler, yeni veya potansiyel yatırımcıların panik yaşamasına ve piyasalara olan isteğini kaçırmasına yol açmaktadır.

 

Altcoin nedir? Avantajları ve Dezavantajları! - Resim : 3


Altcoin fiyatları nasıl? En çok neler tercih ediliyor?


Bitcoin ile kıyaslanması durumunda oldukça düşük bir grafik çizen altcoin piyasaları, her ne olursa olsun son zamanlarda gördüğü ilgiyle geçmişe oranla yükselişini sürdürmeye devam etmektedir. Altcoin fiyatları da aynı Bitcoin gibi dönemsel olarak değişkenlik göstererek kesin bir fiyat ile belirlenememektedir. Peki son zamanların en çok tercih edilen alternatif coinleri nelerdir? Altcoin adını duyduğumuz gibi listenin başını çeken Ethereum, son zamanlarda piyasalarda adından söz ettiren NFT'ler ile daha da etkili olmaya devam etmektedir. Cardano, Tether, Dash, Ripple gibi bir diğer altcoinler ise Ethereum'un peşinden yükselişini ve bilinirliğini artırmaktadır. Genellikle dönemsel olarak değer katlayan alternatif coinler, beklenmedik çıkışları ve beklenmedik düşüşleriyle de pazarda aktif olarak alım satım işlemlerine olanak sağlamaktadırlar. Günümüzde ise en popüler altcoinler: Ethereum (ETH), Polkadot (DOT), Litecoin, Tether, Ripple ve Cardano (ADA) olarak gözükmektedir.


Özet olarak altcoin piyasaları ve alternatif coinler, Bitcoin önderliğinde çıktıları bu yolda gerek kripto dünyasını geliştirmek gerekse kullanıcı çekme açısından değerine değer katmayı sürdürmektedir. Bu nedenle sizler için altcoin piyasalarına dahil olmanıza vesile olacak çeşitli nedenleri sıralamış olduk, yüksek karlılık ve hız unsurlarını dikkate alarak sizler de altcoin piyasalarına katılabilirsiniz. Borsa içeriklerimizde olduğu gibi kripto içeriklerimizde de kısa ve net bir başlangıç yaptığımızı düşünerek ilk yazı dizimizi sonlandırıyoruz. Gelecek haftalarda kripto dünyasının daha da içine girerek sizlere basit bir şekilde, adeta eğitim niteliği taşıyan içerikler sunmaya devam edeceğiz. Son kez tekrarlayalım: Unutmayın! Biz sizlere tavsiye değil, sizin çizeceğiniz yol için bilgi akışını sağlamak istiyoruz! Her zaman, her şekilde, her koşulda en iyi plan; sizlerin kendinizi düşünerek kendi hedefleriniz doğrultusunda yarattığınız planlardır!