Altın fiyatları baskı altında!

Merkez Bankası'nın sürpriz faiz kararı altını nasıl etkiledi? FED yetkilileri tarafından açıklanan makroekonomik verilerin kafa karıştırması altın fiyatlarındaki belirsizliği sürdürüyor. Gram altın fiyatı ne kadar? Güncel altın fiyatları 19 Ağustos 2022

Altın, FED'in eylülde gerçekleştireceği para politikası faiz toplantısı hakkında kafa karıştıran sinyaller vermesiyle uzun süredir ilk defa değer kaybediyor. 

FED'in yaptığı açıklamada daha hafif seyredecek olan faiz artırma kararı, spot altında gerileme yaşattı.

Haftanın son işlem gününde spot altının onsu 1.752 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Güncel altın fiyatları 19 Ağustos 2022

Geçtiğimiz gün açıklanan Merkez Bankası'nın sürpriz faiz indirimi kararından sonra yatırımcılar altın fiyatlarının oldukça merak ediyor. TCMB bu yıl içerisinde gerçekleştirdiği sekizinci toplantısında faizleri 100 puan indirdi. Küresel piyasalarda dalgalanmalar yaratan karar sonrası altın fiyatları yakından takip ediliyor.

Gram altın 1.021,78 liradan alıcı bulurken, 1.032,65 lira üzerinden satılıyor.

Çeyrek altın 1.629,50 liradan alıcı bulurken, 1665,46 lira üzerinden satılıyor.

Yarım altın 3.248,81 liradan alıcı bulurken, 3.330,93 lira üzerinden satılıyor.

Cumhuriyet altını 6.517,98 lira üzerinden alıcı bulurken, 6.641,49 liradan satılıyor.

FED faiz kararı öncesi kafa karıştırıyor

FED'in faiz kararı hakkında farklı görüşler gündemde. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, tekrardan 75 baz puanlık artışın yapılmasını savunurken, Kansas City Fed Başkanı Esther George daha hafif bir karşılık vererek, artışın gerekli olduğu ama faiz artırma hızının tartışmaya açık olduğunu vurguladı.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard açıklamasında, “Enflasyon üzerinde kayda değer şekilde aşağı yönlü baskı kuracak politika faizi seviyesine hızla hareket etmeliyiz” ifadelerine yer verdi.

Kansas City Fed Başkanı Esther George ise, daha ılımlı yaklaşarak, faiz kararlarının etkilerinin geç hissedildiğini ve bir süre etkilerin yakından takip edilmesini önerdi.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari bahsedilen konu ile ilgili, “Şu anda bir enflasyon problemimiz var ve Fed bu sorunla acilen ilgilenmeli” sözlerine yer verdi.

Geçtiğimiz günlerde FED tarafından yayımlanan toplantı tutanakları yetkililerin faiz oranının düşürülmesinde ortak karar aldıklarını gösterdi. Ortak alınan kararın ardından FED'in 20-21 Eylül'de gerçekleştirilecek olan toplantısında faiz beklentileri yüzde 60 ihtimalle 50, yüzde 40 ihtimalle 75 baz puan artması yönünde.

ABD tarafından açıklanan son verilere göre, ikinci ek konut satışları, ağustos ayında da düşüş yaşadı. ABD'de de işsizlik maaşı başvurusu yapanların sayısı, geçen haftanın son işlem gününe kıyasla 2 bin kişi azalma gösterdi ve 250 bine indi. Beklentilerin aksine düşüş yaşayan işsizlik maaşı başvuruları, iş gücünün arttığını gösteriyor.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

ABD'de Republic First Bank Battı: Finans Sektöründe Kriz PatisWiss Yeni CEO’su, KAREL’de 4 Milyon Hisse Satışı Yaptı SPK, Koton Halka Arzını Onayladı Lila Kağıt San. ve Tic. A.Ş. Halka Arz Oluyor. Ecogreen Enerji Halka Arz Edecek Mehmet Şimşek Katı Kurallar Uygulanacak dedi