Teknoloji lideri küçülmeye gidiyor!

Küresel piyasalarda yaşanan ekonomik sıkıntı endişeleri belirsizlikler yaratırken, teknoloji liderliğini üstlenen Apple bünyesinde çalışan 100'e yakın personelini işten çıkardı.

Global çapta yaşanan resesyon ve ekonomik aktivitelerin olumsuz bir seyir izlemesi birçok sektörü olduğu gibi teknoloji şirketlerini de oldukça kötü etkiledi. Merkezinin ABD'de bulunduğu Apple şirketi önümüzdeki süreçte bünyesinde gerçekleşen harcamaları kısmak adına geçtiğimiz günlerde 100'e yakın personelini işten çıkarttığını duyurdu.

Şirket, personellerini mevcut ihtiyaçlarında değişikliğe gidilmesi ve küçülme amacı olduğunu için çıkarttığını duyurdu. Bununla beraber işten çıkarılan kesimin, işe alım personelleri üzerinden yapılması da yeni alımların askıda olacağı gibi görünüyor. 

Geçtiğimiz aylarda teknoloji şirketleri üzerinden yapılan açıklamada, küresel resesyon endişeleri ile birlikte yaşanan zorluklar sebebiyle küçülmeye gidileceği belirtilmişti.

Şirketlerin harcamalarında yavaşlama

Apple temmuz ayında yüksek enflasyon ve ekonomik sıkıntı endişeleriyle mücadele etmek için şirket içindeki harcamaları ve işe alımları yavaşlama kararı aldığını açıklamıştı. Apple gibi birçok teknoloji liderliği yapan şirkette bu görüşte. Meta, Microsoft, Amazon ve Google gibi  şirketler de ekonomiye ilişkin endişeleri artmış durumda.

Yapılan haberin ardından Apple CEO'su Tim Cook açıklamasında, şirket bünyesinde yer alan bazı alanlarda yatırımın devam etse bile şirket içinde gerçekleşen harcamalar konusunda daha temkinli yaklaşacağına değindi.

Apple CEO'su Tim Cook, “Düşüş döneminde yatırım yapmaya inanıyoruz ve bu yüzden insanları işe almaya ve alanlara yatırım yapmaya devam edeceğiz. Ancak bunu yaparken gerçekleri kabul ederek daha bilinçli davranıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yavaşlama sürecine girildi

Geçtiğimiz haftalarda Apple gibi birçok şirket aynı kararı aldı. Tesla, Amazon, Google ve Microsoft gibi şirketlerin de yavaşlamaya gitmesi piyasalar üzerinde etkili olmuştu.

Teknoloji liderliği yapan şirketler işe alımlarını ciddi oranda azalttı. Bazı şirketlerin aldığı karar ise daralma yönünde. Microsoft geçtiğimiz ayda yapılanmanın bir parçası olduğunu söyleyrek bazı pozisyonları kaldırdığını duyurmuştu.

Buna ek olarak Tesla, geçtiğimiz ayda bünyesinde bulunan birçok personelini işten çıkardığını ve California Merkezli Autopilot otonom sürüş tesisini kapattı duyurdu.

Teknoloji şirketleri ekonomik sıkıntı endişeleri ve olumsuz aktivitelerden kötü etkilenirken, birçok sektöründe zorlayacağı oldukça aşikar. 

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Mayıs Ayı SED Ödemeleri Hesaplara Aktarıldı Türkiye İhracat Zirvesi ve 2028 Ekonomi Hedefleri ABD Senatosu, Kripto Düzenlemesini Değiştiren Yeni Yasayı Onayladı Dursunbey'e Yeni Doğal Gaz Boru Hattı TCMB'nin Faiz Kararı Piyasaları Nasıl Etkileyecek? Türkiye'nin Tarım Politikalarında Büyük Yenilikler