Merkez Bankası, faiz artıracak mı?

Merkez Bankası'nın gerçekleştireceği toplantıda faiz kararı beklentisi yine aynı seviyede olması bekleniyor. 18 Ağustos'ta gerçekleştirilecek olan toplantıda verilen kararın dolar karşısında Türk Lirasının duruşu ve vereceği mücadele de verilen karar oldukça önemli.

Merkez Bankası'nın 18 Ağustos'ta gerçekleşecek olan toplantıda faiz kararı değişiklik göstermeyebilir. Global bazda artan faiz kararı ve geçtiğimiz ayda yüzde 80 seviyesine çıkan yüksek enflasyona rağmen Merkez Bankası'nın faiz kararında değişiklik beklenmiyor. Yapılan son toplantılarda olduğu gibi yine yüzde 14 seviyesinde bırakılması bekleniyor.

Uzmanların katıldığı ankete göre ağustos ayı Para Politikası Kurulu'nun (PPK) gerçekleştirdiği toplantıda faiz kararının aynı seviyede kalması yönünde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faizin yüksek enflasyona sebep olduğu görüşü ile istekleri doğrultusunda geçtiğimiz yılın sonunda politika faizini seviyeli olarak 500 baz puan indirerek yüzde 14 seviyesine çeken Merkez Bankası, gerçekleşen son 7 toplantısında yüksek enflasyona rağmen faiz kararını sabit tuttu.

Merkez Bankası'nın vereceği faiz kararı dışında enflasyona karşı diğer seçenekler etkisiz kalacak

Merkez Bankası hedefi doğrultusunda politikasını gözden geçireceği mesajını verdi fakat faiz artırma kararı ile ilgili herhangi bilgi akışı sağlanmadı. Ankette yer alan uzmanların bazıları Merkez Bankası'nın faizi sabit tutacağı yönündeyken, düşmesini bekleyen ve yüzde 20 seviyesine çıkartılması gerektiğini düşünenler de var. Yeni Ekonomi Modeli'nde faiz artırma kararının söz konusu olmadığını belirten uzmanlar, faiz dışı seçeneklerin ise yüksek enflasyona karşı tutumda etkisiz kaldığını belirtiler.

FED'in faiz kararı ne olacak?

ABD tarafından gelen son veriler oldukça rahat nefes aldırdı. Açıklanan enflasyon verisi FED'in eylül ayında karar verilecek faiz artışında oldukça etkili olacak. FED Başkanı Jemore Powell, daha önce yaptığı konuşmasında faiz artırımı için ekonomik verilerin göz önünde bulundurulacağını söylemişti.

ABD'nin iki senedir devam eden faiz artışının temmuz ayında yavaşlaması, FED'in agresif faiz artışında elinin rahatlaması beklentisini yarattı ve risk iştahını artırdı. Bu ay içerisinde toplantısı olmayan FED'in eylül ayında gerçekleşeceği toplantıda faiz kararının 50 baz puan artışı ihtimali de söz konusu oldu. Yine beklentiler 75 baz puanlık faiz artışı yönünde. FED'in eylül ayı toplantısı 21-22 Eylül'de gerçekleştirilecek.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Özata Denizcilik, Halka Arz Edecek ABD'de Republic First Bank Battı: Finans Sektöründe Kriz SPK, Koton Halka Arzını Onayladı PatisWiss Yeni CEO’su, KAREL’de 4 Milyon Hisse Satışı Yaptı Lila Kağıt San. ve Tic. A.Ş. Halka Arz Oluyor. Ecogreen Enerji Halka Arz Edecek