TCMB

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, banknot ihraç eden, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nin para ve kredi politikasını yürüten, veznedarlık görevini üstlenmiş ve devletin iktisadi ve mali danışmanlığını yapan yasal olarak bağımsız bir ekonomik kurumdur.

Merkez Bankası Görev ve Sorumlulukları 

Bankanın Merkez Bankası Kanunu ile düzenlenen görev ve sorumlulukları, 5 temel alana ayrılmaktadır:

1. Fiyat İstikrarı

Merkez Bankasının temel amacı, fiyat istikrarını sağlamaktır. Fiyat istikrarı ile ekonomik kararlarda dikkate almayı gerektirmeyecek ölçüde düşük bir enflasyon oranı kastedilmektedir.  Banka, bu amaç doğrultusunda uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı araçları doğrudan kendisi belirler, bir başka deyişle araç bağımsızlığına sahiptir.

2. Finansal İstikrar

Finansal istikrar, Merkez Bankası için destekleyici amaç özelliğine sahiptir. Bu kapsamda Banka, Türkiye’deki finansal sistemin istikrarı için para ve döviz piyasaları ile ilgili düzenleyici önlemleri almakla sorumludur. 

3. Döviz Kuru Rejimi

Ülkemizdeki döviz kuru rejimini Hükûmet ile birlikte belirlemek, biçimlendirmek ve uygulamak; Bankanın bir diğer görevidir. Bunun yanında, Türkiye’deki altın ve döviz rezervlerini saklamak ve ülke menfaatleri doğrultusunda yönetmekten sorumlu kurum, yine Merkez Bankasıdır. 

4. Banknot Basma ve İhraç İmtiyazı

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 87. maddesine göre para basma yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) aittir. Ancak TBMM banknot basma ve ihraç yetkisini süresiz olarak Merkez Bankasına devretmiştir. 

5. Ödeme Sistemleri

Merkez Bankası; fonların ve menkul kıymetlerin güvenli ve hızlı bir şekilde aktarılması ve mutabakatının gerçekleştirilmesi için yeni sistemler kurmak, kurulmuş ve kurulacak sistemlerin kesintisiz işlemesini sağlamak, gözetimini gerçekleştirmek ve gerekli düzenlemeleri yapmakla yükümlüdür. 

TCMB'nin Faiz Kararının Ardından Doların Tepkisi Nasıl Oldu?
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 40'a Yükseltti Yatırımcıların Tercihi: Mevduat mı, Borsa mı?
Ekim Ayında Bütçe, 95,5 Milyar TL Açık Verdi Merkez Bankası rezervlerinde beklenti üstü yükseliş! Merkez Bankası Enflasyon Tahminini Güncelledi: Yeni Gelişmeler Neler? Faiz Artışının Sonuna Geldik Mi? FED Daha Fazla Faiz Artıracak Mı? Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 35'e Yükseltti! Morgan Stanley'nin TCMB'den Faiz Beklentisi Belli Oldu! Ekonomistler Merkez Bankası (TCMB) Faiz Kararı Tahminini Açıkladı! Türkiye'nin Eylül Ayı Bütçesi 129,2 Milyar TL Açık Verdi Goldman Sachs'dan Türkiye Raporu: Türkiye Yeniden Oyunda! Merkez Bankasından KKM için Kritik Karar! Merkez Bankalarının Etkisiyle Piyasalar Yükselişe Geçti KKM'ye Olan İlgi Düşüyor! KKM Yatırımı Yapılır Mı? Kredi Kartı ve Ticari Kredi Faiz Üst Limitleri Artışa Geçti! SON DAKİKA: Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı! Merkez Bankası'nın Faiz Öncesi Borsa ve Yatırım Araçlarında Son Durum! Merkez Bankası Faiz Kararı Bekleniyor: Ekonomistler Ne Diyor? Kredi Kartı Borçlarında Son Gelişme: Kart Borcu Olanlara Kötü Haber! FED'in Faiz Kararı Piyasayı Nasıl Etkileyecek? 5 Merkez Bankası Faiz Kararı Açıklıyor: Piyasaları Nasıl Etkileyecek? HSBC, Türkiye Merkez Bankası Faiz Tahminini Güncelledi Dolar güç bulmaya devam ediyor! Dolar/TL korkutan seviyeye yakın TCMB'den beklenen faiz kararı şaşırttı! TCMB ticari kredilerde ücret ve komisyonları yakından takip edecek Merkez Bankası son yılların en yüksek enflasyon değerlendirmesi Türkiye için kritik bir dönem başlıyor! TCMB'nın kredi düzenlemesi risk primini yükseltti Japon Bankasından korkutan dolar tahmini