Dolar endeksi rekora imza atıyor! Son 20 yılın..

Küresel piyasalarda enflasyona karşı faizlerin yükselmesine bağlı olarak dolar değer kazanıyor. Dolar endeksi bugün 112,071 seviyesine ulaşarak son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Dünyanın önde gelen merkez bankaları yüksek enflasyona karşı faiz artışlarına devam ederken, sıkılaşmanın devam edeceği sinyalleri ile dolar güç kazanmaya devam ediyor. Diğer para birimlerine karşı doların değerini ölçen dolar endeksi ise son gelişmelerle beraber bugün 112,071 seviyesine ulaştı ve 2022 Mayıs ayından bu zamana kadar en yüksek seviye kaydedildi. 

Dolar endeksinin tarihi zirvesi

Dolar endeksi haftalık bazda değerlendirildiğinde yüzde 2 seviyesinin üzerine çıkmış durumda. Piyasalarda doların talep kazanmasıyla beraber euro/dolar 0,9751 ilse son 20 yılın en düşük seviyesinde gözlemlendi. Sterlin/dolar paritesi ise  1,1150 ile 37 yılın en düşük seviyesinden işlem görüyor.

Japonya Merkez Bankası para birimleri olan yenin değer kaybetmesine karşı önlemler aldı. Banka'nın döviz piyasasına müdahalesi sonrası dolar/yen paritesi 140 seviyesine kadar geriledi fakat bu düşüş uzun sürmedi. Dolar/yen bugün, geçtiğimiz günün kapanışına kıyasla yüzde 0,3 artışla 142,8 seviyesine ulaştı.

Dolar FED'i arkasına aldı

Uzmanlar, FED'in son faiz toplantısında 75 baz puanlık faiz artışının yanı sıra yıl sonuna kadar toplamda 125 baz puanlık artış ihtimalinin doları desteklediğini açıkladı.

Avrupa'yı etkisi altına alan enerji krizi ve kötü gelen makroekonomik veriler resesyon endişelerini çoğaltırken, Rusya-Ukrayna gerginliği ile beraber avro ve sterlin baskı altında kalmaya devam ediyor. Böylelikle dolara daha çok alan açılıyor.

Bugün açıklanan veriler ile Almanya, Euro Bölgesi ve İngiltere'de imalat sanayi PMI 50'nin altında kalarak ekonomide daralmanın sürdüğüne dair sinyalleri güçlendirdi. Bununla beraber "Fed Listens" etkinliği bugün gerçekleştirilirken Fed Başkanı Jerome Powell'ın açılış konuşmasını yapacak ve tüm piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Bu Hafta Borsada Kazandıran ve Kaybettiren Hisseler 6 Mayıs Haftası: Borsa İstanbul Temettüleri Hasar Maliyet Endeksi Sigorta Poliçelerini Etkiliyor Borsa İstanbul Tarihindeki Rekoru Kırdı: Günün İlk Yarısında Zirve Bitcoin Fiyatındaki Düşüş Eğilimi: Standard Chartered Uyarıları Merakla Beklenen Fed Faiz Kararı Açıklandı