Biden’ın enflasyonu azaltma tasarısı kabul edildi

ABD Senatosu ekonomik planlamalar çerçevesindeki görüşmelerine devam ediyor. Biden’ın senatoya sunduğu geniş çaplı ve uzun vadeli enflasyonu azaltmaya yönelik tasarısı ise oy çoğunluğu ile kabul edildi.

ABD Senatosu ekonomik planlamalar çerçevesindeki görüşmelerine devam ediyor. Biden’ın senatoya sunduğu geniş çaplı ve uzun vadeli enflasyonu azaltmaya yönelik tasarısı ise oy çoğunluğu ile kabul edildi. Kasım’da gerçekleştirilecek olan ara seçimlerin hemen öncesinde yasa tasarını kabul ettiren Biden bu alanda önemli bir koz elde etti.


Birçok analiste göre bu öneriyle birlikte Biden’ın şimdiden zafer elde etmesinin mümkün olabileceği belirtildi. Seçimlere 3 ay kala gerçekleşen enflasyonu azaltma tasarısı halk nezdinde de büyük bir yankı oluşturdu. Siyasi bir zafer olarak adlandırılan yasa tasarısı sayesinde ABD’de enflasyonu azaltmak adına yaklaşık 740 milyar dolarlık paket tasarısı onay aldı.

Enflasyonla mücadele adına 740 milyar dolarlık yasa tasarısı

Biden tarafından geçtiğimiz haftalarda senatoya taşınan enflasyonla mücadele paketi geçtiğimiz günlerde onay aldı. Karar verici oyu kullanan başkan yardımcısı Kamala Harris bu alanda yasayı kabul ettiren oyu attı. Haftalarca süren tartışmaların ardından oylamaya geçiren yasa tasarısı dün meclise sunuldu.

Oylama 51’e 50 karşı oyla kabul edildi. Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında mecliste süren rekabet son enflasyon tasarısına da yansıdı. Dün 1 oy farkla kabul edilen yasa tasarısı sayesinde enflasyonun azaltılması amaçlanıyor. Joe Biden’ın yasa tasarısını onaylamasının ardından proje için ilk adımların atılması bekleniyor.

İklim ve temiz enerji için 369 milyar dolar

İklim ve temiz enerji açısından da büyük bir fonun ayrıldığı enflasyonu azaltma tasarısı içerisinde köklü değişikliklerin de yapılması muhtemeller arasında yer alıyor. İklim ve temiz enerjiyi kapsayan tüm projelerin toplam maliyeti 369 milyar dolar olarak belirlendi. Yasa tasarısının %50’lik bir kısmını kapsayan bütçe ise halk nezdinde olumlu görülen gelişmeler arasında yer aldı.


İklim ve temiz enerji açısından tasarruf sağlayacak olan projelerin onaylandığı yasa tasarısının önümüzdeki günlerde faaliyete geçmesi bekleniyor. Enflasyonla mücadele kapsamında ayrılan tutarın ABD GSYİH’nın yaklaşık %4’üne tekabül ettiği görülüyor. Uzun vadeli projeleri kapsayan yasa tasarı Biden’ın imza atmasıyla aktif bir şekilde yürürlüğe girecektir.

Cumhuriyetçiler destek vermedi

Senato görüşmelerinde demokratların Biden’a tam destek verdiği görülürken Cumhuriyetçi tarafının ise hiçbir şekilde tasarıyı kabul etmedikleri görüldü. Cumhuriyetçilerin bu alanda Demokratlar karşısında büyük görüş ayrılıklarına sahip olduğu biliniyor. Gereksiz harcama olacağını belirten Cumhuriyetçi senatörler Biden’ın yaklaşık 740 milyar dolar düzeyinde teklif ettiği enflasyonla mücadele paketini desteklemeyeceğini belirtti.


Son seçimlerden beri Cumhuriyetçilerin birçok Demokrat önerisini reddettiği görülmektedir. Özellikle pandemi döneminde ortaya çıkan büyük görüş ayrılıkları senatoya da etki etti. Senatoda ekonomi temelli birçok yasa 1 veya 2 oy üstünlükle kabul edildi. Cumhuriyetçi gruptan senatörler tarafından yapılan açıklamalar paketin yersiz olduğu yönünde. Bundan dolayı destek vermeyen Cumhuriyetçi senatörlerin yasa tasarısına tamamen karşı olduğu biliniyor.


Enflasyon rekor düzeylere ulaştı!

Enflasyonun rekor düzeye ulaştığı Amerika Birleşik Devletleri’nde resesyon tehlikesi halen sürüyor. Haziran ayında %9,1’e yükselen enflasyon sebebiyle birçok alanda sektörlerin daralmaya gittiği görülmektedir. FED’in faiz politikasını da büyük ölçüde etkileyen enflasyonun ilerleyen dönemde de artış göstereceği tahmin ediliyor. FED her ne kadar sıkılaştırma politikası izlese de artan talep ve arz miktarına bağlı enflasyonda henüz zirvenin görülmediği beklentiler arasında yer alıyor.


Yaklaşık son 40 yıldaki en yüksek enflasyon düzeyi olan %9,1 rakamı ABD için resesyon tehlikesine işaret ediyor. Yılbaşından beri faiz artış politikası izleyen FED ise son olarak Temmuz ayında 75 baz puanlık bir artış kararı alarak dolara talebi arttırdı.
 

Mayıs Ayı SED Ödemeleri Hesaplara Aktarıldı Türkiye İhracat Zirvesi ve 2028 Ekonomi Hedefleri ABD Senatosu, Kripto Düzenlemesini Değiştiren Yeni Yasayı Onayladı Dursunbey'e Yeni Doğal Gaz Boru Hattı TCMB'nin Faiz Kararı Piyasaları Nasıl Etkileyecek? Türkiye'nin Tarım Politikalarında Büyük Yenilikler