Yatırımcılar Borsa İstanbul'dan neden şikayetçi?

Borsa İstanbul içinde yüzlerce şirket temsil ediliyor ve bu şirketlere yatırım yapılıyor fakat birçok yatırımcı halinden ve durumundan şikayetçi... Peki neden?

Cem Arslan cem.arslan@birborsa.com

Borsa İstanbul 3 Şubat 1986 yılında ilk kez gong çaldığından bu yana çok değişti. Bugün hisselerin al-sat sistemleri nasıl online  algoritmik işlemlerle yapılabiliyorsa o zamanda dönemin şartlarının gereklilikleri ile birlikte kara tahtaya tebeşir ile yazılıyordu. O zamanlar, patronlar hisselerini el altından gizlice satmak bir yana kendi şirketinin değerini ucuzlatıp daha sonra daha elde edebileceği hisse adedini arttırmaya çalışamıyordu elbette. Günümüz yatırımcılarının en büyük sıkıntılarından biri de bu... Hisseye tebelleş olmuş piyasa yapıcılar, art niyetli patronların el altından hisse satışları... Hafta kapanışlarında yayınlanan cezaların zirve yaptığı ama kimsenin de piyasa bozucu işlemden korkmadığı bir dönem...  Telegram gruplarında ederinin 10 katına çıkartılmış hisseler. Twitter'da topluluklara elindeki hisseleri daha yükselecek vaadi ile satan çok takipçili BIST fenomenleri.

Bunlarla uğraştığı yetmez gibi bir de otomatik alım satım yapan yerli ve yabancı alım satım robotları! Finans sektörüne yeni giren herkese '' Borsa, sabırsızların sabırlılara para kazandırdığı bir ortamdır'' diye bahsedilmiştir. Aslında bu söz ilk bakışta ne kadar doğru bile olsa Türkiye piyasalarında art niyetli bir hâl almıştır... Mevzu bahis cümle orta ve uzun vade yatırımcıların motivasyonunu arttırmak için kullanılan bir cümle iken Borsa İstanbul'da bu cümle parana el koyan piyasa yapıcıların başka yatırımcıların daha çok parasını alıp getirip sana zararını verene kadar bekle deme stili.

Tüm yazılarını göster