Ne olacak bu Türkiye'nin hali...

Türkiye'de ekonomik sürdürülebilirlik giderek daha zor hale geliyor. Yaşanan bunca ekonomik gelişmeye rağmen dünya ekonomisinin sergilediği tavırlardan tamamen uzaklaşmış durumda olmamız bizi nereye götürecek? Türkiye'nin ekonomik geleceğini ne belirleyecek?

Cem Arslan cem.arslan@birborsa.com

Türkiye'de ekonomi ne durumda? Belki de son 1 yıldır vatandaşların en çok sorduğu sorulardan birisi bu... 

Kimisine göre Türkiye'de ekonomi neredeyse kusursuz şekilde yönetiliyor. Kimisine göre de Türkiye'de ekonomi batmış durumda. Peki ekonominin gerçekleri neler? Türkiye'de ekonomi iyi mi kötü mü? 

Öncelikle birkaç rakama bakara en dipten başlamak gerekli. Türkiye'de asgari ücret şu an net olarak 5.500 TL seviyesinde. Bu rakam geçtiğimiz yılın 2 katından fazla olması nedeniyle kimi vatandaşı mutlu etse bile geçtiğimiz yıl 2800 TL civarında olan asgari ücret ile alabildiklerimizi şu sıralar alabiliyor muyuz? Elbette ve ne yazıktır hayır... Bu bile aslında ekonominin pekte iyiye gitmediğini ya da gerilediğinin bir göstergesi olmaya devam ediyor. 

Enflasyon altında ezilen vatandaşların çıkar yolu bulması şimdilik pekte mümkün görünmüyor. Maaşlara ara zam yapılması bir bakıma en büyük zararı yine vatandaşa veriyor. Nedeni ise çok basit bir formülle açıklanabilir. Örneğin, bir küçük işletmenin personeline ödemek zorunda olduğu minimum maaşın artışı yine aynı işletmenin üretmiş olduğu ürüne doğrudan zam yapmasına neden olmakta. Bu da yapılan zamların sadece maaşlara olmadığının bir ispatı. 

Türkiye ekonomisi nasıl düzelir?

Türkiye ekonomisi ile ilgili çözüm önerisinde bulunan birçok isim var. Bunlardan bazıları Merkez Bankasının milyarlarca dolarlık rezervlerinin kademeli olarak satılmasının ardından doların baskılanacağını düşünmekte. Aslında 2021'in sonundan 2022'nin ilk yarısına kadar bu fikir devlet erkanı tarafından bolca ilgi görmüş yine de pekte sonuç alınamamıştır. Sonuç alınamadığı yetmez gibi bir de eldeki rezervlerin ciddi şekilde azalması ile sonuçlandı...

 Eee peki Türkiye ekonomisi nasıl düzelecek? Aslında sorunun ne olduğunu tespit etmek ilk hedef olmalı. Mesela tüm dünyanın ekonomik kriz, resesyon ve enflasyonla mücadele ettiği bu dönemde Türkiye ekonomisinden büyük ya da küçük neredeyse tüm dünya faiz artırımı ile birlikte kendi ülkesinin para birimini korumak istemekte. Buna karşılık Türkiye ise bir dönem faiz indirimlerine gitmiş fakat döviz kurlarının büyük sıçraması ile birlikte şimdilerde yüzde 14 seviyesine sabit bırakmaya devam etmekte. Eee peki sabit tutarak enflasyon riskinden kurtuluyor muyuz? Ne yazık ki cevap yine hayır... 

Türkiye ekonomisinin düzelmesi için öncelikle üreticiye destek verilmeli daha sonrasında tüm dünyanın yaptığı ve görece iyi dönütler aldığı faiz artırarak para birimlerinin değerini koruması gerekmektedir. Üreticiyi destekledikten sonra başta temel gıdalar ve temel ihtiyaçlar olmak üzere tüm ürünlerde tavan satış fiyatları belirlenmeli bunun dışına çıkılmasına da izin verilmemelidir. 

TL'ye değer kazandırmak enflasyon sorununu kökten çözecek mi? Elbette hayır. Karşılıksız basılan TL sorunun önüne hemen geçilmeli ve seçim döneminin getirdiği bazı sorumluluklarla birlikte israf ekonomisinden hızla uzaklaşılmalı. 

Tüm yazılarını göster