Duygusal bakan kaybeder

Tüm dünya piyasalarına duygusal bakan herkes öyle ya da böyle kaybetmeye mahkumdur.

Cem Arslan cem.arslan@birborsa.com

Çok ümitlerle girdiğiniz piyasa hayal edin...

Her türlü zenginliği hayal ettiğiniz hatta ilk başlarda bir süre kazançlı geçirdiğiniz bir sürenin ardından piyasalara duygusal bakanlar genelde kaybetmeye mahkumdur. 

Neden duygusal bakanlar hep kaybeder?

Nerede duracağını bilmezler, daha fazla kazanma hırsı insanı sarmaya başlar ya da düşüşe yakalanmış duygulu yatırımcı düşüşün elbet duracağını ve tekrar yükselişe geçeceğini düşünür. Elbette bir piyasa sonsuza dek düşemez veya sonsuza dek çıkamaz fakat doğru anda işlem yapmamak uzun yıllara sebebiyet verebilir.  

Uzun yıllar kayıplar yaşamamak için piyasanın gerçeklerine bir an önce inanmak mutlak suretle önemli. Dış etkenlerden olabildiğince arınmak ve gerçekleri görmek için zaman ayırmak bir piyasa tüccarının mutlak suretle yapması gereken ana unsurlardan biridir.

Piyasa yapıcıların duyguları yoktur, piyasa yapıcılar robotik mantıkla piyasanın yönüne hareketleri ile destekler ya da piyasa bozucu işlemler ile yatırımcıları çıkmaza sürüklemeye devam eder.  Piyasa yapıcıları, küçük yatırımcılar ile ortak etmenin imkanı hiçbir zaman olmadı, olmayacakta...

Küçük yatırımcıyı başarıya ve kazançlı günlere götürebilecek en büyük fırsat piyasayı yapan robotik işlemlere uyum sağlamaktır. Uyum sağlayamayan her yatırımcı kaybetmeye mahkumdur.

Tüm yazılarını göster