Türkiye’den doğal gaz hamleleri

Türkiye’nin doğal gaz depolanmasını yaptığı BOTAŞ, gaz depolama sistemleri kapasitesinde artışa gidileceğini açıklandı. Tesisin kapasitesini artırarak daha büyük kapasitede doğal gaz depolanmasını yapılacağını açıklayan yetkililer, tesisin kapasitesini 4,6 milyar metreküpe ulaştırılacağını belirtti.

BOTAŞ’ in  yaptığı açıklamalardan sonra kapasite artırımına başlayan şirket Silivri’de bulunan doğal gaz depolama tesisini 5 yılın ardından 3,2 milyar metreküpe ulaşıldığını duyurdu. Hedefin 4,6 olduğu doğal gaz depolama tesislerin kapasite artıma işlemleri aralıksız olarak devam ediyor. Bu bağlamda Silivri yakınlarında iki deniz platformunda açılan toplamda 18 tane doğal gaz kuyularında 9 tanesinde akış sağlandı. Diğer açılan 9 tane kuyuda akış sağlanması için çalışmaların sürdüğünü ifade edildi. Çalışmalara son hızı ile devam edilen tesislerde, Türkiye’nin doğal gaz hamlelerinde önemli gelişmeler yaşanması sağlanıyor. Bilindiği üzere doğal gaz alımında dışarıya bağlı olan, doğal gaz ithalatının büyük bir bölümünü Rusya, ABD, İran ve  Azerbaycan gibi ülkelerden  gerçekleştiren ülkemiz, bu alımlar için büyük bir döviz ödemektedir. Bu da ülke ekonomisinde önemli bir kayıp yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu alımları azaltmak isteyen ülkemiz son yıllarda doğal gaz bulma konusunda büyük atılımlarda bulundu. Bu atılımlar sonucunda Türkiye’nin sahip olduğu Boru Hatları ve Petrol Taşıma AŞ. Kapasitesini artırma yönünde bir karar aldı. Bu gelimler yaşanırken doğal gaz çalışmalarında yaşanan sesse vatandaşları tedirgin etti. Bu durumu sizler için aşağıda detaylıca açıkladık.

 
Türkiye’nin doğal gaz hamleleri nelerdir?

Türkiye’nin enerjide büyük ölçüde dışarıya bağımlı bir ülke. Bu nedenle bu bağımlılığı azaltmak için bir takım stratejik hamleler yapıyor. Bu hamlelerin başında ise doğal gaz arama faaliyetleri gerçekleştiriyor. Mavi Vatan adını verdiği Akdeniz, Karadeniz ve Ege’ de kıta sahanlığına bağlı olarak sondaj gemileri ile aramalar gerçekleştiriyor. Bu aramalar sonucunda Türkiye’nin kendi doğal gazını üretip işleyerek ekonomide dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyor.

 
Doğal gaz çalışmalarında oluşan gürültü kirliliği

Türkiye’nin son yıllarda yaptığı doğal gaz arama faaliyetlerinde, belirli bir düzeyde ilerleme kaydetti. Buna bağlı olarak doğal gaz depolama tesislerinin kapasite artırımına giden BOTAŞ, tesislerin daha büyük kapasitelere ulaştırmak için çalışmalara devam ediyor. Ancak doğal gaz çalışmalarında oluşan yüksek ses nedeniyle vatandaşların tedirginlik yaşamasına neden oldu. Bununla ile ilgili açıklama yapan yetkililer şunları ifade etti:


“Kuyu testleri sırasında kullanılan doğal gaz, evsel tüketimde, elektrik üretim santrallerinde ve sanayi tesislerinde kullanılan doğal gaz olup, çevresel etkileri bakımından en temiz enerji kaynaklarından biridir ve zehirleyici bir etkisi bulunmamaktadır. Çalışma esnasında duyulan ses, test süresince basınçlı doğal gazın yüzeye çıkması sırasında oluşmaktadır. Uzun yıllar ülkemizin enerji güvenliğine hizmet edecek bu stratejik tesisin birkaç ay içinde tamamlamayı hedeflediğimiz çalışmalar esnasında, yapmak zorunda olduğumuz testler sırasında oluşan yüksek sese rağmen yatırımlarımıza halkımızın verdiği destek ve gösterdikleri anlayıştan dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

Haftanın Kazandıran ve Kaybettiren Hisseleri Altınay Halka Arz Sonuçları Açıklandı: Yatırımcılar İçin Önemli Detay ABD Senatosu, Kripto Düzenlemesini Değiştiren Yeni Yasayı Onayladı Doğanlar Grubu'ndan Sürdürülebilir Mobilya Atılımı Bitcoin 72.000 Doları Görecek mi? Dursunbey'e Yeni Doğal Gaz Boru Hattı