Powell: Teşvik paketinin enflasyona yol açması mümkün değil

Fed Başkanı Jerome Powell, 1,9 trilyon dolarlık koronavirüs teşvik paketinin arzu edilmeyen bir enflasyona yol açmasının muhtemel olmadığını söyledi.

Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde soruları yanıtlayan Powell, Fed'in fiyat istikrarını sağlama görevine güçlü şekilde bağlı olduğunu ve aşırıya kaçacak enflasyon ile başa çıkacak araçlara sahip olduğunu ifade etti.

"Fiyatlarda yukarı yönlü baskılar görebiliriz. Bizim görüşümüze göre, enflasyon üzerindeki etki ne büyük ne de kalıcı olacak." diye konuşan Powell, ekonomide toparlanma, baz etkisi ve arz eksiklikleri nedeniyle enflasyonda yaşanacak yükselişin geçici ve yönetilebilir olacağını yineledi.

Halkın gelecekteki enflasyona yönelik bekleyişlerini kontrol altında tutmaya güçlü şekilde bağlı olduklarını ifade eden Powell, ekonomi yeniden açıldığında yaşanacak tek seferlik harcama artışının tüketicilerin enflasyon bekleyişlerini değiştireceğine inanmadığını vurguladı.

Bullard: Enflasyon bu yıl yüzde 2,5'e yükselecek, 2022'de çok fazla düşmeyecek

St Louis Fed Başkanı James Bullard, enflasyonun bu yıl yüzde 2,5 seviyesine ulaşmasını ve 2022 yılında çok fazla düşmemesini beklediğini bildirdi.

Enflasyonun bu yıl daha yüksek seviyelere çıkmasını arzulayan Fed yetkilileri arasında yer alan Bullard, "Enflasyonun 2022 yılında çok fazla aşağı gelmesini beklemiyorum, enflasyon 2022'de yüzde 2,5'in hafif altında olacak." diye konuştu.

Bullard, hedeflerinin enflasyon bekleyişlerinin yüzde 2'ye doğru yeniden konumlanması olduğunu da belirtti.

ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 6,5 büyümesini beklediğini ve  işsizlik oranının gerileyeceğini öngördüğünü de belirten Bullard, ancak pek çok belirsizliğin devam ettiğine işaret ederek varlık alımlarında değişiklik yapma zamanı olmadığını savundu.

"Daha fazla veri gelene kadar para politikası tahminleri değişmeyecek." diye konuşan Bullard, Fed'in faizleri 2023'e kadar sıfır civarında tutmaya devam etmesini beklediğini de vurguladı.

Bostic: Teşvikler, yardımlar ekonomiye aktığında enflasyon işaretlerini okumak daha kolay olabilir

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, sağlanan mali ve parasal teşvikler, yardımlar ekonomiye aktığında enflasyon işaretlerinin daha net hale geleceğini savundu.

Teşvikler ekonomiye aktığında bu durumun fiyatlarda bir zıplamaya yol açabileceğini ve enflasyonun önümüzdeki aylarda ölçülmesinin zorlaşmasına neden olabileceğini belirten Bostic, ancak 1970'lerde yaşanana benzer yüksek enflasyonun olmayacağını savundu.

Bostic "Sağlanan teşvikler sonsuza kadar devam etmeyecekler, ancak teşvikler ekonomiye aktığında enflasyon ne olduğu konusunda daha doğru bir sinyal alacağız." diye konuştu.

Brainard: Görünüm daha parlak olsa da ekonomik belirsizlik devam ediyor

Fed Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard, daha parlak bir ekonomik görünüme rağmen ABD'de ekonomik belirsizliğin devam ettiğini söyledi.

NABE'nin 37'nci Yıllık Ekonomi Politikası Konferansı'nda konuşan Brainard, "Sabırlı para politikasının hızlanan aşılama ve büyük mali yardımlarla bir araya gelmesi ekonomi yeniden tamamen açıldığında güçlü ve kapsayıcı bir büyümeyi destekleyecek." dedi.

Brainard gün içinde yaptığı açıklamada da, Fed'in finansal istikrara yönelik iklim değişikliği ile ilişkili risklerin belirlenmesi, değerlendirilmesi ve düzeltilmesi için çalışacak bir Finansal İstikrar İklim Komitesi oluşturmakta olduğunu duyurdu.

ABD'de Republic First Bank Battı: Finans Sektöründe Kriz PatisWiss Yeni CEO’su, KAREL’de 4 Milyon Hisse Satışı Yaptı SPK, Koton Halka Arzını Onayladı Lila Kağıt San. ve Tic. A.Ş. Halka Arz Oluyor. Ecogreen Enerji Halka Arz Edecek Mehmet Şimşek Katı Kurallar Uygulanacak dedi