ÖTV indirimi gelecek mi? ÖTV indirim beklentisi satışları etkiledi

ÖTV indirim beklentisinin gündemde olması ikinci el araba fiyatlarının olumsuz yönde etkiledi. Araç sahipleri karlı şekilde arabalarını satma peşindeyken, ikinci el araç piyasası durgunluk yaşıyor ve fiyatlar gerilemiyor.

Her geçen gün sıfır otomobil fiyatları zamlanıyor. Buna paralel olarak ikinci el araç piyasası da nasibini alıyor. Günden güne araç almak daha da zorlaşıyor. ÖTV indirimi beklentisi satışları olumsuz yönde etkilerken, ikinci el araç satışlarında daha önce görülmemiş bir gerileme yaşanıyor.

Son zamanlarda İlana çıkıp ve ilandan kaldırılan araç sayısı üzerinden yapılan bir araştırmada, temmuz ayında ilandan kaldırılan araçların hepsinin satıldığı kabul edilse bile satışlarda sert gerileme görülüyor. Araştırmaya ek olarak, temmuz ayında toplam 102.806 adet araç satışı gerçekleşirken bahsedilen sayı haziran ayında yüzde 45 seviyesindeyken, 2021 yılının temmuz ayında yüzde 29 seviyesinde kaydedildi. Son üç yıl baz alındığında temmuz ayı ortalamalarından yüzde 41 seviyesinden daha düşük durumda.

ÖTV indirim beklentisi araç piyasasını nasıl etkiledi?

Araç fiyatları üzerinden yapılan araştırmada oldukça dikkat çekici sonuçlar elde edildi. 71.950 ilan üzerinden gerçekleştirilen araştırmada ikinci el satışlarının oldukça etkilenmesine rağmen satış fiyatları üzerinde gerileme görülmemesi ilgileri üstüne çekti.

Temmuz ayında gerçekleştirilen araç satışlarının yüzde 62'si dizel, yüzde 34,6'sının ise benzinli olduğu kaydedildi. Satışı gerçekleşen araçlar içerisinde hibrit ve elektrikli otomobil bulunmakta. 

ÖTV indirimi gelecek mi?

Araç piyasasının gündeminde yer alan ÖTV indirimi gelecek mi? Milyonlarca kişinin merak ettiği ve beklediği konu hükümetin gündeminde yer almıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ÖTV'yi artırmaya yönelik planları olduğunu söyledikten sonra indirim bekleyen piyasa şoka uğradı. Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Nebati, söz konusu ÖTV artırma planlarının espri olduğunu söyledi. Açıklamalara ek olarak Nebati, ÖTV konusunun hükümetin gündeminde yer almadığını belirtti.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt açıklamalarda bulundu

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, “Yeni düzenleme çalışmaları ile hedeflenen öncelikle ikinci el araçlardaki ‘balon’ fiyatların düşürülmesi. Sıfır kilometre araçların galeri piyasasına düşmesinin engellenmesi amaçlanıyor. Sıfır kilometre araç satışlarını çok etkilemeyecek, çünkü halen sıfır araç bulunurluğu talebin bir miktar altında kalmaya devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

ABD'de Republic First Bank Battı: Finans Sektöründe Kriz PatisWiss Yeni CEO’su, KAREL’de 4 Milyon Hisse Satışı Yaptı SPK, Koton Halka Arzını Onayladı Lila Kağıt San. ve Tic. A.Ş. Halka Arz Oluyor. Ecogreen Enerji Halka Arz Edecek Mehmet Şimşek Katı Kurallar Uygulanacak dedi