Enflasyon rekor seviyeye ulaştı! Yüksek faiz artışları devam edecek

Euro Bölgesi'nde son açıklanan verilere göre, enflasyon eylül ayında rekor tazeledi. Böylelikle Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artışlarına devam edeceği sinyali güçlendi.

Euro Bölgesi enflasyonu çift haneye ulaştı. Beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisi ile Avrupa Merkez Bankası'ndan beklenen agresif faiz artışlarının devam edeceği beklentisi oldukça güçlendi.

Euro Bölgesi'nde enflasyon çift haneye ulaştı

Eurostat tarafından açıklanan verilere göre yüzde 9,1 seviyesinde olan enflasyon eylül ayında, yüzde 10’a yükselerek rekor tazeledi. Bu veriye yönelik beklenti ise yüzde 9,7 seviyesindeydi.

Bölgeye ait enflasyon aylık bazda yüzde 1,2 oranında arttı. Aylık beklenti ise yüzde 0,9 oranında artması yönündeydi.

Enerji krizinin önemli boyutlara ulaştığı bölgede, enflasyona en büyük katkı gıda ve enerji fiyatlarından geldi. Bununla beraber gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon ise yıllık bazda artmaya devam etti. Enflasyon yıllık bazda yüzde 4,3 seviyesinden yüzde 4,8 seviyesine çıkarak tüm zamanların zirvesine ulaştı. Söz konusu veriye ait beklenti ise yüzde 4,7 seviyesinde artması yönündeydi.

75 baz puanlık faiz artışı bekleniyor

Dünyanın önde gelen merkez bankaları yüksek enflasyona karşı faiz artırmaya devam ederken, bu verilerden sonra Avrupa Merkez Bankası'ndan gelecek ay düzenlenecek olan toplantısında 75 baz puanlık faiz artışı beklenmekte. Banka son iki faiz toplantısında toplamda 125 baz puanlık rekor faiz artışı gerçekleştirdi. 

Avrupa Merkez Bankası'nın yetkilileri ise enflasyon hedeflerine çok uzak olduklarını belirtirken, ilerleyen süre içerisinde enflasyona müdahale etmek için faizlerin yükselmesi gerektiğini vurguladı. 

Avrupa tarafından gelen kötü enflasyon verisi ile birlikte yapılan açıklamaların ardından bir sonraki toplantıda yapılacak faizin 75 baz puan olacağı beklenmekte. 

Bunun yanında Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı ağustos ayında yüzde 6,6 olarak gerçekleşirken rekor düşüş kaydedildi. 

Bolat: ABD ile 100B Ticaret Hedefi Haftanın Kazandıran ve Kaybettiren Hisseleri Altınay Halka Arz Sonuçları Açıklandı: Yatırımcılar İçin Önemli Detay Doğanlar Grubu'ndan Sürdürülebilir Mobilya Atılımı Bitcoin 72.000 Doları Görecek mi? Türkiye Kamuda Tasarruf Tedbirlerini Duyurdu