Bugün piyasalar hangi verileri takip edecek? - 24 Mayıs 2021

Bugün yurt içi piyasalarda Hazine ihaleleri, yurt dışında Avrupa Birliği Liderler Zirvesi takip edilecek.

Önemli bir verinin olmadığı haftanın ilk gününde yurt içinde Hazine ihaleleri, yurt dışında Avrupa Birliği Liderler Zirvesi öne çıkıyor.

Öne Çıkan Başlıklar

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu CI Ratings, Türkiye'nin kredi notunu teyit etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "Ortak öncelikler konusunda NATO müttefikimiz Türkiye ile iş birliğinin sürdürülmesi büyük önem taşımaktadır." ifadelerini kullandı.

Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Liu Guaquang, Çin'in para birimi için her iki yönde de dalgalanmanın standart haline geleceğini ve yuan kurunun global finansal piyasalardaki değişimlerin yanı sıra piyasa arz ve talebine bağlı hareket etmeye devam edeceğini söyledi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, istihdam yaratımı için gösterdikleri çabanın Wall Street'in de faydasına olduğunu, ancak bu adımları Wall Street istiyor diye değil, ekonomi için en iyisi olduğuna inandıkları için attıklarını söyledi.

Polonya, Atina’dan Vilnus’a giden Ryanair yolcu uçağının Belarus’a zorla indirilmesi üzerine Belarus’un Varşova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Aleksander Czesnowski’yi Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

Yurt İçi Gündem

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Sebastian ile görüşecek (15.00).

Kültür ve Turizm Bakanlığı, nisan ayına ilişkin yabancı ziyaretçi sayılarını açıklayacak (11.00). Bir önceki ay yabancı ziyaretçi sayısı baz etkisiyle yıllık yüzde 26,07 artış göstermişti.

TCMB, mayıs ayı için Finansal Hizmetler Güven Endeksini açıklayacak (14.30). Endeks bir önceki ay 157,7 puanda gelmişti.

Hazine, bu hafta düzenleyeceği 6 ihaleden ilk ikisini bugün düzenleyecek. Hazine, 4 yıl vadeli sabit kuponlu tahvili yeniden, 5 yıl vadeli TLREF'e endeksli tahvili ilk kez ihraç edecek. Bir önceki 4 yıllık sabit kuponlu tahvilde ortalama bileşik faiz yüzde 18,62 seviyesinde gelmişti.

Yurt Dışı Gündem

Yurt dışında önemli bir veri bulunmuyor. ABD'de Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi açıklanacak (15.30).

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, yüz yüze yapılacak zirve  toplantısında bir araya gelecek. AB liderlerinin öncelikli konuları Orta Doğu gelişmeler, Kovid-19 salgını, Rusya ve iklim değişikliği olacak. Bugün başlayacak olan zirve yarın da devam edecek.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, 2021 BOJ-IMES Konferansı'nda açılış konuşması yapacak (14.30).

ABD'de Republic First Bank Battı: Finans Sektöründe Kriz PatisWiss Yeni CEO’su, KAREL’de 4 Milyon Hisse Satışı Yaptı SPK, Koton Halka Arzını Onayladı Lila Kağıt San. ve Tic. A.Ş. Halka Arz Oluyor. Mehmet Şimşek Katı Kurallar Uygulanacak dedi Ecogreen Enerji Halka Arz Edecek