Brent petrolün varil fiyatı ne kadar? 30 Ağustos 2022

Brent petrol tüm dünyanın merakla takip ettiği ve ekonomik metrikleri doğrudan ilgilendiren bir emtia olmaya devam ediyor. Brent petrol fiyatı yükselişine devam edecek mi? Brent petrolün varil fiyatı ne kadar?

Brent petrol tüm dünyanın merakla takip ettiği ve ekonomik metrikleri doğrudan ilgilendiren bir emtia olmaya devam ediyor. Brent petrol fiyatı yükselişine devam edecek mi? Brent petrolün varil fiyatı ne kadar?

Brent petrolün varil fiyatı global piyasalarda 102,69 dolardan işleme konu olmakta. Geçtiğimiz işlem gününün zirvesi olarak 103,19 dolar seviyesine kadar çıkış gösteren Brent petrolün varil fiyatı, günü 102,93 dolar seviyesinde tamamlamıştı.

Brent petrolün varil fiyatı bugün saat 12:30 gün ortası itibariyle geçtiğimiz günün kapanışına nazaran yüzde 0,33 değer kaybederek 102,69 dolar etrafında işleme konu olmaya devam etmekte. Haberin yapıldığı saatlerde ise Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 96,91 dolar seviyesinden işleme konu olmakta.

Brent petrol neden düşüyor?

Brent petrolün düşmesindeki en büyük etken başta FED olmak üzere tüm Merkez Banka'larının faiz artışına gitmesi ile birlikte ekonomik yavaşlamanın şiddetlenebileceği ihtimalinin artması brent petrolün satış yemesine neden oluyor.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, geçtiğimiz cuma günü gerçekleştirilen Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda verdiği demeçlerle, enflasyonla mücadelede hız kaybetmeden devam edeceklerini ve gevşek para politikasına dönüşün yakın gelecekte mümkün olmadığının mesajını verdi. 

Başta ABD ve tüm Avrupa'da artış gösteren resesyon ihtimaline karşılık Jackson Hole kapsamında yapılan açıklamalar ile Avrupa Merkez Bankasının eylül toplantısında 75 baz puanlık daha faiz artırımına gitme ihtimali tartışmaya açıldı. Dolar'ın, avrodan daha değerli hale gelmesini engellemek adına Euro Bölgesi, FED'e yakın veya bir miktar daha fazla faiz artırma planlarına girişmiş durumda. Öyle ki şu an dolar/avro 0,9995'den işleme konu olmakta..

Ancak OPEC'in ikinci en büyük petrol üreticisi Irak'taki Sadr Grubu'nun askeri kolu olan Seraya es-Selam'ın silahla kuşatılmış üyeleri Irak sokaklarına indi. Sadr Hareketi lideri Mukteda, es-Sadr  açlık grevine girdiğini açıkalrken, Sadr destekçileri Bağdat'ı adeta mahşer yerine çevirdi. Yaşanılan arbede ve silahlı çatışmalarda 8 kişi öldü ve 100'ü aşkın eylemcinin ise ağır yaralandı. 

Piyasalar, Amerikan Petrol Enstitüsünün bugün açıklayacağı petrol stok tahminleri ve ABD Enerji Enformasyon İdaresinin yarın açıklayacağı resmi petrol stok verilerine odaklandı.

Analistlere göre; brent petrolde teknik olarak 102,86 ile 103,03 dolar aralığının direnç, 102,38 ile 102,07 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Haftanın Kazandıran ve Kaybettiren Hisseleri Altınay Halka Arz Sonuçları Açıklandı: Yatırımcılar İçin Önemli Detay Doğanlar Grubu'ndan Sürdürülebilir Mobilya Atılımı ABD Senatosu, Kripto Düzenlemesini Değiştiren Yeni Yasayı Onayladı Bitcoin 72.000 Doları Görecek mi? Dursunbey'e Yeni Doğal Gaz Boru Hattı