Bakan Dönmez Karadeniz gazı için tarih verdi!

Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz gazına ilişkin merak edilenleri yanıtladı. Gaz için çıkış tarihinin 2023 Mart dönemi olduğu belirtilirken Karadeniz gazının karada yakılması için yaklaşık 6 aylık bir döneme ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Karadeniz gazına ilişkin açıklamalarda bulunan bakan Dönmez, gazetecilerin de sorularını yanıtladı. Meraklandıran gelişmeler arasında bulunan ve 2023 yılında kullanılması planlanan gaz için çalışmaların hızlandığı belirtildi. Karadeniz’in yaklaşık 2.200 metre altında enerji üssünün kurulduğu belirtilirken doğalgazın karada yakılması içinde çalışmaların sürdürüldüğü biliniyor. Türkiye’nin doğalgaz ithalatını büyük oranda düşürecek olan Karadeniz gazı sayesinde gaz fiyatları sayesinde fiyatların da düşmesi bekleniyor.


Toplam doğalgaz büyüklüğü 540 milyar metreküp

Türkiye’nin uzun yıllar boyu gaz ihtiyacını karşılayacak olan Karadeniz gazı için çalışmalar devam ediyor. Karadeniz gazının karada yakılmasıyla birlikte konut ve sanayilere iletilmesi için altyapı çalışmaları sağlanacak. Sakarya gaz sahasında 135 milyar metreküp, Tuna-1 kuyusunda ise 405 milyar metreküp doğalgaz rezervinin bulunduğu belirtiliyor. İlerleyen dönemde sondaj faaliyetlerinin genişletilmesiyle birlikte Karadeniz gazının karaya çıkartılması bekleniyor.

Karadeniz’de bulunan gaz aynı zamanda Türkiye’nin uzun yıllar boyu ihtiyaç duyacağı gaz miktarını karşılayabiliyor. Milyarlarca dolar değere sahip olan gazın çıkartılması ve yakılması ise aylarca sürebilir. Karadeniz açıklarında bulunan iki farklı kuyudaki gazın kullanımı için bakan tarafından 2025 yılına işaret edildi.


Akdeniz’de sondaj faaliyetleri başlıyor

Abdülhamit Han sondaj gemisiyle ilgili açıklamalarda bulunan bakan ilerleyen günlerde Akdeniz’de sondaj faaliyetlerinin tekrardan başlayacağını belirtti. Yaklaşık 45 – 60 gün aralığında bir sondaj çalışma süreci içerisinde bir gaz rezervine ulaşılması halinde müjdenin vatandaşlara duyurulacağı açıklandı. Akdeniz’deki gaz rezervinin Karadeniz’e göre çok daha yüksek olduğu da birçok şirket tarafından raporlandı.


Türkiye’nin Akdeniz bölgesinde şu ana kadar herhangi bir gaz veya petrol rezervi ile karşılaşmadığı bilgisi bulunuyor. Yeni sondaj faaliyetleri kapsamında kaynak bulunması halinde bu kaynağın büyüklüğü de kamuoyuna duyurulacak. 12.200 metre derinliğe kadar sondaj yapabilen Abdülhamit han gemisi aynı zamanda dünyada eşi bulunan 5 gemiden biri olma unvanına sahip.

Abdülhamit Han sondaj gemisi

Akdeniz’de görev alacak olan Abdülhamit Han sondaj gemisinin iki aydan kısa sürecek olan bir sondaj faaliyeti olacak. Akdeniz’de görev yapmak için yola koyulan sondaj gemisinin özellik bakımından da birçok sondaj gemisine göre avantajlı olduğu biliniyor. Derin sondajda yüksek teknolojiye sahip olan geminin bu alanda Akdeniz’de yapılacak çalışmalara büyük katkısı olacak.

Abdülhamit Han sondaj gemisinin Akdeniz’de görev yapmasıyla birlikte Türkiye’nin Akdeniz’de gerçekleştirdiği sondaj sayısı 9’a yükselmiş olacak. Şimdiye kadar herhangi bir rezerv bulunmamasına rağmen aramalar çeşitli bölgelerde devam ediyor. Herhangi bir doğalgaz veya petrol rezervine ulaşılması halinde ise bu müjdenin vatandaşlara açıklanacağı bilgisi verildi.

Özata Denizcilik, Halka Arz Edecek ABD'de Republic First Bank Battı: Finans Sektöründe Kriz SPK, Koton Halka Arzını Onayladı PatisWiss Yeni CEO’su, KAREL’de 4 Milyon Hisse Satışı Yaptı Lila Kağıt San. ve Tic. A.Ş. Halka Arz Oluyor. Ecogreen Enerji Halka Arz Edecek