Altında ek gelir! Kargo ile teslim gerçekleştirilecek

İstanbul Altın Rafinerisi, yatırım amaçlı altınların ekonomiye katkı sağlamasına yönelik çalışmalar doğrultusunda Merkez Bankası ile birlikte çalışmaya kararı aldı. Buna göre, altın yatırımı olanlar yılda altın bazında en az yüzde 3 kazanç elde edebilecek.

İstanbul Altın Rafinerisi’nden (İAR) yapılan açıklamada, daha önce Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halk Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası olmak üzere 5 kamu bankasının yanı sıra İş Bankası, Akbank, Emlak Katılım ve Denizbank’ın dahil olduğu 9 bankanın işbirliğiyle uygulamaya alınan, Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi (KADSİS) projesi geliştirildi.  Söz konusu konuya ilişkin KADSİS kapsamında altınını gram altın olarak bankaya yatıranlar, isteklerine göre Fiziki Altın Tasarruf Sistemi (FATSİS) uygulamasına katılarak Merkez Bankası güvencesinin altında yıllık altın bazında en az yüzde 3 ek getiri fırsatı elde edecek.

İşleyiş nasıl olacak?

KADSİS ile vatandaşlar, kendilerinde bulunan fiziki altınları kararlaştırılmış kuyumculardan oluşan 250'ye yakın Altın Değerleme Noktası'na ulaştırarak gram altın olarak banka hesaplarına yatırabiliyor. İAR, bu çalışmayı büyütebilmek için potansiyel bankalarla görüşmeleri devam ediyor. KADSİS ile kişiler, bankacılık sistemine entegre olan Fin-Tech alt yapısı sayesinde Altın Değerleme Noktaları’na giderek bankaların kapalı olduğu saat ve günlerde de altın hesaplarına gram altın olarak yatırabilecekler.

Kur korumalı sistem 

Merkez Bankası ile yapılan çalışma doğrultusunda, altınlarının bankadaki hesaplarına gram altın olarak geçmesini takiben FATSİS uygulamasına rahatlıkla geçebiliyor. Bu kapsamda kişiler, hesaplarındaki altınları Merkez Bankası güvencesinin altında FATSİS hesaplarında kur korumalı olarak değerlendirebiliyor. Ayrıca yıllık olarak altın bazında en as yüzde 3 getiri avantajından yararlanabiliyor. KADSİS ile vatandaşlar, banka hesaplarındaki altınları istediği zaman fiziki olarak geri alabiliyor. 

Teslimat kargo ile gerçekleştiriliyor

FADSİS uygulamasıyla da altın yatırımcıları, vade sonunda dilerlerse TL hesaplarında biriken kur korumalı bakiyelerini alabileceği gibi, vade başlangıcında yatırdıkları gram altın üzerine eklenen yüzde 3 getirisiyle birlikte altın hesaplarında tutmayı tercih olarak görüyor. Her iki pozisyonda da en az yüzde 3'lük getiri, istediğinde ihtiyacı kadar altını banka hesaplarından fiziki çekebilme talebine cevap verecek olan uygulama çalışmalarının tamamlanmasına da az bir zaman kaldı.

Çalışmalar bitmek üzere

Bu kapsamda ‘kadsis.com’ üzerinden kişiler banka hesaplarında bulunan altınlarından istediği kadarını adreslerine kargo ile teslim edileceği fiziki altın teslim hizmeti kullanılacak. Bununla beraber Altın Değerleme Noktaları’ndan da gram altın olarak fiziki altın teslimini sağlayacak çalışmaların tamamlanmak üzere olduğu belirtildi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Özata Denizcilik, Halka Arz Edecek ABD'de Republic First Bank Battı: Finans Sektöründe Kriz PatisWiss Yeni CEO’su, KAREL’de 4 Milyon Hisse Satışı Yaptı SPK, Koton Halka Arzını Onayladı Lila Kağıt San. ve Tic. A.Ş. Halka Arz Oluyor. Ecogreen Enerji Halka Arz Edecek