Altında destek seviye kırıldı! Yatırımcılar kara kara düşünüyor

FED tarafından faiz artışlarının devam edeceği beklentisi altın fiyatlarını oldukça kritik seviyelere getirdi. En son pandemi döneminde bu seviyelere gelen altın, yatırımcısını endişelendirmeye devam ediyor.

Son zamanlarda doların baskısı altında kalan ons altın, Hazine getirileri ve yüksek faiz artışlarının devam edeceği sinyali ile daha fazla gerileme gösterirken destek seviyesi kırıldı.

Bu hafta genellikle makroekonomik verilerinin gündemde olduğu bir hafta oldu. ABD kanadında beklentilerin üstünde gelen enflasyon verisi FED'in yüksek faiz artışına devam edeceği beklentilerini oldukça kuvvetlendirdi. Bu bilinmezlik önümüzdeki hafta son bulacak olsa da bu süre içerisinde ons altın en düşük seviyelerine kadar geldi.

Altın son iki yılın en düşük seviyelerinde

Bu gelişmelerin ardından geçtiğimiz gün en yüksek seviyelerinden yaklaşık olarak 40 dolar düşen ons altın, son iki yılın en düşük seviyesine geriledi.

Bu hafta başında 1.700 seviyelerinde başlayan altın, düşük olduğu bu seviyeden artık daha düşük olduğu seviyelere geldi. Ons altın 1.660 dolar fiyatına kadar geriledi.

Birçok uzman ve ekonomist FED'in faiz artışlarının ekonomideki durgunluğu artırdığını düşünüyor. Faiz artırımın devam edeceği beklentisi ise değerli varlıklar üzerinde baskıyı artırırken Blue Line Vadeli İşlemler baş piyasa stratejisti Phil Streible, "Altın ABD doları ile savaşıyor ve FED'den 75 baz puanlık bir faiz artışı beklentisi daha bekliyor" ifadelerini kullandı.

Altında destek seviyesi kırıldı! Satış dalgası yaşanıyor

 Blue Line Vadeli İşlemler baş piyasa stratejisti Phil Streible altında destek seviyesinin kırıldığını vurgularken, 1.685 doların altına gerilemesi yatırımcılar tarafından satışların çoğaldığını belirtti. Streible, yatırımcıların elinden çıkardığı altınlar yüzünden piyasalarda satış dalgasının hakim olduğunu söyledi.

OANDA kıdemli pazar analisti Edward Moya ise konuyla ilgili olarak, “Bu haftanın verilerini sindirdikten sonra, FED'in bir sonraki faiz artırım turunda çok agresif olabileceği bir konumda olduğu düşünülüyor. Ayrıca piyasa, bir politika hatasının ciddi bir seansa yol açacağı konusunda daha gergin hale geliyor” sözlerine yer verdi. 

FED'in faiz beklentisinde 75 baz puanlık faiz artışı bekleyenlerin yanında birçok ekonomist ve yatırım bankası 100 baz puanlık faiz artışın bile mümkün olabileceğini vurguladı. FED için makroekonomik verilerin önemli olduğunu vurgulayan FED Başkanı Powell, enflasyon verisi karşısında nasıl bir faiz artışı olacağı tüm piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Bu süreç değerli varlıklara zarar verirken önümüzdeki hafta belli olacak faiz artışı sonrası piyasaların nasıl etkileneceği merak ediliyor.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Haftanın Kazandıran ve Kaybettiren Hisseleri Altınay Halka Arz Sonuçları Açıklandı: Yatırımcılar İçin Önemli Detay Doğanlar Grubu'ndan Sürdürülebilir Mobilya Atılımı ABD Senatosu, Kripto Düzenlemesini Değiştiren Yeni Yasayı Onayladı Bitcoin 72.000 Doları Görecek mi? Dursunbey'e Yeni Doğal Gaz Boru Hattı