Almanya'da resesyon çanları çalıyor!

Almanya enerji krizinin boyutuna bağlı olarak resesyon ile karı karşıya kalabilir. Deutsche Bundesbank Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi olan Joachim Nagel, Almanya'da resesyon yaşanabilir uyarısında bulundu.

Son dönemde yaşanan enerji krizi Almanya'nın da başına dert olmuş durumda. Enerji krizine karşı aldığı önlemlerle adından söz ettiren Almanya, krizin boyutuna bağlı olarak resesyonla karşılaşabilir.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Joachim Nagel yaptığı açıklamalarda, "Yüksek enflasyon göz önüne alındığında, bunu daha fazla faiz artırımı takip etmeli ve geçtiğimiz birkaç ay, toplantıdan toplantıya para politikasına karar vermemiz gerektiğini gösterdi” ifadelerini kullandı.

Avrupa Merkez Bankası geçtiğimiz ay faiz oranını 50 baz puan artırdı. Verilen kararın son yılların en yüksek faiz artışı olduğu kaydedildi. Bununla beraber borçlanma maliyetlerin tekrar artırmasının söz konusu olduğu belirtildi. 

Avrupa tarafından gelen veriler, enflasyonun Merkez Bankası'nın öngördüğü seviyenin 4 katından daha fazla olduğu vurgulandı..

'Avrupa enflasyona karşı gerekli önlemlerini alacak'

Önümüzdeki hafta Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'na katılacak olan Joachim Nagel, "Orta vadeli enflasyon beklentilerini yüzde 2'de sabit tutmak çok önemli olacak" dedi. AMB Yönetim Konseyi'nin gerekli para politikası önlemlerini alacağına inanıyorum” sözlerine yer verdi. 

Euro Bölgesi için ekonomik beklentilerin durgunluğu artırması endişesi karşısında, Avrupa Merkez Bankası faiz artırma kararı ile ilgili daha yumuşak bir tavır sergileneceği bekleniyor. 

Son olarak Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Joachim Nagel, “Enerji krizi kötüleşirse, önümüzdeki kış bir durgunluk yaşanması muhtemel görünüyor. Alman ekonomisi yılın ilk yarısında zor koşullar altında hala oldukça iyi performans gösterdi. Bununla birlikte, örneğin uzun süreli düşük su seviyeleri nedeniyle başka teslimat sorunları da eklenirse, ikinci yarı için ekonomik beklentiler daha da kötüleşecektir”  ifadelerini kullandı.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Bolat: ABD ile 100B Ticaret Hedefi Haftanın Kazandıran ve Kaybettiren Hisseleri Altınay Halka Arz Sonuçları Açıklandı: Yatırımcılar İçin Önemli Detay Doğanlar Grubu'ndan Sürdürülebilir Mobilya Atılımı ABD Senatosu, Kripto Düzenlemesini Değiştiren Yeni Yasayı Onayladı Bitcoin 72.000 Doları Görecek mi?