Avrupa’da yer alan ekonomistlerden resesyon bekleyişi

Avrupa bölgesinde son zamanlarda resesyon riski adeta alarm vermiş durumda. Avrupa Merkez Bankası olarak bilinmekte olan ECB’nin 3 hafta önce faiz kararını belirlemesi sonrası gözler resesyona çevrildi.

Avrupa’da yer alan ekonomistlerden resesyon bekleyişi

Avrupa Merkez Bankası faizi 11 sene sonra ilk defa yükseltmişti. Avrupa yer alan Euro bölgesindeki ekonomistler ise  önümüzdeki  2 çeyreklik zaman diliminde  ekonomik daralmanın meydana geleceği yönünde beklenti içerisindeler.

Bloomberg anketi ne diyor? Bloomberg anketine göre son durum ne?

Bloomberg anketini ele alacak olursak burada anket Avrupa’da resesyon ihtimalinin tekrar gerçekleşme durumunu yüzde 45  oranındayken yüzde 60 oranına çekmiş durumda Bloomberg anketi tarafından belirlenen bu oran Kasım ayı 2022 yılından beri en yüksek seviyede yerini almakta. Bu sebepten dolayı resesyon beklentisi oldukça yüksek düzeyde yerini almış durumda.

Enerji sıkıntıları enflasyonu ciddi derece etkilemiş durumda

Bloomberg anketine göre enerji sıkıntılarının en büyük etkisi enflasyona oldu. Enflasyonu oldukça yakından etkileyen enerji sıkıntılarının  resesyona davetiye çıkarması oldukça muhtemel bir durum olarak değerlendirmeye alınmış durumda. Özellikle ifade edilmesi gerekmektedir ki Euro bölgesinde yer alan ekonomistler  resesyon riskinin Kasım ayı 2022 yılından beri en yüksek seviyede yer alması sonucunda ciddi bir beklentiye girmiş vaziyetteler.

Avrupa’da yer alan ekonomistlerden resesyon bekleyişi

Euro bölgesine göre resesyon beklentisi yüzde 50

Enerji sıkıntıları, enflasyon ve Bloomberg anketinin yüzde 45 oranındaki resesyon beklentisini yüzde 60 oranına yükseltmesi Euro bölgesinde yer alan ekonomistlerin resesyon beklentilerini yüzde 50 oranına çıkardı. Euro bölgesinde yer alan ekonomistlere göre Rusya’nın  doğalgaz sevkiyatının kesilmiş olması ve  Euro Bölgesi’nde bu durumda en çok Almanya’nın etkilenmiş olması resesyon beklentilerini aslında boşa çıkarmamış oluyor. Bunun yanı sıra ekonomistler bu konu üzerine  Avrupa Merkez Bankası’nın  gelecek Eylül ayında  50 baz puanlık fazi artışını tercih etmesini ön görüyorlar. Bunun yanı sıra enflasyonun 2022 senesinde ortalama bazında yüzde 8, 2023 senesinde ise yüzde 4 olması yine beklenen ihtimaller arasında yerini almakta.

Avrupa bölgesinde primli başlangıç

Alınan haberlere göre Avrupa bölgesi güne primle başladı. Almanya’nın bu çeyrekte duraksama yaşaması oldukça muhtemel bir durum.
 

Etiketler