Piyasalar Jackson Hole'e odaklandı!

FED'in faiz kararı ile ilgili kafa karıştıran açıklamalarının ardından Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda Başkan Jerome Powell'ın konuşması piyasaların odak noktası olmuş durumda.

Piyasalar Jackson Hole'e odaklandı!

Küresel piyasalar, FED tarafından eylül ayında karar verilecek olan politika faizine yönelik kafa karıştıran gelişmelerden sonra, FED Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarını yakından takip ediyor. Önümüzdeki hafta gerçekleştirilmesi beklenen Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda konuşma yapacak olan Başkan Powell'in faiz kararı yönündeki açıklamaları piyasalar tarafından merak ediliyor.

FED, geçtiğimiz günlerde temmuz ayına ilişkin tutanakları açıkladı. Buna göre FOMC katılımcıların büyük bir çoğunluğu faizin 75 baz puan seviyesinde artması savunurken, bazı katılımcıların yüksek enflasyonu kontrol altına almak için faiz seviyesini aynı tutulması gerektiğini belirtti.

Piyasalar Jackson Hole'e odaklandı! - Resim : 1

FED'in kararsız para politikası

Son yapılan açıklamaların ardından FED'in faiz kararı hakkında kafası oldukça karışık. Önümüzdeki hafta gerçekleştirilmesi beklenen Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'unda Başkan Powell'in açıklamaları faiz kararının ne yönde olduğu hakkında bilgi verebilir. 

Geçtiğimiz günlerde St. Louis FED Başkanı James Bullard faiz kararı ile ilgili açıklamasında, “Enflasyon üzerinde kayda değer şekilde aşağı yönlü baskı kuracak politika faizi seviyesine hızla hareket etmeliyiz” sözlerine yer verdi.

Bununla beraber Kansas City FED Başkanı Esther George ise, faiz artırma hızında daha yavaş hareket edilmesini savunurken, enflasyon etkilerinin ne kadar geç hissedildiğini vurgulayarak kademeli olarak faiz artışına gidilmesini savunuyor.

San Francisco FED Başkanı olan Mary Daly ise, enflasyona karşı duruşun önemli olduğunu ve herhangi bir karar almanın riskli olacağını belirtti. Bununla beraber faiz oranlarında 2022 yılının sonuna kadar yüzde 3 seviyesinde artması gerektiğini vurgulayarak, gelecek toplantıda 50 ya da 75 baz puanlık artışın makul olacağını söyledi.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda, Geçmiş yıllardan kalma siyaset anlayışından uzaklaşmayı ve enflasyon seviyesini düşürmek için de faiz artışların devam etmesini savunuyor.

FED'in gerçekleştireceği toplantısında anlaşmaya varılamayan faiz kararı ile ilgili olarak, yüzde  55 ihtimalle 50 baz puan, yüzde 45 ihtimalle de 75 baz puan faiz artışına gidileceği düşünülüyor. 

enflasyon

ABD'de resesyon endişeleri artıyor mu?

ABD tahvil piyasalarında bu hafta satış ağırlıklı bir seyir izleniyor. Bununla beraber bazı varlıklarda getiri eğrisi tersine dönmüş durumda. Bu da resesyon endişelerini gittikçe çoğaltıyor.

ABD'nin 10 yıllık tahvil gelirleri geçtiğimiz haftanın beş işlem gününde 13 baz puan yükselme kaydetti. son 2 yıllık tahvil faizi arasında 41 baz puana çıkan fark, yaklaşık olarak 25 baz puan gerileme yaşadı. Son olarak ülkenin 10 yıllık tahvil faiziyle üç aylık hazine bonosu arasındaki fark 30 baz puan olarak kaydedildi. 

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler