Ak Yatırım'dan faiz kararı hakkında analiz

Ak Yatırım, TCMB'nin faiz kararı hakkında analizini yayınladı.

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü Tarafından Hazırlanan Analiz:

TCMB bugün açıkladığı Para Politikası Kurulu kararında, politika faizini, medyan piyasa beklentisine de paralel olarak, yüzde 17 düzeyinde sabit tutarken, sıkı parasal duruşun kararlılıkla, uzun bir müddet sürdürüleceğini de tekrar vurguladı.

Karar metninde öne çıkan başlıklar:

Ekonomik Aktivite: TCMB, ekonomik faaliyetin güçlü bir seyir izlediğini belirtiyor. Salgına bağlı kısıtlamaların, olumsuz ekonomik etkileri sınırlı oldu. Diğer taraftan, kısa vadede hizmetler ve bağlantılı sektörlere ilişkin belirsizlikler de devam ediyor.

Dış Denge: TCMB, salgın döneminde yaşanan yüksek kredi aktivitesinin birikimli etkilerinin, iç talebe güç kazandırdığını, bunun da cari dengeyi olumsuz etkilediğini yineliyor. Diğer taraftan, yurt içinde hali hazırda devam eden sıkı finansal koşullarla, kredi büyümelerinin yavaşlamaya başladığının altı çiziliyor.

Enflasyon Görünümü: TCMB, özellikle döviz kuru olmak üzere birikimli maliyet etkilerinin, uluslararası gıda ve emtia fiyatlarındaki yükselişlerin ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seyrin, fiyatlama davranışlarını olumsuz etkilediğini yineliyor.

Bununla beraber, gelecekte dönemde parasal sıkılaştırıcı adımların etkilerinin daha belirgin hale gelmesi bekleniyor. Buna bağlı olarak, enflasyonu olumsuz etkileyen talep ve maliyet faktörlerinin etkilerinin zaman içinde sönümlenmesi bekleniyor.

Diğer taraftan TCMB, bazı sektörlerde yaşanan arz kısıtları ile gerçekleştirilen ücret ve fiyat ayarlamalarının da orta vadeli enflasyon görünümü açısından önemli olduğunun altını çiziyor.

Para Politikası: Bu gelişmeler ışığında TCMB, enflasyonda kalıcı düşüşün yaşandığına ikna oluncaya dek, sıkı para politikasının, kararlılıkla uzun bir müddet sürdürüleceğinin altını çiziyor. TCMB ayrıca, gerekmesi durumunda, ilave sıkılaştırmanın yapılacağını belirtiyor.

TCMB aynı zamanda, para politikası ile enflasyon gerçekleşmeleri ve enflasyon beklentilerinin arasındaki denge gözetilirken, güçlü dezenflasyonist etkinin korunmasına dikkat edileceğini belirtiyor."

Altınay Halka Arz Sonuçları Açıklandı: Yatırımcılar İçin Önemli Detay ABD Senatosu, Kripto Düzenlemesini Değiştiren Yeni Yasayı Onayladı Doğanlar Grubu'ndan Sürdürülebilir Mobilya Atılımı Bitcoin 72.000 Doları Görecek mi? Dursunbey'e Yeni Doğal Gaz Boru Hattı Türkiye Kamuda Tasarruf Tedbirlerini Duyurdu