Küresel piyasalarda FED rüzgarı!

Küresel piyasaların gündeminde yer alan FED'in faiz kararında gergin bekleyiş devam ediyor. Para politika faizini 75 baz puanlık artırma bekleyişleri güçlenirken, 100 baz puanlık faiz artışı ihtimali de bulunuyor.

FED'in bu akşam gerçekleştirilecek olan para politika faiz kararında sıkılaşmanın devam edeceği beklentisi üzerine ABD tahvil getirileri yükseldi. Piyasalara yön verecek olan FED'in faiz kararı önemini korurken borsalarda düşme yaşanıyor ve piyasanın tansiyonu yüksek.

FED'in faiz kararı öncesi piyasalar gergin

Asya borsaları da değer kaybetmeye devam ederken, Japonya Merkez Bankası daha önceden belirtmediği tahvil alımlarıyla yarın gerçekleşecek para politika toplantısından önce tahvil getirileri üzerinde yukarı yönlü baskılara karşı önlem almaya çalıştı.

Dolar karşısında yüzde 0,4 değer kaybeden Japon yeni bugün değer kaybetmeye devam ediyor. Japon Nikkei 225 endeksi yüzde 1,32 seviyesinde gerileme kaydetti. Hong Kong Hang Seng yüzde 1,67 seviyesinde değer kaybederken, Çin CSI 300 endeks yüzde 0,98 seviyesinde geriledi.

Piyasaların tansiyonunun yükselmesinde yardımcı olan bir neden ise Ukrayna kontrolündeki yönetmelerin seçim kararı alması ile Rusya'ya katılma istekleri oldu.

Chicago borsasında işlem gören kasım vadeli  buğday kontratlarının fiyatı yüzde 5 seviyesinde artış gösterdi. Mısır vadelileri de buğdayı takip ederek  yükselme yaşadı.

Haftanın ilk işlem gününden itibaren hafif yükselmeler yaşayan dolar/TL 18,3o seviyesinin üzerinde işlem görüyor.

FED'in faiz kararında şaşırtan ayrıntı

Uzmanların beklentilerine göre faiz artışı yüzde 2,25-yüzde 2,50’den 75 baz puanlık artışla yüzde 3,00-3,25’e yükseltilmesi yönünde. Bunun yanında 75 baz puanlık faiz artışın yaşanacağını düşünen uzmanlar arasında 100 baz puanlık bir artışı bekleyenlerde var. Sıkılaşmanın devam edeceği beklentisi ise bu kararla beraber üst üste üçüncü sıkılaşma olacak. 

FED'in faiz kararının sonuçlarına bağlı olarak etkilenecek olan işsizlik hakkında konuşma yapan Deutsche Bank AG ABD ekonomisti Brett Ryan,  “Daha yüksek faiz patikası, kesinlikle işsizlik üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olacak. FED’in yeni tahmininde işsizlik oranının yüzde 4,5’e yaklaşacağını öngörüyoruz. Yine ‘yumuşak iniş’ senaryosunu satmaya çalışacaklar, ancak işsizlik tahmininde artış, yüksek bir durgunluk riski anlamına gelecek” sözlerine yer verdi.

Yüksek enflasyona karşı mücadele veren FED, sonuçlarının ABD vatandaşları için ağır olacağı uyarısında bulunmuştu. FED Başkanı Powell, sonuçları ağır olsa da enflasyonu düşürmek için bankanın elindeki tüm güçleri şüphesiz kullanacağını belirtmişti. Son zamanlarda enflasyona dair bir değişiklik olmasa da işsizliğin hangi seviyede olacağı FED için pek sorun teşkil etmiyor. 

ABD ve küresel resesyon hakkında konuşan ekonomist Nouriel Roubini ise uzun vadede küresel piyasalarda resesyon riskinin yüksek olduğu belirtti. 

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Özata Denizcilik, Halka Arz Edecek ABD'de Republic First Bank Battı: Finans Sektöründe Kriz SPK, Koton Halka Arzını Onayladı PatisWiss Yeni CEO’su, KAREL’de 4 Milyon Hisse Satışı Yaptı Lila Kağıt San. ve Tic. A.Ş. Halka Arz Oluyor. Ecogreen Enerji Halka Arz Edecek