Karadeniz’de bulunan gaz hangi hisseleri etkileyecek?

Karadeniz’de bulunan 540 milyar metreküplük gaz rezervi ülke ekonomisini büyük oranda etkileyecek. Mali değerli milyarlarca dolar olan doğalgazın çıkarılması için 2023 tarihinin mart ayı işaret edildi.

Karadeniz açıklarında Tuna-1 kuyusunda bulunan doğalgaz rezervi ile borsalarda geçici fiyatlanmalar yaşandı. Enerji ve doğalgaz sektöründeki hisseler kısa süreli sıçrama yaşadı. Orta ve uzun vadeli yatırımlarda ön plana çıkacak olan hisseleri araştırmaya başlayan yatırımcılar birçok farklı hisseye yatırım yapma kararı aldı. Uzman analistlere göre Karadeniz’de bulunan gazın faaliyete girmesiyle birçok hissenin fiyatının artması bekleniyor.

Gaz rezervinin hisselere etkisi

Gaz rezervinin bulunmasıyla birlikte enerji alanında ön plana çıkan hisselerin orta ve uzun vadeli yükselişleri için tahminler yapılmaya başlandı. Birçok yatırımcı şimdiden hangi hisselerin alınması gerektiği ile ilgili araştırmalar yapmaya başladı. Sürdürebilir yükseliş beklenen gaz ve enerji hisseleri için analistler tarafından tahminler yapılıyor.


Piyasalarda gaz rezervi ile ilgili fiyatlanmalar devam ederken doğalgaz rezervinin birçok sektöre olumlu etkisi olması bekleniyor. Özellikle doğalgaz maliyetlerinde meydana gelecek düşüşün aynı zamanda sanayilerde yapılan üretim maliyetlerini de büyük oranda etkilemesi mümkün olacak. Birçok sektörü etkileyecek olan gaz rezervinin en yoğun etkilenecek sektörler ise enerji ve gaz olacağı belirtiliyor.


Doğalgaz rezervinin ardından sondaj faaliyetlerine ilişkin süreç devam ediyor. Sondaj faaliyetlerinin ardından gazın karada yakılması açısından lojistik çalışmalarına başlanacak. Lojistik çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte Karadeniz gazının karada kullanılması mümkün hale gelecek. Karada kullanıma başlanmasıyla birlikte birçok enerji hissesinin şu an bulunduğu konumdan çok daha yüksek seviyelere gelmesi bekleniyor.


Doğalgaz keşfinin Tüpraş etkisi

Karadeniz’de bulunan doğalgaz keşfinden en fazla Tüpraş hisselerinin etkilenmesi bekleniyor. Doğalgaz dağıtımında büyük bir role sahip olan Tüpraş bu alanda maliyetlerin düşmesiyle üretimdeki kazançlarını daha fazla arttıracak. Aynı zamanda daha fazla yatırımcı çekmeyi de sağlayacak olan şirket bu alanda doğalgaz keşfinden en fazla etkilenmesi beklenen şirketler arasında bulunuyor.

Doğalgaz keşfinin Petkim etkisi

Doğalgaz keşfinin etki ettiği hisselerden biri de Petkim’dir. Rezervin açıklandığı tarihlerde de sert bir yükseliş yaşayan hisselerin ilerleyen dönemde de artmasına kesin gözüyle bakılıyor. Doğalgaz dağıtımında da işbirliği içerisinde bulunan Petkim’in rezervlerin yakılmasıyla birlikte hisselerindeki yükselişi devam ettirmesi beklentiler arasında yer alıyor.


Doğalgaz keşfinin enerji şirketlerine etkisi

Doğalgaz keşfinin birçok hisseye direkt etki etmesi bekleniyor. Zorlu Enerji ve Aygaz Enerji gibi doğalgaz ile faaliyeti bulunan şirketlerin oldukça fazla etkileneceği gaz rezervine ilişkin elektrik firmalarının da etkilenmesi bekleniyor. Doğalgaz kullanımının her sene artmasıyla bu alanda hisseleri bulunan şirketlerin doğrudan maliyetlerinde düşüş ve kazançlarında artış beklentisi içerisinde bulunuyor.

Haftanın Kazandıran ve Kaybettiren Hisseleri Altınay Halka Arz Sonuçları Açıklandı: Yatırımcılar İçin Önemli Detay ABD Senatosu, Kripto Düzenlemesini Değiştiren Yeni Yasayı Onayladı Doğanlar Grubu'ndan Sürdürülebilir Mobilya Atılımı Bitcoin 72.000 Doları Görecek mi? Dursunbey'e Yeni Doğal Gaz Boru Hattı